Veilig werken in coronatijd

 Deze pagina is nog niet aangepast naar de laatste lockdown-informatie. Lees in elk geval de CvB-mails die je in je inbox ontvangt. Voor de volledigheid herhalen we ze onder aan deze pagina.

Veilig naar de campus

Het stijgende aantal besmettingen en de daaruit voortvloeiende nieuwe overheidsmaatregelen maken het nodig dat we je informeren over een aantal actuele onderwerpen:

Terug van weggeweest: de mondkapjesplicht

De laatste weken konden we als vanouds zonder mondkapjes door de UM-gebouwen lopen. Maar met ingang van 6 november is de mondkapjesplicht terug. Net als voorheen zet je het mondkapje op als je je verplaatst, en mag het af als je plaatsneemt. Dit geldt voor álle situaties in álle gebouwen.

1,5 meter afstand

De overheid noemt de 1,5 meter als een advies om veilig afstand van elkaar te kunnen houden. Vóór de zomer mocht in het onderwijs de 1,5 meter al eerder worden losgelaten dan in de rest van Nederland, omdat men het belang zag van on campus onderwijs. Als extra maatregel bleef toen de mondkapjesplicht voor ons langer gelden. Het nieuwe advies van de overheid sluit daarbij aan, waardoor wij ook nu onze onderwijs- en onderzoeksactiviteiten kunnen voortzetten. We proberen daarbij 1,5 meter afstand te bewaren waar dat mogelijk is en dragen mondkapjes als we ons verplaatsen. Zo blijven we ons onderwijs en onderzoek on campus organiseren in een zo veilig mogelijke omgeving.

Evenementen 

Welke regels gelden voor UM-evenementen is afhankelijk van een aantal factoren: om welk type evenement gaat het, wordt het gehouden op een UM-locatie, en zijn er voornamelijk interne of externe bezoekers? Kort samengevat ziet het er als volgt uit:

Voor ‘reguliere’ UM-activiteiten
Dit zijn alle activiteiten die binnen onze primaire processen vallen: bijvoorbeeld onderwijs, toetsing, diploma-uitreikingen, promoties, open dagen en oraties.

  • Als deze on campus plaatsvinden, gelden de on campus-regels zoals hierboven beschreven. Een coronatoegangsbewijs is dan niet nodig.
  • Als deze op een externe locatie plaatsvinden, bepaalt die locatie welke regels er gelden. Als zij bereid zijn de onderwijsregels toe te passen, dan gelden de on campus-regels zoals hierboven beschreven. Een coronatoegangsbewijs is dan niet nodig. Zijn zij daartoe niet bereid, dan gelden de regels van de betreffende locatie.

Voor niet-‘reguliere’ UM-activiteiten
Dit zijn alle activiteiten die buiten onze primaire processen vallen: bijvoorbeeld conferenties en seminars.

  • Als deze overwegend door UM-medewerkers en -studenten worden bezocht, gelden de on campus-regels zoals hierboven beschreven. Een coronatoegangsbewijs is dan niet nodig.
  • Als deze door een groot aantal externen worden bezocht, is een coronatoegangsbewijs noodzakelijk. Daar waar een coronatoegangsbewijs nodig is, vervalt de mondkapjesplicht.

Veiligheidsmaatregelen on campus

Wil jij naar de campus komen? Doe altijd een healthcheck en houd je altijd aan de veiligheidsmaatregelen! Wil je meer lezen over COVID- symptomen, direct een healthcheck doen of ben jij of iemand in je directe omgeving recent posititief getest op COVID-19 en moet je wellicht in thuisisolatie of quarantaine

Op onze veiligheidspagina's vind je meer informatie over het dragen van een mondkapje en andere veiligheidsmaatregelen on campus, waaronder de hygiënemaatregelen door de UM.

