Een dag uit het leven van Brian

Meedoen aan een onderwijsgroep of prakticum, een paar uur studeren in de universiteitsbibliotheek, daarna wat sporten of werken en 's avonds je vrienden ontmoeten. Hoe ziet een dag uit het leven van een student eruit?

Naam: Brian Megens
Leeftijd: 26 jaar
Woonplaats: Maastricht
Opleiding: European Studies
Hobbies: fotografie en wielrennen

 Vanaf waar ik woon ben ik binnen tien minuutjes buiten Maastricht. En kan ik over de heuvels rennen en waan ik me midden in de natuur, in plaats van in een grote stad.  

Life@UM day in the life of - video still Brian

Life of Brian

07:30

Alles is hier op fietsafstand

In Maastricht woon je niet op een campus of bij een hospita, maar met andere studenten in een huis. Je kookt en eet samen, en maakt er met z’n allen een thuis van. Kamers vind je in de binnenstad, maar ook in de buitenwijken. Bijna alle kamers liggen op fietsafstand van de faculteiten en van het centrum. Wil je meer weten over de kamerprijzen en het aanbod van studentenkamers? Kijk op Maastrichthousing, dan zie je hoe studenten in Maastricht wonen.

 Leven in Maastricht

 

Life of Brian Timeline - Fietsen
08:00

Stad van uitersten

Maastricht is een stad van uitersten: monumentale panden, strakke architectuur, industrieel erfgoed. Een échte stad, maar tegelijkertijd midden in de natuur. Tien minuutjes fietsen en je kunt naar hartenlust buiten sporten. Leuk om te weten: in Maastricht is 1/5 van de inwoners student! Dat maakt de stad bruisend en bovenal ook internationaal. Door het grote aantal buitenlandse studenten hoor je overal om je heen vreemde talen… Engels, Chinees, Spaans, Portugees, om maar een paar talen te noemen.

 Sporten in Maastricht

Life of Brian Timeline - Uitersten
10:00

Tijd voor koffie

Er wordt hard gewerkt in Maastricht, maar er is ook veel tijd en ruimte om van het leven te genieten. Maastricht wordt niet voor niets de meest Bourgondische stad van Nederland genoemd. De terrasjes en koffiezaken lopen ’s ochtends al vol met mensen die de dag starten met een ontbijtje buiten de deur en een lekkere mok lobbige cappuccino.
 

 Leven in Maastricht
 

Life of Brian Timeline - Koffie
11:00

Maar er moet ook gestudeerd worden

En dat kan op heel veel plekken, zowel in de binnenstad als in de faculteiten in Randwyck. Er is natuurlijk in de Universiteitsbibliotheek, waar je in een rustige omgeving kunt werken, maar ook in de faculteiten, het Studenten Service Centre en Tapijn vind je zogenaamde Learning Spaces. Zelfs in het universitair sportcentrum zijn studieplekken ingericht! Heel fijn als je na een middagje blokken wilt gaan sporten of als je na een uurtje sporten nog even in de boeken wilt duiken. Maar je kunt ook gaan studeren in de stadsbibliotheek (Centre Céramique) of in een van de vele koffietentjes in de stad.

  Studeren in Maastricht

Life of Brian Timeline - Studeren
14:00

Een studentenbaantje in Maastricht?

Dat vind je gemakkelijk. De UM biedt zelf een breed werkaanbod voor studenten, variërend van het organiseren van de introductieweek tot het voorlichten van middelbare scholieren. Uiteraard kun je ook op zoek gaan naar een baantje in een van de vele (horeca)bedrijven in de stad, internationale call centra of Europese instellingen.

 Interum
 Studentenbaan in Maastricht

Life of Brian Timeline - Student job
15:30

En houd je van winkelen?

Het aanbod is overweldigend. Of je nu zoekt naar fantastisch brood, goed vlees, biologische producten, prachtig fruit, alles is in Maastricht te vinden. Daar is bijv. de markt op woensdag en vrijdag: de beste vis uit de hele omgeving! Zoek je het meer in het échte shopwerk, dan ben je hier ook aan het juiste adres. Van kleine boetiekjes tot de bekende ketens, je vindt ze allemaal.

 

Fast facts Maastricht city & shopping:

 Maastricht is de 2de toeristenstad van Nederland en de enige Nederlandse stad
 in de top 10 Beste Europese Stedentrip (Zoover, 2014)
 Boekhandel Dominicanen is meermaals uitgeroepen tot mooiste
 bookstore van de wereld (CNN/BBC/Mustreads/TheGuardian)
 Maastricht is de meest romantische stad van Nederland (Zoover, 2015)
 Maastricht is de tweede monumentenstad van Nederland.

De winkels in Maastricht zijn iedere dag geopend, op zondag vanaf 12.00 uur.

Life of Brian Timeline - Shopping
17:00

Work out time!

Mens sana in corpore sano. Sporten is heerlijk om je al je studie- en examenstress van je af te trainen. En daarvoor zijn er in Maastricht heel veel mogelijkheden. UM sport biedt maar liefst 66 verschillende sporten aan en beschikt bovendien over een ultramodern sportcomplex (mét learning spaces). Maar je kunt ook lid worden van een van de 25 studentensportverenigingen of je eigen plan trekken en lid worden van een plaatselijke sportvereniging. En, waar je ook woont, al hardlopend of fietsend sta je binnen tien minuten in de vrije natuur!

 Sporten in Maastricht
 UM Sport

Life of Brian Timeline - Workout
19:00

Dinner time

In de meeste Maastrichtse studentenhuizen wordt samen gekookt en gegeten. Misschien niet elke avond, maar zeker een paar maal per week. Dat geeft niet alleen een huiselijke sfeer, maar is bovendien gezond en goedkoper dan buiten de deur eten. Op zoek naar iets speciaals? Bezoek dan de grote oriëntaalse supermarkt bij de Markt, de Turkse supermarkt aan de rand van het centrum, of een van de vele biologische supermarkten. Geen zin om te koken? Er zijn zat foodcorners, eetcafés en restaurants in de stad. De UM heeft bovendien uitstekende mensa's waar je overdag voor weinig geld goed en gezond kunt eten.

  Leven in Maastricht
 

life@UM eten
21:00

Na het eten een biertje, film of concert?

De stad heeft een uitstekend poppodium, organiseert muziekfestivals van klassiek tot techno, houdt jazzweekenden in cafés en biedt muziekvoorstellingen in de theaters en in de Muziekgieterij. Wil je zelf muziek maken? Sluit je dan aan bij het universiteitsorkest of de UM Big Band. Of wordt lid van de Tuna de Maastricht,  zing 1000 jaar oude Spaanstalige universiteitsliederen en trek samen met de andere tuno's door heel Europa.

Je kunt een van de drie bioscopen bezoeken (mainstream of filmhuis), naar toneelvoorstellingen gaan of lezingen volgen van Studium Generale. Wil je meepraten over actuele onderwerpen, dan kun je onder andere terecht bij het lokale debatcentrum Sphinx.Kortom, er is ’s avonds altijd wel iets te doen.

 Ontspannen in Maastricht
 Leven in Maastricht
 Studium Generale
 UM Big Band
 Universiteitsorkest
 Tuna de Maastricht

Life@um ontspannen_uitgaan