Begeleiding door studenten zorgt voor 75% minder verliespunten bij middelbare scholieren
Met hulp van studenten van de Universiteit Maastricht hebben middelbare scholieren significant hun schoolprestaties weten te verbeteren. De leerlingen ging in totaal van 92 naar 23 verliespunten in 3 maanden tijd. “Deze resultaten zijn haast schokkend” volgens de projectleider Michelle van Mulken. Het merendeel (90%) van de leerlingen was afkomstig van het VMBO Maastricht. De overige 10% was afkomstig van Porta Mosana en Sint-Maartenscollege Havo en VWO.
Match for Brighter Futures
Studenten en leerlingen namen deel aan het project Match for Brighter Futures, een initiatief van Match Maastricht. Naast het helpen met leren en huiswerk, vervullen de studenten een inspirerende en coachende rol. Zo proberen studenten de leerlingen te inspireren, stimuleren ze hen om te achterhalen wat hun ambities en dromen zijn en vervolgens tot actie over te gaan om deze dromen uit te laten komen. Het project dat in de pilot fase ook al succesvol was, bewijst de kracht van persoonlijke begeleiding van oudere jongeren in een “buddy” rol.
Positief
De overgrote meerderheid van de leerlingen reageerde zeer positief op de begeleiding door studenten. Zo sprak een leerling over de band met haar begeleidster die haar motiveerde om haar schoolprestaties te verbeteren: “We hebben een leuke band, niet zoals met een docent. Het is niet van bah alweer bijles! Ik wil ook echt gaan. Het is altijd gezellig.” Daarnaast vertelde een andere leerling dat een luisterend oor heel waardevol voor hem was: “Het is fijn dat ik het met Lars kan hebben over dingen die me dwars zitten, dingen die op school of thuis gebeurd zijn vertel ik aan hem.” Ook ouders zijn enthousiast. Een vader: “Hij maakte door het project zijn huiswerk beter, hij begreep alles beter en had vaker alles in orde.” Daarnaast gaf de moeder van een andere leerling aan dat haar dochter ook op andere vlakken vooruitgegaan was: “Ze kan nu beter leren en plannen. Maar ze is ook echt een stuk zelfverzekerder geworden en dat straalt ze uit.”
Vervolg
Het project Match for Brighter Futures zal samen met de scholen verder doorontwikkeld worden. Daarbij wordt de samenwerking opgezocht met Trajekt, Code043 en andere organisaties die zich samen met jongeren inzetten voor persoonlijke ontwikkeling en groei op basis van de behoeften en ambities van jongeren in Maastricht.
Lees ook
-
Nienke Verstegen, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, heeft onderzoek gedaan naar agressie binnen de forensische zorg en impact hiervan op patiënten en medewerkers. Op 6 juli 2023 promoveert zij aan de Maastricht University met haar proefschrift ‘Hurt people hurt people. Characteristics and impact of inpatient aggression in forensic mental health care’
-
Patiënten die vanwege een ernstige COVID-19-infectie in het ziekenhuis zijn opgenomen, vertonen naderhand geen aanwijzingen voor hersenschade door de ziekte. Dat blijkt uit een uitgebreide studie onder leiding van Universiteit Maastricht.
-
Door de Westerse leefstijl met een hoog vetgehalte in voeding in combinatie met weinig beweging, kampen steeds meer mensen in Nederland met overgewicht of zelfs obesitas. Dit zorgt voor een verhoogd risico op diabetes type II. Wat is hieraan te doen buiten een gezondere leefstijl? Het antwoord komt uit onverwachte hoek: rillen van de kou!