De UM in het Gala van de Wetenschap
Op 26 november organiseerde het magazine New Scientist de achtste editie van het Gala van de Wetenschap met als thema: kunstmatige intelligentie en big data. Voor het eerst werd het hele programma via een livestream uitgezonden: ondanks corona vonden de organisatoren het evenement “té belangrijk om niet door te laten gaan”.
Dit jaar was de UM goed vertegenwoordigd in de indrukwekkende line-up. Rianne Letschert, Rector Magnificus aan de UM, had een hoofdrol als curator van het Gala. Ook hielp ze mee met het samenstellen van het programma. Letschert: “Dat AI onze toekomst fundamenteel en blijvend gaat beïnvloeden staat buiten kijf. Laten we daarom vooral zorgen dat de digitale kloof niet dieper wordt”.
Daarnaast waren Sally Wyatt en Katleen Gabriëls van FASOS aanwezig als sprekers. Sally Wyatt is hoogleraar Digital Cultures aan de UM. Momenteel richt ze zich op de rol van digitale media in het werven van kennis en de manieren waarop mensen internet gebruiken voor informatie over gezondheid.
Katleen Gabriëls is moraalfilosofe, gespecialiseerd in computer- en AI-ethiek. Ze werkt als universitair docent aan de UM, waar ze sinds augustus 2020 ook programmadirecteur is van de bacheloropleiding Digital Society.
Lees ook
-
Waarom sommige mensen aarzelen om zich te vaccineren en hoe de gezondheidszorg hierop kan inspelen
Twijfels over vaccineren blijven een belangrijke uitdaging voor de wereldgezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt vaccinatie-aversie zelfs als een van de tien grootste bedreigingen. Maar wat is vaccinatie-aversie en welke invloed heeft het op onze samenleving? Hoe kunnen we ermee...
-
Democratie vergt onderhoud
In aanloop naar de Europese verkiezingen zijn er zorgen over de staat van democratie en rechtsstaat in Europa. In Nederland is het een zorg die rond de formatietafel hangt. Polen leek lange tijd dezelfde kant op te gaan als Hongarije, maar sinds de verkiezingen van afgelopen oktober lijkt daar het...
-
Boerenprotesten in Brussel zijn misschien wel de ultieme reclame voor de Europese democratie
Al met al zullen maar weinig mensen bij het lezen over de boerenprotesten gedacht hebben ‘dit is goed nieuws voor de EU.’ En toch zouden de boerenprotesten dat best eens kunnen zijn.