06 jul
16:00

On-Site Promotie Pauline L.J. van Beusekom – Thoolen

Promotor: Prof. dr. ir. Bart Vos

Co-promotores: Dr. Alie de Boer, Dr. Wendy Jansen, Royal Netherlands Military Academy

Trefwoorden: voedselveiligheidsincident, logistieke reactie, supply chain management, samenwerken

"Supply chain response to food safety incidents"

Het onderwerp van dit proefschrift is de respons op voedselveiligheidsincidenten in logistieke ketens. In de laatste decennia is de voedingsindustrie geconfronteerd met veel verschillende incidenten. Volgens de World Health Organisation (WHO) leidt onveilig voedsel wereldwijd tot een geschatte 600 miljoen ziektegevallen en 420.000 doden. Voedselveiligheid wordt als belangrijk en maatschappelijk relevant beschouwd vanwege de risico’s op het gebied van de volksgezondheid, politiek, reputatie en financiën.

Onderzoek naar deze voedselveiligheidsincidenten is meestal gericht op één of een beperkt aantal partijen in de logistieke keten, terwijl de keten als totaal betrokken is bij de respons. In dit onderzoek naar de gehele voedselketen zijn vijf (keten-)posities onderscheiden: producent, logistieke dienstverlener, groothandel/retail, brancheorganisatie en voedselveiligheidsautoriteit. Er is bestudeerd vanuit welk perspectief door deze verschillende posities naar de voedselveiligheidsincidenten wordt gehandeld en welke criteria worden gehanteerd bij beslissingen ten aanzien van de respons.

De onderzoeksresultaten geven aan dat de logistieke respons in de eerste plaats wordt gezien als een coördinatieproces. De nadruk in alle onderzoekrondes lag op informatiekwaliteit, waarbij de uitdagingen van transparantie en traceerbaarheid werden genoemd. Naast coördinatie kwamen uit de data nog drie kritieke beslissingscriteria naar voren, namelijk: coöperatie, communicatie en competentie. De onderzoeksresultaten laten een duidelijk verschil zien tussen de opvattingen van de posities over hoe de beslissingscriteria in te zetten voor een effectieve respons op een voedselveiligheidsincident. Met name bedrijfsrisico’s worden anders benaderd, waarbij de focus van sommige posities meer op reputatie en van andere juist meer op kosteneffectiviteit ligt. Een gevolg daarvan is dat het ontwerpen van een effectieve logistieke respons in voedselketens een uitdaging kan zijn.

Op basis van de theorie en de data is een model ontwikkeld waarin een tijdslijn (vijf fasen) in het proces van de logistieke respons wordt onderscheiden en waarin bij elke fase de beslissingscriteria zijn opgenomen. In het algemeen toont dit proefschrift de onderlinge afhankelijkheid van de partijen in de voedselketens aan. Daarbij laat het onderzoek ook het belang zien van transparante processen en de verbetering van de informatievoorziening in de keten voor een effectieve respons op voedselveiligheidsincidenten. Het ontwikkelde model is een startpunt voor verder onderzoek naar een effectieve respons op voedselveiligheidsincidenten.

Klik hier voor het volledige proefschrift.

Klik hier voor de live stream.

Lees ook