David Roef (D.)

Bijzonder hoogleraar Strafrecht en Neurowetenschap

Universitair hoofddocent Straf(proces)recht.

Capaciteitsgroep Strafrecht en Criminologie, Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Expertises

 

  • Materieel strafrecht

  • Strafrechtelijke aansprakelijkheid van rechtspersonen/overheden

  • Rechtsvergelijking

  • Rechtsfilosofie

  • Neurolaw (de relatie tussen de neurowetenschappen en het strafrecht)

Loopbaan

David Roef is werkzaam als universitair hoofddocent straf- en strafprocesrecht. Na zijn afronding van de rechtenopleiding aan de Vrije Universiteit Brussel (summa cum laude) sinds oktober 1995 werkzaam bij de vakgroep strafrecht en criminologie. In juni 2001 is hij cum laude gepromoveerd op een proefschrift over de strafrechtelijke aansprakelijkheid van overheden (‘Strafbare Overheden. Een rechtsvergelijkende studie naar de strafrechtelijke aansprakelijkheid van overheden voor milieuverstoring’, Antwerpen-Groningen, Intersentia, ISBN90-5095-183-X). Voor dit proefschrift ontving hij twee academische prijzen: in 2004 de J.C. Ruigrok prijs en in 2005 de Modderman prijs. Van 1995-2000 was hij redacteur voor het tijdschrift Recht en Kritiek en van 2000-2003 voor het tijdschrift Strafrecht en Onderneming. Van juli 2001 t.e.m. december 2001 was Roef werkzaam als onderzoeker voor de regeringscommissie over vervolgingsimmuniteit van overheden (Cie Roelvink). Van maart 2002 t.e.m. december 2002 was hij tevens werkzaam als onderzoeker voor de parlementaire commissie Bouwfraude (Cie Vos). In 2011 was hij de landrapporteur voor een EU-onderzoek naar de aansprakelijkheid van rechtspersonen uitgevoerd door het Institute for International Research on Criminal Policy (o.l.v. Prof. Gert Vermeulen, Universiteit Gent).

 

Recent heeft hij samen met Dr. Johannes Keiler het handboek Comparative Concepts of Criminal Law (Intersentia, 3rd revised edition, 2019, ISBN 978-1-78068-685-1)) gepubliceerd.

 

In juli 2017 werd Roef benoemd tot bijzonder hoogleraar strafrecht en neurowetenschap.

 

Roef heeft als als co-promotor de volgende (afgeronde) proefschriften begeleid: J. Claessen, ‘Misdaad en straf. Een herbezinning op het strafrecht vanuit mystiek perspectief’ (Wolf Legal Publishers, 2010); J. Keiler, ‘Actus Reus and participation in European Criminal Law’ (Intersentia 2013); S. Freeland, ‘Addressing the Intentional Destruction of the Environment During Warfare Under the Rome Statute of the International Criminal Court’ (Intersentia, 2015); C. Peristeridou, ‘The principle of legality in European criminal law’ (Intersentia, 2015)

 

Momenteel begeleidt hij als promotor het proefschrift van Anna Goldberg over de rol van verslaving voor strafrechtelijke verantwoordelijkheid, mede in het licht van de neurowetenschappen, en het proefschrift van Ruben Knehans over juridische en ethische vraagstukken  omtrent direct brain intervention bij geweldsdelicten. 

 

In het onderwijs is Roef betrokken bij verschillende blokken (substantive criminal law, law and neurosciences, materieel strafrecht en criminele politiek, straf- en strafprocesrecht, crime and criminal policy). 

In 2018 werd hij genomineerd voor de UM Wynand Wijnen Onderwijsprijs alsook voor de landelijke ISO prijs voor beste docent van het jaar.

 

Roef is ook medeoprichter van de interfacultaire minor Human and Legal Decision Making, en board member van het Research Network for Law and Cognitive Sciences (LACS)

Bestanden