Nieuws

 • vrouw met armen om buik

  Herhaalde miskramen: een rol voor het immuunsysteem?

  15-09-2022

  1 tot 3% van de vrouwen die zwanger wil worden krijgt te maken met herhaalde miskramen. Voor meer dan 50% van deze vrouwen wordt er tot nu toe geen oorzaak gevonden. Nieuw onderzoek aan de UM en het MUMC+ laat zien dat wellicht Natural Killer cellen van het immuunsysteem betrokken zijn. Die hebben andere kenmerken in vrouwen met herhaalde miskramen.

 • Zware sancties voor studentenvereniging na misstanden

  07-09-2022

  De Universiteit Maastricht legt studentenvereniging M.S.V. Tragos zware sancties op na misstanden tijdens de kennismakingstijd van de vereniging. De beschikbare bestuursbeurzen en de UM-subsidie worden ingetrokken.

 • drug repurposing picture

  Nieuw Europees project moet hokjes-denken in geneeskunde tegengaan

  05-09-2022

  De Europese commissie heeft 23 miljoen euro toegekend voor het opzetten van een nieuw platform voor drug repurposing: het toepassen van reeds bestaande geneesmiddelen bij andere ziekten dan waarvoor ze ooit ontwikkeld zijn. Startsein is een congres in Maastricht op 2 september.

 • Met een joint op autorijden: kan dat?

  31-08-2022

  De International Council on Alcohol, Drugs & Traffic Safety (ICADTS) heeft nieuwe richtlijnen vrijgegeven die een samenvatting geven van het meest recente onderzoek over rijden onder invloed van cannabis.

 • Ron Heeren ontvangt de Thomson medaille

  Ron Heeren ontvangt de Thomsonmedaille

  31-08-2022

  Prof. dr. Ron Heeren heeft voor zijn werk op het gebied van massaspectrometrie de prestigieuze Thomsonmedaille ontvangen.

 • paneth cell

  Verbeterd model van menselijke dunne darm

  25-08-2022

  Onderzoekers van het Maastricht MultiModal Molecular Imaging Institute (M4i) hebben meegewerkt aan een onderzoek naar de verbetering van dunne darm organoïden. De nieuwe organoïden bevatten ook Paneth cellen en zijn daarom een complete representatie van de menselijke dunne darm.

 • Ostrageous book publication

  Struisvogelpolitiek: Hoe hebzucht en misdaad het professionele voetbal uithollen en wij allemaal de andere kant opkijken

  19-08-2022

  "De Europese profvoetbalsector is zeer kwetsbaar voor witwaspraktijken en grote belastingfraudes, maar zowel binnen als buiten de sector wordt collectief de andere kant op gekeken."

 • Bedrijven maken duurzaam keurmerk lang niet altijd niet waar

  19-08-2022

  De ESG-rating, het keurmerk dat aangeeft dat bedrijven maatschappelijk verantwoord ondernemen, blijkt veelal een belofte die alleen op papier bestaat. Terwijl grote beleggers, zoals Nederlandse pensioenfondsen, er juist gebruik van maken om verantwoord te beleggen.

 • Gera Nagelhout

  Kind uit armer gezin leeft korter en is minder gezond (en de overheid pakt dat verkeerd aan)

  12-08-2022

  Kinderen uit kansarme gezinnen in ons land leven gemiddeld vijftien jaar korter in goede gezondheid. Volgens professor Gera Nagelhout, die zelf opgroeide in een gezin met een lagere sociaal economische positie, moet de overheid meer doen om armoede te voorkomen en de gezondheid te bevorderen.

 • Studenten in Maastricht

  Wordt de UM te groot voor Maastricht?

  08-08-2022

  Regionaal dagblad De Limburger gaat in op het belang van de universiteit voor de stad en op de gevolgen voor stad en regio als de universiteit komende jaren in omvang toeneemt.

Abonneren op Nieuws