Corona aan de UM: terug- en vooruitblik
Half maart 2020 moest de UM, net als alle andere Nederlandse universiteiten, haar deuren sluiten vanwege de coronacrisis. Dit vroeg veel van onze hele academische gemeenschap. Het opgetuigde Crisis Management Team deed er de navolgende maanden alles aan om onze medewerkers en studenten, plus andere stakeholders als promovendi en aankomende studenten zo goed mogelijk te ondersteunen. Zodat onderwijs kon plaatsvinden, zij het in een totaal nieuwe vorm. Zodat collega’s konden vergaderen en mensen die echt ‘on campus’ moesten zijn, hier ook de ruimte voor kregen. In de voorbije maanden zijn medewerkers uit alle geledingen betrokken geweest bij de voorbereidingen van een begeleide opstart van onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Gezondheid en veiligheid van eenieder staan daarbij centraal.
Op de vier domeinen: onderwijs, onderzoek, studenten en medewerkers zijn tal van maatregelen getroffen en richtlijnen opgesteld, waarvan we je op deze website een beknopt overzicht bieden.
Onderwijs
Dankzij veel flexibiliteit en aanpassingsvermogen van zowel studenten als medewerkers, schakelde de UM ongekend snel over naar online onderwijs, mede dankzij een gedegen online infrastructuur, later aangevuld met on campus mogelijkheden.

Onderzoek
De coronacrisis had een grote impact op het onderzoek aan de UM. Onderzoek met proefpersonen werd stilgelegd en daarnaast ervoeren veel wetenschappers knelpunten door extra (online) onderwijstaken, zorgtaken en beperkte (thuiswerk)faciliteiten.

Studenten
Toen de UM de deuren sloot, werd er hard gewerkt aan de overstap naar een 'online only' onderwijsmodel. Ook kwam er psychologische, administratieve, logistieke en financiële ondersteuning voor de studenten.

Medewerkers
Medewerkers werken sinds maart in beginsel thuis en in specifieke gevallen on campus. Dat blijft in ieder geval tot 2021 zo. Voor collega’s met onderwijstaken betekende dit in no-time hun onderwijs omvormen naar een digitale vorm.
