Catharina Pijls prijzen uitgereikt op Maastrichts Health symposium

Tijdens het jaarlijkse Maastricht Symposium on Global and European Health, georganiseerd door de Universiteit Maastricht, is de Catharina Pijls Proefschriftprijs uitgereikt aan dr. Richard ten Broek als bekroning voor excellent onderzoek binnen de gezondheidswetenschappen. Ten Broek promoveerde in oktober 2014 aan het Radboud UMC op onderzoek naar het ontstaan van verklevingen na reoperaties in de buik. Het Maastricht Symposium on Global Health vond plaats op 8 oktober en had dit jaar als thema ‘A healthy world by 2030: Will Sustainable Development Goals live up to the promise?’.

Kandidaten voor de Catharina Pijls Proefschriftprijs worden voorgedragen door hoogleraren van alle Nederlandse faculteiten geneeskunde en sociale wetenschappen. De voordrachten worden beoordeeld op het multidisciplinair karakter, wetenschappelijke kwaliteit, wetenschappelijke innovatie, maatschappelijke relevantie en prestaties van de kandidaat buiten het proefschrift. De prijs, ter waarde van 10.000 euro wordt tweejaarlijks uitgereikt. 

‘Naast het vergroten van inzicht in de medische oorzaken en gevolgen van adhesies (verklevingen), toonden resultaten van het promotieonderzoek van Richard ten Broek aan dat de kennis over adhesies en het gebruik van anti-adhesie technieken onder chirurgen nog te wensen overlaat. Met zijn onderzoek heeft dr. Ten Broek bijgedragen aan de awareness op het gebied van adhesie-gerelateerde problemen onder een breed publiek van zorgprofessionals, patiënten en zorgverzekeraars’, aldus de voordracht. 

Aanmoedigingsprijs

Naast de Proefschriftprijs reikt de Stichting Catharina Pijls jaarlijks een Aanmoedigingsprijs (ter waarde van 2.000 euro) uit aan een recent afgestudeerde student van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Dit jaar ging de Aanmoedigingsprijs naar Ingrid Kremer (alumna van de Health Sciences Research Master) voor haar uitmuntende scriptie getiteld ‘Identification and prioritization of attributes of disease modifying drugs in decision making among patients with multiple sclerosis’.

Lees ook

  • De Universiteit Maastricht heeft besloten dat een deel van de demonstranten bij Faculty of Arts and Social Sciences (FASoS) voorlopig ‘s nachts aanwezig mag blijven, in de rol van ‘observers’. Voorwaarde is daarbij dat de protesten veilig [in het Engels: non-violent] blijven verlopen en de door de...

  • Het College van Bestuur en het Management Team van de Universiteit Maastricht hebben ermee ingestemd dat komende nacht een groep ‘observers’ in de FASoS-tuin kan blijven. Dat gebeurt onder dezelfde voorwaarden als afgelopen nacht. Dit besluit komt na opnieuw een dag van vreedzame acties en dialoog...

  • Vreedzame protesten bij FASoS terwijl het College van Bestuur en de faculteit blijven in gesprek met activisten.