Grensoverschrijdend samenwerken tijdens een grensoverschrijdende pandemie

21 januari 2022

Niet omdat het kan, maar omdat het moet

 

De laatste weken van 2021 stonden in het teken van het grensoverschrijdend karakter van COVID-19 en de bestrijding daarvan. Waar Nederland in volledige lockdown de feestdagen inging, bleven volledige sluitingen grotendeels uit in Duitsland en België. Dit leidt tot zogenoemde grenseffecten, waar, als een waterbed, uitgeweken wordt naar de buurlanden om aldaar van de horeca en winkels te genieten. In reactie riepen de regeringsleiders van Nederland, Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen op om niet naar de buurlanden te gaan als dat niet noodzakelijk is.[1] Deze oproep is niet nieuw, maar al herhaaldelijk gemaakt gedurende de afgelopen kleine twee jaar van COVID-19. Zo ook in 2020 net voor de feestdagen. Een ultieme noodmaatregel vormde de Belgische grenssluiting, nadat het omgekeerde scenario plaatsvond met veel Belgische inwoners die in Nederland kwamen recreëren.

ITEM-analyses laten zien hoe grensoverschrijdende samenwerking te kort schoot en schiet tijdens COVID-19, ten koste van de grensregio waar grenspendel een dagdagelijks fenomeen is. In de grensregio botsen immers de op nationaal niveau genomen maatregelen met elkaar en ontstaat er wrijving.

Labels: 
ITEM, law