Vakken en curriculum Fiscaal Recht 2020/2021
Vakkennis en vaardigheden
Tijdens je opleiding werk je door middel van training en de bijzondere manier van onderwijs aan de ontwikkeling van je vaardigheden en je persoonlijke ontwikkeling. Vakinhoudelijke kennis verkrijg je doormiddel van het probleemgestuurd studeren in je onderwijsgroep, (online) colleges en andere vormen van eigentijds onderwijs.
Het opdoen van vakkennis en vaardigheden en het toepassen daarvan zijn zo onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Casus en portfolio
Hiernaast werk je in je projectgroep een heel semester aan een complexe casus. Je past je vakinhoudelijke kennis toe en je traint zo professionele vaardigheden als presenteren, debatteren, onderhandelen en veel meer. Je werkt ook aan je persoonlijke ontwikkeling zoals samenwerken, persoonlijk leiderschap en het geven en krijgen van feedback. Elk semester ben je onderdeel van een nieuw team dat werkt aan een nieuwe casus. Binnen elke casus dagen we je uit om je te verdiepen in de maatschappelijke thema’s van deze tijd: Klimaat & Duurzaamheid, Migratie, Veiligheid en Technologie.
Het hele jaar door houdt je je ontwikkeling bij met behulp van een digitaal portfolio. In dat portfolio verzamel je de opdrachten die je hebt uitgevoerd zoals presentaties, papers en zelfreflecties. In het zesde en laatste semester loop je stage, doe je een project in samenwerking met maatschappelijke partners of je volgt vakken als uitwisselingsstudent aan een andere universiteit. Je sluit je bachelor af met een eindwerk dat je moet presenteren en verdedigen. Je moet dan ook je portfolio overleggen.
Persoonlijke begeleiding
In je eerste jaar heb je een eigen mentor. Je mentor is je persoonlijke begeleider gedurende het hele eerste jaar. Met hem/haar bespreek je je studievoortgang en eventuele vragen of problemen die je ondervindt.

In welke vakgebieden ga je je verdiepen?
In je eerste jaar ga je aan de slag met de volgende vakgebieden:
Privaatrecht
Dit is het recht dat gaat over de verhouding van burgers onderling. Hoe worden contracten gesloten? Wat gebeurt er als afspraken niet worden nagekomen? Wie moet er schadevergoeding betalen bij een ongeluk? Wanneer ben je eigenaar van een stuk grond? Dit deelgebied gaat ook over ondernemingen.
Staats- en bestuursrecht
Dit gaat over de verhouding tussen de burger en de staat. Bijvoorbeeld over het aanvragen van vergunningen of het al dan niet krijgen van toestemming om bomen te kappen. Maar ook over de inrichting van de onze overheid. Dat laatste gaat niet alleen maar over het nationale niveau, maar ook bijvoorbeeld over de plaats van Nederland in de Europese Unie.
Strafrecht
In het strafrecht gaat het over zaken als het verschil tussen een misdaad en een overtreding. Maar ook over strafbaarheid en de vraag hoe een verdachte, indien schuldig bevonden door een rechter, uiteindelijk veroordeeld wordt. Ook hier spelen belangrijke vragen van bescherming van burgers tegen de overheid, maar ook de plaats van het Nederlandse systeem in de internationale context.
Europees en Internationaal recht
Dit gaat over internationale organisaties die afspraken maken die ook voor ons gelden. Het gaat ook over de verhouding tussen staten en internationale organisaties en staten onderling.
Belastingrecht
Het belastingrecht gaat over de wijze waarop de overheid belasting heft van haar burgers en ondernemingen. Maar ook over BTW, pensioenen en sociale zekerheid. Ook hier spelen vragen van Nederlands, maar ook van Europees en internationaal recht.
Wanneer doe je welke vakken?
Als je in Maastricht studeert komen al deze vakken, al dan niet tegelijkertijd, aan de orde. In het onderstaande overzicht zie je wanneer welke vakgebieden aan de orde komen.

Jaar twee en drie
In het tweede en derde jaar verdiep je je natuurlijk in het belastingrecht. Maar je verdiept je ook verder in het privaatrecht, het strafrecht en het internationaal en Europees recht. De volgende fiscale vakgebieden zullen onder andere ook aan bod komen:
Algemeen en Formeel Belastingrecht
Het algemene belastingrecht gaat over de grondslagen en beginselen van het belastingrecht. Hoe komt de belastingheffing tot stand en hoe kan je de belastingheffing rechtvaardig en doelmatig inrichten? Het formele belastingrecht gaat over de vraag hoe de belastingdienst en belastingplichtigen met elkaar om moeten gaan en welke rechten en verplichtingen in deze verhouding bestaan. Je leert ook welke mogelijkheden er zijn om fiscale geschillen op te lossen, bijvoorbeeld door bij de rechter in beroep te gaan tegen een besluit van de Belastingdienst.
Belastingrecht voor Particulieren
Belastingrecht voor particulieren gaat over mensen van vlees en bloed. Hoe zitten de inkomstenbelasting en loonheffingen in elkaar? Je onderzoekt ook hoe het vermogen van personen wordt belast en wat de fiscale gevolgen zijn van schenkingen en erfenissen. Omdat de belastingheffing afhankelijk is van zeer persoonlijke omstandigheden (bijvoorbeeld: ben je getrouwd of heb je kinderen), is het ook belangrijk dat je de link tussen belastingrecht en het personen- en familierecht goed begrijpt.
Belastingrecht voor Ondernemingen
Er zijn verschillende manieren om een onderneming te drijven: als zzp’er, in een maatschap, door middel van een BV of met een multinationale groep. Het belastingrecht kent een complexe verzameling van regels over winstbelasting die allemaal afhankelijk zijn van de ondernemingsvorm. Je leert bijvoorbeeld ook hoe ondernemingen omzetbelasting in rekening moeten brengen over hun leveringen van goederen en diensten.
Economie
Belastingen zijn kosten. Om de gevolgen van belastingheffing goed te kunnen begrijpen, is het noodzakelijk dat je ook inzicht hebt in economische begrippen en beginselen. Je leert bijvoorbeeld hoe je de waarde van iets bepaalt en hoe je winst berekent.