9 december 2016

Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials opent nieuw lab

Het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) opent op 9 december 1500 m² nieuwe laboratoria op de Brightlands Chemelot Campus. Het instituut presenteert nieuwe installaties en initiatieven, zoals de wereldwijd unieke “bi-component wet spinning line” voor de ontwikkeling van medische vezels. Binnen AMIBM werken de Universiteit Maastricht (UM), RWTH Aken en Fraunhofer in een uniek samenwerkingsverband samen.

De Brightlands Chemelot Campus is dé plek voor triple helix samenwerking op het gebied van nieuwe materialen. Ruim vijftig medewerkers van de drie samenwerkingspartners werken er aan de ontwikkeling van innovatieve en duurzame materialen, bijvoorbeeld op basis van afval van machinaal gepelde garnalen met behulp van diepzeebacteriën. Directeur Richard Ramakers: “Mensen uit de hele wereld solliciteren bij ons. Werken aan een ‘non petrol based economy’ op deze dynamische locatie spreekt mensen zeer aan.” Zowel landsgrenzen als ook disciplinaire grenzen worden overschreden bij AMIBM, waar biologen, chemici, ingenieurs en medici uit zestien landen samenwerken. AMIBM is gerealiseerd met steun van de Provincie Limburg, als onderdeel van Kennis-As Limburg.

Unieke wet spinning line
De vandaag gepresenteerde wereldwijd unieke “bi-component wet spinning line” voor de ontwikkeling van medische vezels is een bijzondere installatie van bijna twintig meter lang, waarmee biobased vezels “nat” (uit een polymeeroplossing) en op kamertemperatuur gesponnen worden. Op zich is dat al bijzonder, maar deze installatie kan dat met twee verschillende biobased polymeren tegelijkertijd (voor de productie van bi-componentenvezels). Zo kunnen verschillende eigenschappen in één vezel verenigd worden, bijvoorbeeld sterke en antibacteriële vezels voor implantaten. Aansluitend worden deze vezels van een coating voorzien die op haar beurt nog meer (medische) eigenschappen toevoegt aan de materialen. AMIBM ontwikkelt deze specifieke vezels voor implantaten; de focus ligt op cardiovasculaire toepassingen zoals bio-hybride hartkleppen. ‘From plant to implant’ is het devies bij AMIBM.

Textiel uit biobased materiaal
AMIBM maakt vandaag ook bekend te starten met het “BioTex Fieldlab”; een proeftuin voor de ontwikkeling van (productie)processen voor vezels en garens uit nieuwe en beschikbare biopolymeren. Hier wordt een brug geslagen van biobased polymeren naar marktrijpe toepassingen in textiel, zoals bedtextiel, kleding en tapijt. Projectpartners zijn AMIBM, Modint (het Nederlandse branchenetwerk van 600 bedrijven in kleding, modeaccessoires, tapijt en (interieur)textiel) en CHILL (Chemelot Innovation and Learning Labs). Er zal intensief worden samengewerkt met biopolymeer- en textielproducenten. De projectpartners voor het BioTex Fieldlab hebben binnen het Operationeel Programma Zuid-Nederland (OP Zuid) een subsidie van € 760.000 in de wacht kunnen slepen.

Svenja Schulze, minister voor Wetenschap van de deelstaat Nordrhein-Westfalen, juicht de samenwerking ook toe. Bekijk hier de videoboodschap die ze voor de aanwezigen bij de opening uitsprak.

Bezoek voor meer informatie de AMIBM-website