Vivian van Slooten, BA Arts and Culture

"Toen ik nog op de middelbare school zat, dacht mijn moeder al dat de Universiteit Maastricht, met zijn Probleemgestuurd Onderwijs, helemaal mijn ding zou zijn. Maar ik kom uit Heerlen en wilde niet zo dicht bij huis gaan studeren, dus besloot ik me in te schrijven voor Communicatiewetenschappen in Leuven. Dat ging niet zo goed. Ik was er niet goed in om na dertien weken acht verschillende vakken woord voor woord over te nemen. En de mensen waren erg gereserveerd, dus ik vond het moeilijk om contact te maken met andere studenten. Na een jaar besloot ik naar Maastricht te komen.
 

Ik schreef me in voor het Nederlandstalige traject van Arts and Culture en het klikte meteen met de groep. We zijn met z'n twintigen, en we gebruiken WhatsApp en Facebook om contact te houden. Er is echt een gevoel van 'we zitten hier met z'n allen in', en was geweldig. Mijn moeder had natuurlijk toch gelijk. Actief bezig zijn met de leerstof helpt me om het te onthouden. Als ik voor een examen studeer, vertel ik aan iedereen die ik ken wat ik heb geleerd. Op die manier blijft het je echt bij.

Ik denk dat persoonlijke ontwikkeling een belangrijk onderdeel is van een studie aan de universiteit. Dat is een van de redenen waarom ik me heb ingeschreven voor een wedstrijd van de debatvereniging Retorika, ook al heb ik een hekel aan debatteren. Presenteren vind ik niet erg, maar bij debatteren heb je geen kans om je voor te bereiden op wat de andere mensen gaan zeggen. Toch zie ik debatteren als een belangrijke vaardigheid voor de toekomst.

Ik ben ook lid geworden van de studentenvereniging Orakel, waar ik dit jaar voorzitter van zal zijn. Het wordt een druk jaar, maar ik ben op mijn best als ik het druk heb. Tijdens mijn middelbare schooltijd werkte ik ook 16 uur per week bij een supermarkt. Orakel organiseert aan het eind van elke cursusperiode een studiegroep waarin tweedejaars eerstejaars helpen met nakijken. Zelf had ik in mijn eerste jaar moeite met Kant en Nietzsche, dus de mogelijkheid om daar vragen over te stellen was erg nuttig.

Mijn favoriete thema in het eerste jaar was Apollo en Dionysus. Apollo is de god van de kennis, Dionysos de god van de waanzin. Uiteindelijk bevat een goed leven beide elementen. Ik ben ook geïnteresseerd in kunst. Als je bijvoorbeeld Monet's Olympia analyseert, zie je dat het meer is dan een schilderij van een naakte vrouw. Uit de bloem in haar haar en de kat aan het voeteneind van haar bed kun je afleiden dat ze een prostituee is. En de slaaf suggereert dat ze niet arm is, dus misschien is ze meer een escort.

In Maastricht, is het belangrijk om actief deel te nemen aan de les. Doe je dat niet dan gaat er een half cijfer van je eindcijfer af, en ook voor andere studenten is dat vervelend. Voor mij was de overstap naar de UM absoluut de juiste keuze."

Vivian van Slooten
June 2017