Globalisering als uitdaging voor nationale soevereiniteit
De 2017 Staatsrechtconferentie te Maastricht zal zich buigen over de vraag welke betekenis soevereiniteit heeft in de hedendaagse wereld. Dat betekent dat we niet alleen zullen kijken naar de vraag wat soevereiniteit is of betekent, welke betekenis of betekenissen het begrip kan hebben, maar ook of en hoe nationale soevereiniteit en daaraan gekoppelde democratie en legitimiteit verenigbaar zijn dan wel verenigd kunnen worden met de trends van globalisering en Europeanisering op velerlei gebied.
*De voertaal van dit congres zal deels Engels/deels Nederlands zijn
Programma
10.00-10.30 Ontvangst / Registratie
10.30-10.45 Opening door Prof. Dr. J. Smits, decaan Rechtenfaculteit Maastricht University
10.45-11.30 Keynote lecture I (Engels) door Prof. Dr. Dr. Udo Di Fabio
11.30-12.15 Keynote lecture II (Dutch) door Prof. Dr. W.T. Eijsbouts, 'European Sovereignty - in fact, in action, in law, in a notion'
12.15-12.45 Plenaire discussie
12.45-13.00 Uitreiking Scriptieprijs Staatsrechtkring door Prof. Mr. Roel de Lange (EUR)
13.00-14.00 Lunch
14.00-16.00 Parallel workshops
16.00 -16/15 Koffiepauze
16.15-16.45 Terugkoppeling naar aanleiding van de workshops
16.45-17.15 Samenvatting en conclusies door Prof. Dr. B.E.F.M. de Witte
17.15 -17.30 Plenaire discussie
Parallel workshops
De deadline is verstreken. U geen kunt geen abstracts meer indienen voor de Staatsrechtconferentie op 15 december 2017.
Gelet op aantal deelnemers en aangekondigde papers hebben we het aantal workshops verkleind tot drie.
1- EU Democracy / Dual legitimacy, voorgezeten door Thu Hoai Nguyen en Sascha Hardt
2- Core Sovereignty, voorgezeten door Jana Trifunovic
3- Transfer of sovereignty, voogezeten door Sofie Wolf
Het ligt verder in onze bedoeling om na de conferentie in 2018 een edited volume uit te geven met daarin uitgewerkte papers en de key notes. Een ieder die zijn/haar bijdrage daartoe wil gereed maken wordt uitgenodigd om ons uiterlijk 15 januari 2018, de bijdrage te zenden. Afhankelijk van aantal bijdragen en taal van de bijdragen zullen we overgaan tot een selectie van ingezonden bijdragen, en tot een keuze van de voertaal van de bundel en daaraan gekoppeld de uitgever. Bij veel Engelstalige bijdragen zullen we over kunnen gaan tot een Engelstalige bundel bij een internationale uitgever; bij overwegend Nederlandstalige bijdragen tot een Nederlandstalige bundel, met mogelijk enkele Engelstalige bijdragen.
Uw vragen over de papers, inzending van bijdragen en publicatie kunt u zenden aan sascha.hardt@maastrichtuniversity.nl.
Deelnamekosten
De deelnamekosten m.b.t. dit congres bedragen slechts €100,- per persoon incl. pauzes, lunch en een netwerkborrel na afloop. Het aantal plaatsen is berperkt. Om teleurstelling te voorkomen, raden wij u aan per omgaande te registreren.
Overnachten
Tegen een gereduceerd tarief kunt u comfortabel overnachten in ons partnerhotel Crowne Plaza Maastricht. Middels de rechtstreekse link, naar een speciaal daarvoor ingericht gedeelte op de website van het hotel, kunt u meer informatie hieromtrent vinden: overnachten in het kader van het staatsrechtcongres. Uw auto kunt u eveneens met een kortingstarief in de parkeergarage onder het hotel parkeren voor €18,50 per dag. Voor meer informatie klik hier.
Lees ook
-
04 nov 05 nov14:15 - 11:30
-
08 nov13:00 - 17:30
YOUNGIS is a network of young scholars from Dutch Universities, specialising in criminal law. The group is embedded within the Netherlands National Group – Gezelschap voor Internationaal Strafrecht (GIS) of the International Association of Penal Law/Association International de Droit Pénal (AIDP).
-
22 nov09:00 - 15:00
Tijdens de ITEM jaarconferentie staat het belang van samenwerking tussen grensregio's centraal, zowel binnen als buiten Europa.
Grensoverschrijdende samenwerking is cruciaal voor de leefbaarheid in grensgebieden, met name in het kader van Europese integratie. Multilevel governance speelt hierbij een steeds grotere rol. Het congres biedt een diepgaand inzicht in de historische achtergronden van Europese integratie en bespreekt de huidige attitudes, mede in het licht van de Europese Parlementsverkiezingen van 2024.
Wij hopen samen met u te verkennen hoe we duurzame en leefbare grensregio's kunnen realiseren, met aandacht voor de versterking van Europa’s binnengrenzen en de bijbehorende uitdagingen.