4 september 2017

Dialect Web App voor het Eèsjdes (Eijsdens) en Mestreechs (Maastrichts)

Op vrijdag 1 september lanceerde professor dr. Leonie Cornips, bijzonder hoogleraar Taalcultuur in Limburg aan de Universiteit Maastricht en het Meertens Instituut in Amsterdam, in de Raadzaal van de gemeente Eijsden-Margraten een Dialect Web App voor het Eèsjdes (Eijsdens) en Mestreechs (Maastrichts). De Web App is bedoeld voor iedereen die dialect wil leren, zijn/haar dialect wil laten horen en plezier wil beleven aan dialect. De app bevat zo’n vijftig zinnen in het Eèsjdes en Mestreechs (aangeboden in dialect, Nederlands en Engels) die handig zijn voor iedere toerist of bezoeker. Met hulp van de app kan iedereen de weg vragen in het Eèsjdes en Mestreechs, een biertje bestellen in het café, naar de menukaart in het restaurant vragen en informeren waar een geldautomaat te vinden is. De zinnetjes zijn zo gekozen dat ze niet alleen handig zijn voor de toerist, maar ook dat ze een aantal taalkundige eigenschappen bevatten die interessant zijn voor onderzoek.