Eén jaar Diversity & Inclusivity. Wapenfeiten en plannen

Ze heeft niet stilgezeten, Diversity Officer dr. Constance Sommerey. Sinds haar aanstelling in januari 2018 is er heel wat gebeurd. En dat was de bedoeling van de Universiteit Maastricht (UM): diversiteit en inclusiviteit meten en vergroten. De UM een plek maken waar teams worden gevormd die het beste uit alle teamleden halen. En waar iedereen met plezier en in een veilige omgeving werkt. Zijn we op de goede weg? Constance Sommerey is ervan overtuigd.

Gender gap sluiten
“Initiatieven kwamen van alle kanten,” zegt de UM Diversity Officer. “Zo benaderden ongeveer een jaar geleden twee vrouwelijke academici rector Rianne Letschert met een idee: een netwerk voor vrouwen binnen de UM. Twee andere vrouwen kwamen met hetzelfde plan en ik mocht de duo’s bij elkaar brengen. Samen schreven ze een voorstel voor een Diversity and Inclusivity Grant van de UM en die werd gehonoreerd. In een volle zaal lanceerden acht vrouwelijke UM academici op 13 november 2018 het Female EMpowerment Maastricht University netwerk: FEM. Doel van het netwerk is de positie van vrouwen binnen de UM te verstevigen, vrouwelijk leiderschap te bevorderen, en te werken aan een cultuur van gendergelijkheid en diversiteit.” Het bestuur van FEM richt zich op alle UM-medewerkers, onafhankelijk van gender, ondersteunend en academisch. FEM verzorgt activiteiten rond training, informatie, mentoring en netwerken. Daarnaast biedt FEM links naar belangrijke informatie op het gebied van administratieve rechten en procedures en professionele mogelijkheden.

Brede inclusiviteit
“Voor mij is diversiteit niet een doel op zichzelf,” vindt Constance Sommerey. “Het is onderdeel van een algemene inclusiviteit waarin teams zodanig worden gevormd dat alle teamleden het best tot hun recht komen en waar iedereen met plezier en in een veilige omgeving werkt. Daarom is inclusiviteit ook een integraal onderdeel van onze Duurzame Inzetbaarheidsmonitor. De informatie daaruit laat zien welke groepen problemen kunnen ervaren bij de UM. Met de resultaten gaan we aan de slag om samen met vertegenwoordigers van deze groepen voor een betere werkomgeving te zorgen. Diversiteit en inclusiviteit betreffen allerminst alleen gender. Het gaat om religie, seksuele geaardheid, afkomst en beperkingen. Ik schrik soms oprecht als ik hoor dat bepaalde groepen nog zeer regelmatig met vooroordelen te maken krijgen in hun dagelijks leven. En laten we eerlijk tegen elkaar zijn: een bias hebben wel allemaal, bewust of onbewust. Niet voor niks is het thema van de eerstvolgende Diversity Day op 14 maart Disarming Bias. Wij willen op die dag met zo veel mogelijk studenten, medewerkers en alumni van de UM praten over vooroordelen en de manier daarmee om te gaan. Bij jezelf en bij anderen.”

Samenwerking en life-phase friendliness
2018 was een goed jaar voor Diversity & Inclusivity. Zo werd bijvoorbeeld het UM Pride LGBT+ Network opgezet, een netwerk voor studenten en medewerkers van de UM. Een ander voorbeeld is de start van ACMUS, de Afro-Caribbean Maastricht University Student groep. Het Female Leadership Forum in samenwerking met Medtronic leverde eind 2018 een boeiende en inspirerende middag op voor vrouwen aan de UM en in het bedrijfsleven. De discussie was levendig en er waren workshops met vrouwelijke boegbeelden. “Maar er komt meer,” weet Constance Sommerey. “Wij zijn straks de eerste Nederlandse universiteit met het keurmerk Life-phase friendly. Wij gaan als UM namelijk aan de slag met het bedrijf Berufundfamilie dat de meeste Duitse universiteiten en hogescholen heeft doorgelicht en adviseert op het gebied van work-life balance. Een heel mooie kans om thema’s zoals werkdruk, werk-/studie-tevredenheid en inclusiviteit onder een grote paraplu te benaderen.  En heel belangrijk: vergeet vooral niet in een voorstel in te dienen voor de Diversity & Inclusivity grants van 2019.”

Lees ook

  • Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics...

  • Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.

  • Sten van Beek

    Rillen van de kou?

    Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt...

Meer nieuws