Academic Leadership - Nurturing Talent, Developing Skills
De UM vierde op 31 januari 2020 haar 44e Dies Natalis in de Sint Janskerk. Rond het thema ‘Academic Leadership - Nurturing Talent, Developing Skills' hield organisatiepsycholoog prof. dr. Carsten De Dreu (Universiteit Leiden) de Dies-lezing en er werden twee eredoctoraten toegekend. Tijdens de ceremonie kende de Rector Magnificus verder nog de Wynand Wijnen Onderwijs Prijs toe, de Dissertatieprijs en de Master Student Prijzen.

Een foto-impressie van de Dies Natalis
































Rector Magnificus Rianne Letschert kondigt de volgorde van de hoogleraren in het cortège aan, op de trappen van de Minderbroedersberg.
Foto's door Harry Heuts
Prof. dr. De Dreu (rechts) die de Dieslezing gaat verzorgen en naast hem prof. dr. Peiró, die een eredoctoraat zal krijgen.
Het cortège verlaat het bestuursgebouw, op weg naar de Sint Janskerk, waar de Diesviering plaatsvindt.
Het cortège tijdens haar korte wandeling naar de kerk.
Prof. dr. Rianne Letschert houdt haar welkomstspeech, waarin ze het thema van de zitting, academisch leiderschap, kort toelicht.
Letschert benadrukte dat academici (jong en oud) beter ondersteund moeten en gaan worden bij het vormen van hun leiderschapskwaliteiten.
Ze sprak ook de wens uit voor een meer bedrijfsmatig HR-beleid, waarin talent wordt beloond, maar disfunctioneren niet eindeloos wordt getolereerd.
Ze riep op tot een meer open gesprekscultuur binnen universiteiten, ‘want samen kunnen we het systeem veranderen’.
Prof. dr. Carsten De Dreu verzorgde de Dieslezing, getiteld ‘On the Psychology and Economics of Leading Groups’.
De Dreu kreeg in 2018 de grootste persoonlijke erkenning die een Nederlandse wetenschapper ten deel kan vallen: de Spinozapremie.
Hij pleitte onder meer voor ‘form follows function’ in leiderschap. Participerend leiderschap wordt in veel organisaties gewaardeerd, maar als je huis in brand staat, wil je niet eerst een goed gesprek met de brandweercommandant, aldus De Dreu.
Prof. dr. Kathryn Shaw van Stanford University kreeg een eredoctoraat van de School of Business and Economics.
De hoogleraar Economics vertelde hoe ze als kind door haar vader al meegenomen werd naar bedrijven om te kijken hoe dingen gemaakt werden en hoe dat een rode draad in haar carrière is geworden.
Ze was zeer geroerd op dit voor haar bijzondere moment en drukte eenieder op het hart diens passie te volgen.
Prof. dr. José M. Peiró van de Universiteit van Valencia kreeg een eredoctoraat van de Faculty of Psychology and Neuroscience.
Zijn supervisor vanuit de faculteit was prof. dr. Fred Zijlstra.
De hoogleraar Work & Organizational Psychology is van groot belang voor zijn vakgebied.
Drie masterstudenten van de Fontys Academy of Music and Performing Arts verzorgden de muziek: Mara Kers, Marijke Loopen and Meren Verhaegh.
Prof. dr. Leo Köhler van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences won de Wynand Wijnen Onderwijsprijs.
Köhler coördineert de bacheloropleiding Biomedical Sciences, maar is bovenal een geweldige steun en toeverlaat voor alle studenten daar.
De Dissertatieprijs 2019 ging naar Raymond van de Berg voor zijn proefschrift: ‘The Vestibular Implant – Feasibility in humans’.
Negen studenten, afkomstig van de zes UM-faculteiten, kregen de Master Studentenprijs 2019 uitgereikt, voor hun uitstekende masterscripties.
In de ochtend werden achttien bachelorstudenten die een uitmuntende scriptie schreven in het zonnetje gezet.
Rector Magnificus Rianne Letschert leidde ook deze ceremonie.
Het ochtendprogramma vond plaats in de aula van het bestuursgebouw, aan de Minderbroedersberg.
De winnaars van de bachelor Studentenprijzen aan het eind van de ochtendceremonie.
Prijzen
De Wynand Wijnen Onderwijsprijs, voor medewerkers die een uitzonderlijke bijdrage leverden aan het Maastrichtse onderwijs, ging naar Leo Köhler. Ze coördineert de bacheloropleiding Biomedical Sciences en is een enorme steun en toeverlaat voor alle studenten.
De Dissertatieprijs 2019, dit jaar voor het beste proefschrift van de twee faculteiten in Randwijck, ging naar Raymond van de Berg van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences. Zijn proefschrift droeg de titel: ‘The Vestibular Implant – Feasibility in humans’.
De Master Studentenprijs 2019 werd uitgereikt aan negen studenten, afkomstig van de zes faculteiten, voor hun uitstekende masterscripties.