• Succesvolle maidentrip door de wereldwijde storm

14-01-2022

Young Universities for the Future of Europe (YUFE), de Europese Universiteit onder leiding van de UM, maakt haar maidentrip – in woeste wateren. YUFE stelt de studenten centraal en nodigt hen uit om het instituut mede vorm te geven. Dora Christodoulou en Giulia Giardino zijn twee van de UM-pioniers op de YUFE Student Journey.

• borstkanker

Onderzoek naar gepersonaliseerde okselbehandeling van borstkanker met lymfeklieruitzaaiingen

14-01-2022

Als er sprake is van uitzaaiingen van borstkanker naar lymfeklieren in de oksel worden voorafgaand aan operatief verwijderen hiervan uitgebreide beeldvormende onderzoeken verricht en tumorkenmerken bepaald. Met in Maastricht UMC+ opgezet onderzoek wordt beoogd helder te krijgen in hoeverre voorafgaand aan de operatie een nauwkeurige uitspraak gedaan kan worden over eventuele reactie op chemotherapie.

• Eliza Steinbock

Het museum: toegankelijk, gedekoloniseerd en queer

13-01-2022

Eliza Steinbock, universitair hoofddocent Gender en Diversiteit Studies aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen, leidt het NWO Smart Culture project “The Critical Visitor: Intersectional Approaches for Rethinking and Retooling Accessibility and Inclusivity in Heritage Spaces”.

• survey_social_media_nl_without_links.jpg

Enquête - ITEM Grenseffectenrapportage 2022

16-12-2021

De consultatieronde over de komende ITEM grenseffectenbeoordeling 2022 gaat hierbij van start! Grijp uw kans om uw ervaring te delen met ITEM! Dossier suggesties kunnen t/m 23 januari 2022 aangedragen worden.

• thumb_item_jc_2021.png

Terugblik ITEM Jaarconferentie 2021: Grensregio's versterken - meer dan ooit?

07-12-2021

>Het belang van grensoverschrijdende samenwerking manifesteert zich meer dan ooit tijdens de coronapandemie. Multi-level governance vormt het fundament bij het maken van vervolgstappen; elkaar opzoeken en relaties bestendigen in alle lagen, zowel in bestuur, politiek als praktijk. Dit bleek tijdens de ITEM jaarconferentie van 19 november jl. met als centraal thema de geleerde lessen, kansen en uitdagingen van grensoverschrijdende samenwerking. Bekijk ook de video-terugblik

• Suzan van der Aa

Kwetsbare slachtoffers kunnen alle steun gebruiken

24-11-2021

Seksuele intimidatie in het openbaar wordt strafbaar als overtreding. Een goed idee, vindt hoogleraar straf(proces)recht Suzan van der Aa, maar niet genoeg. “Seksuele intimidatie op de werkvloer komt ook vaak voor en heeft voor de slachtoffers meestal meer impact.”

• Universiteiten van Nederland presenteren platform voor Leven Lang Ontwikkelen

23-11-2021

Of je nu de wereld wilt verbeteren, of je kansen op de arbeidsmarkt, je kunt je blijven ontwikkelen aan de universiteit. Vandaag lanceeert de Universiteit Maastricht samen met dertien andere Nederlandse universiteiten universitairdoorleren.nl, een platform dat online opleidingen beter zichtbaar maakt voor wie wil doorleren aan de universiteit.

• ITEM Grenseffectenrapportage 2021 gepubliceerd

19-11-2021

Als gevolg van de Coronacrisis zijn ook veel grensarbeiders gedwongen in hun eigen land te werken. Hun is gevraagd de grens niet over te steken om naar hun kantoor in het buurland te komen. Op dit moment is dat alleen mogelijk omdat de Nederlandse, Belgische en Duitse regering speciale vrijstellingen van bepaalde regels zijn overeengekomen tot de rest van dit jaar. Anders zouden deze grensarbeiders te maken krijgen met ingrijpende veranderingen met betrekking tot hun socialezekerheidsbijdragen, belastingen en gezondheidszorg. Maar wat als regeringen en werkgevers voortaan permanent gaan stimuleren dat werknemers meer dagen thuis werken? ITEM is erachter gekomen dat dit enorme gevolgen zou hebben voor grensoverschrijdende arbeid als de wetgeving niet dienovereenkomstig verandert. Dit is een van de vier cases van het onderzoek naar grenseffecten van dit jaar.

• item

Thuiswerken pakt zonder aanpassing van regels zeer nadelig uit voor grensarbeider

19-11-2021

Zonder aanpassing van EU-regels en belastingverdragen moeten grensarbeiders straks voor thuiswerk belasting betalen in hun woonland, maar voor uren op kantoor in het werkland. Nu vanuit huis werken dankzij corona vaak geen keuze is, hebben de overheden in Nederland, Duitsland en België besloten dat tot eind 2021 een uitzondering geldt voor grensarbeiders. Maar voor de periode na 1 januari 2022 is op dit moment nog niets geregeld. Dat blijkt uit de jaarlijkse Grenseffectenrapportage van het aan de Universiteit Maastricht verbonden kennisinstituut ITEM.

• sexual violence

UM ondertekent manifest Let’s talk about Yes van Amnesty

03-11-2021

De Universiteit Maastricht (UM) heeft op 3 november het manifest Let’s talk about Yes van Amnesty International ondertekend. Daarmee zet de UM in op intensivering van activiteiten tegen seksueel geweld. De UM zoekt daarbij nadrukkelijk de samenwerking met partijen met eigen expertise, verantwoordelijkheden en bevoegdheden, zoals GGD/Centrum Seksueel Geweld, politie en gemeente.