Vakken en curriculum master Nederlands Recht - Staats- en Bestuursrecht 2020/2021

In welke vakgebieden ga je je verdiepen?

Het vak Overheid in Opdrachten vormt de rode draad van deze opleiding. In beide semesters (voorjaar en najaar) werk je samen met je medestudenten aan twee (per semester één) grote casus/opdrachten. In totaal kun je met dit vak 12 ects behalen (per casus/semester: 6 ects). Je wordt bij iedere opdracht begeleid door docenten en presenteert de resultaten aan het einde van de blokperiode.

Je vakkennis haal je daarnaast uit 4 verplichte SBR-vakken, één algemeen verplicht privaatrechtelijk vak en één keuzevak, die je naast Overheid in Opdrachten volgt. Je sluit de master af met een masterscriptie van 12 ects.

 

Law_vakkenoverzicht_ma_staatsenbestuursrecht.png

Rechtshandeling en overeenkomst (6 ECTS)
In dit blok staat een aantal belangrijke thema’s van het Nederlandse verbintenissenrecht centraal en dan met name het contractenrecht.

Verdieping bestuurs(proces)recht (6 ECTS)
Dit vak bouwt voort op de bachelorvakken Inleiding Staats- en bestuursrecht en Staats- en bestuurs(proces)recht. Dit vak behandelt thema’s als schadevergoedingsrecht, subsidierecht, handhaving en het geding bij de bestuursrechter

Europees en Nationaal Constitutioneel Recht (6 ECTS)
Dit vak gaat in op het functioneren van het Nederlandse staatsrecht binnen de context en kaders van het Europees recht. Het beschouwt de realiteit van het staatsrecht (wetgever, bestuur, rechterlijke macht) dat immers in toenemende mate onder invloed staat van het Europees recht

Overheid en privaatrecht (6 ECTS)
Het doel van het blok Overheid en Privaatrecht is het verwerven van inzicht in het optreden van de overheid in privaatrechtelijke verhoudingen. Mag de overheid de privaatrechtelijke weg kiezen indien haar dat goeddunkt, welke normen zijn in dat geval van toepassing, wat is haar status als contractspartner en hoe staat het met belangen van derden?

Openbaar bestuur (6 ECTS)
Dit vak gaat in op algemene staatsrechtelijke kwesties zoals de verhouding Regering en Parlement, marktregulering door toezichthouders en zelfstandige bestuursorganen (zbo’s), decentralisatie, openbaarheid van bestuur, regulering door decentrale overheden, en de handhaving van de openbare orde

Keuzevak (6 ECTS)
Verder heb je de mogelijkheid om een keuzeblok te volgen. Wil je graag wat meer privaatrechtelijke basis hebben dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor het vak Onrechtmatige daad en Schadevergoeding. In combinatie met het verplichte blok Rechtshandeling en Overeenkomst krijg je een zeer brede kennis van het privaatrecht.
Wil je je liever iets meer Europees of internationaalrechtelijk oriënteren? Dan kun je kiezen voor European Fundamental Rights, International human rights, of Public Procurement.

Masterscriptie (12 ECTS)
 

Je kunt ook deelnemen aan een van de vele pleitwedstrijden zoals het Studentenparlement en de VAR pleitwedstrijd, waarin teams van onze faculteit regelmatig met veel succes deelnemen.