• cigarette smoke

Sigaretten sinds 2010 even betaalbaar ondanks verhogingen tabaksaccijns

22-11-2022

De betaalbaarheid van sigaretten is tussen 2010 en 2020 nagenoeg gelijk gebleven, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht (UM). Dat de betaalbaarheid van tabak in tien jaar tijd vrijwel gelijk bleef, maakt duidelijk dat de accijnsverhogingen in Nederland onvoldoende zijn geweest.

• Marlou-Floor Kenkhuis

Kwantiteit én kwaliteit

21-11-2022

Overlevenden van dikke darmkanker hebben vaak jaren na de behandeling nog klachten naar aanleiding van de kanker of de behandeling zoals vermoeidheid en last van tintelingen aan vingers en voeten. Dit heeft veel impact op de ervaren kwaliteit van leven. Waar huidige adviezen omtrent leefstijl voornamelijk gericht zijn op preventie van (dikke darm) kanker, onderzocht Marlou-Floor Kenkhuis in haar promotieonderzoek het verband tussen leefstijl met kwaliteit van leven en vermoeidheid bij overlevenden van dikke darmkanker.

• Grefrap

ITEM Grenseffectenrapportage 2022 gepubliceerd

18-11-2022

Ook dit jaar biedt de jaarlijkse rapportage van het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM nieuwe inzichten in de effecten op grensregio’s van Europese- en nationale wetgeving en beleidsinitiatieven. De Grenseffectenrapportage van 2022 is bedoeld als waardevol hulpmiddel voor beleidsmakers op regionaal, nationaal en Europees niveau om de effecten op de grensregio en grensoverschrijdende samenwerking in beeld te kunnen brengen.

• Energietransitie in grensregio’s ernstig gehinderd door gebrek aan afstemming

18-11-2022

Een gebrek aan afgestemde regelingen tussen buurlanden maakt een succesvolle energietransitie in de Duits-Nederlandse grensregio’s erg moeilijk. Dat blijkt uit de jaarlijkse Grenseffectenrapportage van expertisecentrum ITEM, onderdeel van de Universiteit Maastricht.

• Astrid Meesters

Met de wind mee

10-11-2022

Astrid Meesters promoveerde op 28 september met haar onderzoek naar flexibiliteit en mindfulness als weerbaarheidsfactoren voor pijn en herstel.

• Kristof Vandael

Van uitstel komt afstel

10-11-2022

Kristof Vandael onderzocht in zijn promotieonderzoek hoe deze generalisatie van pijn-gerelateerde vermijding kan worden afgeremd in het lab om therapie voor chronische pijn te helpen optimaliseren of zelfs de ontwikkeling tot chronische pijn voorkomen.

• wetenschapveilig

Landelijk platform voor bedreigde wetenschappers

07-11-2022

De Universiteiten van Nederland, NWO en KNAW lanceren het platform WetenschapVeilig. Het primaire doel van WetenschapVeilig is om wetenschappers die te maken hebben met bedreiging of agressie, zo snel mogelijk bij de juiste hulp binnen hun instelling te krijgen.

• Leentjens

Met angst en beven

03-11-2022

Prof. dr. Leentjens aan de Universiteit Maastricht doet al jaren onderzoek naar de relatie tussen psychiatrische en neurologische symptomen om zo ook in behandeling meer aandacht te besteden aan de psychische symptomen.

• AMICARE: grensoverschrijdend onderzoek naar relatie hartfalen en nierfalen

21-10-2022

In Aken is gisteren AMICARE geopend. In dit onderzoeksinstituut werken onderzoekers van Maastricht UMC+, Universiteit Maastricht en RWTH Aachen University samen om de relatie tussen problemen aan hart en vaten én nierziekten te ontrafelen.

• Unhappy youth

Grootste onderzoek ooit ten behoeve van Europese jongeren met mentale gezondheidsproblemen van start

10-10-2022

Vandaag, op World Mental Health Day, gaat het grootste onderzoek ooit van start naar de ontwikkeling van de geestelijke gezondheid van jongeren in Europa. Hoogleraar Bart Rutten van de Universiteit Maastricht coördineert de studie, waaraan maar liefst 17 instellingen in negen Europese landen en Australië meedoen. De Europese Commissie heeft 9,7 miljoen euro uitgetrokken voor het project.