Eredoctoraat 48e Dies Natalis

‘Game changer’ Christian Leuz doet baanbrekend onderzoek op het snijvlak van Accounting en Finance

Hij dacht er ooit over om te gaan werken in het bedrijf van zijn familie. Maar tijdens zijn studie Business Economics kwam professor Christian Leuz erachter dat hij liever wetenschappelijk onderzoek wilde doen. Een indrukwekkende carrière in de academische wereld is het gevolg. Tijdens zijn loopbaan ontving Leuz verschillende onderscheidingen. De Universiteit Maastricht voegt daar tijdens de Dies Natalis van 2024 een eredoctoraat aan toe. “Een prachtige erkenning van mijn werk.”

Er zat altijd al een onderzoeker in mij, ik moest hem alleen nog ontdekken”, vertelt Leuz. Dat gebeurde toen hij tijdens zijn studie Business Economics aan de JW Goethe Universität in Frankfurt een jaar naar Amerika ging. “Ik had een beurs gekregen voor de University of Wisconsin in Madison. Daar volgde ik een college voor master- en doctoraatstudenten over onderzoeksstudies. Toen ontdekte ik mijn passie voor de academische wereld.”

Grootmoeder

Eenmaal terug in Duitsland werd de behoefte aan een wetenschappelijke loopbaan alleen maar sterker. Het punt was dat zijn familie hoopte dat hij in het familiebedrijf zou stappen. Zijn proefschriftbegeleider vond dat een verlies voor de academische wereld en ging het gesprek aan met Leuz’ grootmoeder, die aan het hoofd van het familiebedrijf stond. Zij zag gelukkig ook in dat hij beter tot zijn recht kwam in de academische wereld. “Mijn broer stapte in het familiebedrijf en ik wijdde mij aan de wetenschap. Zo kwam alles op zijn pootjes terecht, want ik denk dat het familiebedrijf veel beter af is met mijn broer”, lacht Leuz.

Omdat hij aan de University of Wisconsin had ontdekt dat Amerika een heel goede plek is om onderzoek te doen, meldde Leuz zich aan als visiting scholar bij de Simon School of Business van de University of Rochester in New York. Ook werkte hij een tijd aan de Wharton School van de University of Pennsylvania. “Ik had het grote geluk dat ze deze posities aan iemand van buiten de Verenigde Staten gaven. Een fantastische kans voor mij als jonge wetenschapper.”

Eenmaal terug in Duitsland behaalde Leuz zijn Habilitation, een wetenschappelijke promotie die je in Duitsland na je ‘gewone’ promotie kunt behalen. Daarna vertrok hij weer naar Amerika. Na 5 jaar als assistent-professor aan de Wharton School te hebben gewerkt, werd Leuz in 2006 gepromoveerd tot hoogleraar aan de Booth School of Business van de University of Chicago. Normaal gesproken duurt zo’n promotie 9 tot 10 jaar. Een prestatie van formaat.

Autoriteit

Aanvankelijk was Leuz van plan om een jaar of 3 in de Verenigde Staten te blijven en daarna zijn carrière voort te zetten in Duitsland, maar het liep anders. Inmiddels woont en werkt hij al meer dan 20 jaar in Amerika en is hij een autoriteit geworden op het gebied van Accounting en Finance. Hij bestudeert de rol van openbaarmaking en transparantie op kapitaal- en andere markten, de effecten van openbaarmaking en effectenregulering, internationale boekhouding en beslissingen over ondernemingsbestuur en bedrijfsfinanciering.

Ik kon geen keuze maken tussen Accounting en Finance”, vertelt hij. “Beide onderzoeksgebieden zijn nauw met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Waar ze elkaar raken, vind je interessante onderwerpen om te onderzoeken. Door onderzoeksvragen en -methodes uit het ene vakgebied toe te passen op het andere vakgebied, kan ik onderwerpen in een breder perspectief bestuderen. Dat komt mijn onderzoek zeker ten goede.”

 

Highly cited researcher

Dat deze aanpak waardevolle resultaten oplevert, blijkt wel uit het feit dat Leuz’ werk als game changing wordt beschouwd. Thomson Reuters – een Amerikaans-Canadees bedrijf dat is gespecialiseerd in informatiediensten voor onder andere de wetenschapsbranche – benoemde hem tot ‘Highly Cited Researcher’. Ook stond hij van 2014 tot en met 2018 in Thomson Reuters’ lijst van ’s werelds meest invloedrijke wetenschappers. “Een enorme eer”, vindt Leuz. “Onderzoek doen is eenzaam. Je zit de hele dag achter je computer te schrijven. Daarnaast kost het de nodige moeite om je werk gepubliceerd te krijgen. Als je dan wordt geciteerd, geeft dat voldoening.”

Over de 48ste Dies Natalis
Vrijdag 26 januari 2024 staat in het teken van de 48ste verjaardag van de Universiteit Maastricht. Tijdens de feestelijke bijeenkomst in de Sint Janskerk geeft professor Robert Dur een inspirerende keynote-lezing. Verder reikt rector prof. dr. Pamela Habibović de Wynand Wijnen Onderwijsprijs, de Proefschriftprijs en de Master-studentenprijzen uit. Onze eigen FASoS-alumnus en singer-songwriter Josh Island begeleidt de ceremonie met zijn muziek. Ook hebben we dit jaar de eer om twee eredoctoraten uit te reiken: één als gezamenlijke eer voor professoren Liesbet Hooghe en Gary Marks, en een voor professor Christian Leuz. Meer informatie

Door de jaren heen heeft Leuz diverse toezichthouders en normbepalers geadviseerd. “De relevantie van mijn onderzoek is voor mij altijd belangrijk geweest. Als academici krijgen we enorm veel vrijheid. Daarom vind ik het belangrijk om iets terug te geven aan de maatschappij. Door de resultaten van ons werk te delen, kunnen we de wereld hopelijk een beetje beter maken.”

 

BMW uit de jaren 70

Sinds 2005 woont Leuz in Chigago, met zijn vrouw en 2 kinderen. Hij heeft zijn draai helemaal gevonden in Amerika. Tóch is hij nog regelmatig in zijn geboorteland te vinden. “Voor mijn werk kom ik veel in Europa. Als het even kan, maak ik dan een uitstapje naar Duitsland om mijn familie en vrienden te zien én om tochten te maken in de oldtimer die ik samen met mijn broer heb. Een prachtige BMW uit de jaren 70. Eén van mijn passies naast het doen van onderzoek.”


Tekst: Martina Langeveld

Reden voor toekenning eredoctoraat
De School of Business and Economics (SBE) van de Universiteit Maastricht kent professor Christian Leuz een eredoctoraat toe voor zijn baanbrekende werk op het gebied van Accounting en Finance. De Universiteit Maastricht staat niet alleen in haar waardering voor Leuz’ werk. Het Amerikaans-Canadese bedrijf Thomson Reuters benoemde Leuz tot ‘Highly Cited Researcher’. En van 2014 tot en met 2018 stond hij in Thomson Reuters’ lijst van ’s werelds meest invloedrijke wetenschappers. Leuz’ werk is gepubliceerd in wetenschappelijke toptijdschriften en hij heeft verschillende prijzen en onderscheidingen gekregen. De Universiteit Maastricht vindt dat een eredoctoraat in dit rijtje niet mag ontbreken.

Lees ook

Meer nieuws