 Lees direct meer over de veiligheidsmaatregelen 'on campus'   
 

Zelftesten

Graag wijzen wij je op het belang van (zelf)testen. Je doet een zelftest uit voorzorg, ook als je geen klachten ervaart. Vanuit de overheid wordt geadviseerd om 2x per week preventief te zelftesten. Daarnaast kun je een zelftest gebruiken bij klachten. Is de uitslag van de zelftest positief? Dan heb je waarschijnlijk corona en moet je maatregelen nemen en de positieve uitslag van de zelftest laten bevestigen door een test bij de GGD. Is de uitslag van de zelftest negatief? Dan heb je waarschijnlijk geen corona. Blijf wel voorzichtig en houdt aan de basisregels. Was je zelftestuitslag negatief, maar blijf je klachten houden? Doe opnieuw een zelftest. Word je zieker of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je huisarts.

Gebruik ze twee keer per week, ter bescherming van jezelf en de mensen om je heen! Als student of medewerker kun je gratis zelftesten via de post bestellen, ook als je in België of Duitsland woont. Bestellen kan met je UM-account via www.zelftestonderwijs.nl. Je vindt er instructies in het Nederlands en Engels over de manier waarop je de zelftest moet toepassen en algemene informatie over zelftesten. Bestel bij voorkeur alleen een zelftest als je zeker weet dat je naar een van de UM-gebouwen zult gaan. Zo blijven er voldoende zelftesten beschikbaar voor mensen die naar de UM moeten komen. Voor mensen zonder UM-account die regelmatig in een van de UM-gebouwen aanwezig moeten zijn, zullen we op locatie over een (beperkt) aantal zelftesten beschikken. 

Het gebruik van een zelftest is en blijft vrijwillig. Je hoeft geen bewijs van een negatieve test te overleggen om toegang te krijgen tot de UM-gebouwen. De zelftesten zijn een aanvulling op de bestaande coronamaatregelen binnen de UM. 

Toegankelijkheid UM-gebouwen

Sinds het begin van de coronacrisis hebben wij er alles aan gedaan om een zo veilig mogelijke studie- en werkomgeving te creëren. Het spreekt voor zich dat we dat ook blijven doen in de komende periode. We gaan door met geïntensiveerde schoonmaak, de bestaande regels op het gebied van ventilatie en de mogelijkheid om handen te ontsmetten bij binnenkomst. En natuurlijk geldt ook nog steeds: zo vaak mogelijk je handen wassen, plus bij verkoudheidsklachten thuisblijven en testen bij de GGD.

Meer informatie over onze facilitaire dienstverlening, zoals de schoonmaak binnen onze gebouwen, de stand van zaken rond de eet- en drinkgelegenheden en de toegankelijkheid van de parkeerterreinen vind je hier op intranet.

UM-veiligheidsprotocol 
De UM wil studenten en medewerkers ook tijdens deze pandemie een veilige leer- en werkomgeving bieden. Het UM-veiligheidsprotocol geeft weer op welke wijze (de kans op) verspreiding van COVID-19 binnen de UM zoveel mogelijk wordt voorkomen.
 Lees meer over het UM-veiligheidsprotocol

Thuiswerken

De overheid heeft de thuiswerk-afspraken aangescherpt. Sinds november is weer het advies om thuis te werken tenzij het niet anders kan. Werknemers kunnen met de leidinggevende overleggen wat dit betekent voor de dagdagelijkse werkzaamheden.

Maak je je ondanks alle veiligheidsmaatregelen toch zorgen over de veiligheid, neem dan contact op met je leidinggevende. Leidinggevenden hebben we recentelijk een ‘handreiking’ gegeven over hoe ze met jou over die zorgen kunnen spreken en wat je samen kunt doen om met een gerust gevoel naar het werk te komen. Als er mogelijk medische redenen zijn om niet naar campus te komen, kun je een afspraak met de bedrijfsarts maken, maar overleg wel eerst met je leidinggevende.

Om je bij het thuiswerken te ondersteunen vind je hier meer informatie over thuiswerken, geven we tips om vitaal en fit te blijven, besteden we aandacht aan online onderwijs en tref je informatie over de IT-faciliteiten en hoe je die veilig vanuit huis kan gebruiken.

Werkgeversverklaring voor noodopvang kinderen
Het basisonderwijs en de buitenschoolse opvang (BSO) zijn dicht in de week voor de kerstvakantie. Er is noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen. Binnen onze organisatie is dit het geval, wanneer een werknemer nodig is voor het organiseren van (afstands)onderwijs en examens. Indien dit in jouw situatie het geval is en je hebt een werkgeversverklaring nodig, dan kun je contact opnemen met je leidinggevende.

