Benoeming van dr. Herke Kranenborg tot hoogleraar European Data Protection and Privacy Law
Per 1 mei 2020 wordt aan onze faculteit een leerstoel European Data Protection and Privacy Law ingesteld. De leerstoelhouder is dr. Herke Kranenborg. Binnen onze faculteit is expertise op het gebied van data, privacy en cybersecurity ingebed in het European Centre on Privacy and Cybersecurity, het Maastricht Centre for European Law (MCEL) en het Maastricht Law & Tech Lab. De aanstelling van Herke Kranenborg heeft tot doel de huidige groep van academische experts van de faculteit in dit snelgroeiende vakgebied te vergroten en te versterken.
Herke Kranenborg zal het vak European Data Protection and Privacy Law onderwijzen als onderdeel van de European Law School masteropleiding, alsook de nieuwe ECPC Advanced masteropleiding Privacy, Cybersecurity and Data Management. Tevens zal hij betrokken zijn bij het executive onderwijs van ECPC.
Zijn onderzoek zal zich richten op de ontwikkeling van het recht op gegevensbescherming en het recht op privacy binnen de Europese Unie, de implicaties van deze ontwikkeling voor de rechtsorde van de EU en de interactie van de twee rechten met andere grondrechten, zoals het recht op vrijheid van meningsuiting.
Herke Kranenborg is lid van de juridische dienst van de Europese Commissie en werkt op het gebied van privacy en gegevensbescherming. Van 2008 tot 2013 werkte hij voor de European Data Protection Supervisor (EDPS) in Brussel en van 2001 tot 2008 was hij werkzaam bij het Europa Instituut van de Universiteit Leiden. Hij schreef een doctoraat over hoe de fundamentele rechten van de EU op privacy en gegevensbescherming kunnen worden verzoend met het fundamentele recht van het publiek op toegang tot documenten. Sinds 2010 is Herke Kranenborg verbonden aan het Instituut voor Europees Recht van de KU Leuven.
Kijk op onze website voor meer informatie over de onderzoeksinstituten.
Lees ook
-
PhD thesis door Cécile Woudenberg-van den Broek
Recente rapporten over de forensische geneeskunde in Nederland tonen aan dat er aanzienlijke verbeteringen nodig zijn in postmortaal onderzoek. Deze scriptie stelt de toereikendheid van het Nederlandse systeem ter discussie en suggereert dat het mogelijk niet voldoet aan de criteria die door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens zijn vastgesteld voor een effectief postmortaal onderzoek.
-
Drie onderzoekers van Universiteit Maastricht (UM) ontvangen een prestigieuze ERC Starting Grant van de European Research Council. Ze krijgen elk 1,5 miljoen euro. Hun financiering is onderdeel van het EU Horizon Europe-programma.
-
‘Am AI Right?' is project dat is opgezet door een interdisciplenair team van onderzoekers van het Law and Tech Lab en het Brightlands Institute for Smart Society (BISS). Met het project willen de onderzoekers de manier waarop iemand toegang krijgt tot juridische expertise transformeren.