Prof Dr Yvonne van der Meer (Y.)

Uitgebreid profiel is alleen beschikbaar in Engels.

Yvonne van der Meer is hoogleraar Sustainability of Chemicals and Materials bij de faculteit Science and Engineering. Zij is scientific vice-director van het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials en lid van de Educational Program Committee van de Master Biobased Materials. Ook is zij wetenschappelijk coördinator van Biobased Value Circle, een Europees Marie Skłodowska-Curie Industrial Doctorate programma. Zij maakt deel uit van het management team van het Sustainable UM2030 programma en is lid van de Sustainability Advisory Group van het York Maastricht Partnership.

Yvonne leidt een onderzoeksgroep met twee universitair docenten, drie postdocs en vijf promovendi. De missie van haar onderzoeksteam is om te voorzien in geschikte methoden, indicatoren, tools en accurate duurzaamheidsbeoordelingen om de transitie van een lineaire fossiele naar een circulaire en bio-economie te ondersteunen. Het onderwijsprogramma omvat biobased materials, procestechnologie, circulaire economie en duurzaamheidsvakken in de bachelors Maastricht Science Program, Business Engineering, Circular Engineering, en de Master Biobased Materials. 

Sinds 2022 is zij voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging. Zij is lid van de scientific committee van de Circular Bio-based Europe Joint Undertaking (CBE JU) en lid van de Global Challenge Group on Responding to Climate Change van het Worldwide Universities Network. Verder is zij lid van de Chemelot Circular Hub en lid van de Brightlands Science Advisory Board.

Yvonne werkt al meer dan 22 jaar in de duurzame chemie. Zij is een ervaren manager en een gedreven wetenschapper met een passie voor duurzaamheid. Ze heeft talent voor strategie en het vertalen van strategische doelen in succesvolle activiteiten waarbij ze verschillende partijen met elkaar weet te verbinden in samenwerkingsprojecten met een positieve duurzaamheidsimpact.