Online onderwijs

Tijdens deze pandemie hebben we veel informatie beschikbaar gesteld over het geven van online onderwijs. Een deel van die informatie is hier te vinden. Heb je dringende vragen? Neem dan contact op met jouw faculteit.

Onderzoek

Locatiegebonden onderzoek is toegestaan. Onderzoek met proefpersonen kan ook doorgaan, op voorwaarde dat de proefpersonen daar zelf mee instemmen. Hier vind je niet alleen meer informatie over de aanvullende veiligheidsmaatregelen voor onderzoek met proefpersonen, maar lees je ook meer over  verschillende oplossingsmogelijkheden voor onderzoekers. Daarnaast lees je meer over onderzoeksfinanciering in coronatijd. 

Vaccinatie

In 2021 krijgt in Nederland iedereen van 18 jaar en ouder een uitnodiging om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. Studenten en medewerkers van de UM, dus ook. Woon je in Nederland en ben je ingeschreven in een Nederlandse gemeente, dan ontvang je een uitnodiging voor een (gratis) COVID-19-vaccinatie. Je hoeft daarvoor geen (Nederlandse) ziektekostenverzekering te hebben.

Misschien heb je vragen over de COVID-19-vaccinatie. Om antwoord op je vragen te geven, hebben we een webpagina gemaakt over de COVID-19-vaccinatie. Je vindt hier onder andere, een videoreeks waarin UM-experts uitleg geven over de wetenschappelijke feiten rond vaccinatie, en een aantal Universiteit van Nederland-colleges waarin prof. dr. Marjolein van Egmond van het Amsterdam UMC vanuit haar expertise spreekt over COVID-19 en de vaccinaties.

Vanuit het buitenland naar Nederland?
Medewerkers en studenten die recent vanuit het buitenland zijn gereisd en die nog geen uitnodiging voor vaccinatie hebben ontvangen, kunnen zich meteen bij aankomst in Nederland laten vaccineren. 

  Kijk hier voor meer informatie over de vaccinatie tegen COVID-19.

Vragen? 
Heb je vragen over vaccinaties 
  Bekijk de FAQ

Dienstreizen

Naar het buitenland

De Nederlandse regering raadt reizen naar gebieden of landen of regio’s met code oranje of rood af. Rood betekent: niet reizen. Naar oranje gebieden reis je alleen als dat absoluut noodzakelijk is. Eventuele verzoeken voor dringend noodzakelijke dienstreizen naar risicolanden met kleurcode oranje binnen de EU kunnen gedurende deze pandemie tijdelijk, zonder toestemming van het CvB, per e-mail bij de directeur van de beheerseenheid worden aangevraagd. Er hoeft daarmee tijdelijk geen toestemmingsformulier ingevuld te worden. De toestemming voor de reis kan alleen worden verleend indien de dienstreis noodzakelijk is én niet kan worden uitgesteld. 

Voor een dienstreis naar een land met kleurcode rood binnen Europa of kleurcode oranje/rood buiten Europa dient wel toestemming van het CvB te worden gevraagd conform de UM regeling ‘dienstreizen naar risicogebieden’.  

  Meer informatie over dienstreizen naar risicogebieden

Vanuit het buitenland naar Nederland

Kom je vanuit het buitenland naar Maastricht, dan moet je, afhankelijk van waar je vandaan komt, met een aantal zaken rekening houden. Bijvoorbeeld coronadocumenten, zelftesten en quarantaine. Wat voor jouw situatie geldt, lees je op de website van Rijksoverheid. Let op: de regels wijzigen geregeld, dus houd de site goed in de gaten. 

Voor grenswerkers en grensstudenten gelden er uitzonderingen op deze maatregelen. 

Uitzondering voor grensstudenten en grensmedewerkers
Voor grenswerkers en grensstudenten gelden er uitzonderingen op deze maatregelen, wanneer zij in het kader van woon-werkverkeer naar Nederland reizen voor studie- en werkdoeleinden.

 Informatie voor grensstudenten en -medewerkers vind je hier

Archief communicatiemails