Catharina Pijls prijzen uitgereikt op Maastrichts Health symposium
Tijdens het jaarlijkse Maastricht Symposium on Global and European Health, georganiseerd door de Universiteit Maastricht, is de Catharina Pijls Proefschriftprijs uitgereikt aan dr. Richard ten Broek als bekroning voor excellent onderzoek binnen de gezondheidswetenschappen. Ten Broek promoveerde in oktober 2014 aan het Radboud UMC op onderzoek naar het ontstaan van verklevingen na reoperaties in de buik. Het Maastricht Symposium on Global Health vond plaats op 8 oktober en had dit jaar als thema ‘A healthy world by 2030: Will Sustainable Development Goals live up to the promise?’.
Kandidaten voor de Catharina Pijls Proefschriftprijs worden voorgedragen door hoogleraren van alle Nederlandse faculteiten geneeskunde en sociale wetenschappen. De voordrachten worden beoordeeld op het multidisciplinair karakter, wetenschappelijke kwaliteit, wetenschappelijke innovatie, maatschappelijke relevantie en prestaties van de kandidaat buiten het proefschrift. De prijs, ter waarde van 10.000 euro wordt tweejaarlijks uitgereikt.
‘Naast het vergroten van inzicht in de medische oorzaken en gevolgen van adhesies (verklevingen), toonden resultaten van het promotieonderzoek van Richard ten Broek aan dat de kennis over adhesies en het gebruik van anti-adhesie technieken onder chirurgen nog te wensen overlaat. Met zijn onderzoek heeft dr. Ten Broek bijgedragen aan de awareness op het gebied van adhesie-gerelateerde problemen onder een breed publiek van zorgprofessionals, patiënten en zorgverzekeraars’, aldus de voordracht.
Aanmoedigingsprijs
Naast de Proefschriftprijs reikt de Stichting Catharina Pijls jaarlijks een Aanmoedigingsprijs (ter waarde van 2.000 euro) uit aan een recent afgestudeerde student van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Dit jaar ging de Aanmoedigingsprijs naar Ingrid Kremer (alumna van de Health Sciences Research Master) voor haar uitmuntende scriptie getiteld ‘Identification and prioritization of attributes of disease modifying drugs in decision making among patients with multiple sclerosis’.
Lees ook
-
Maastricht University erkend als topinstelling in CEO Magazine’s 2025 Green MBA Rankings
Wij zijn er trots op te kunnen delen dat Maastricht University School of Business and Economics is erkend als een topinstelling in de CEO Magazine 2025 Green MBA Rankings.
-
Taalbeleid in het Europees hoger onderwijs
De toegenomen verengelsing van het hoger onderwijs staat in diverse Europese landen ter discussie. Hoe ziet een evenwichtig taalbeleid er uit dat recht doet aan zowel het steeds internationaler karakter van het hoger onderwijs als de taalgebonden culturele identiteit van een land? Tijdens een...
-
Meest prestigieuze Europese beurs voor twee UM-wetenschappers
Twee hoogleraren van Universiteit Maastricht krijgen de meest prestigieuze Europese onderzoeksbeurs voor individuele onderzoekers: een ERC Advanced Grant, ter waarde van ruim €2,5 miljoen. Het gaat om Lorenzo Moroni (MERLN) en Alexander Sack (FPN).