UM Star Show 2021
In 2021 presenteert de Universiteit Maastricht een gloednieuw evenement: de UM Star Show! Op 25 maart kun je genieten van een interactieve online talkshow, waarin hoogleraren en onderzoekers van de UM in gesprek gaan over een belangrijk thema: de toekomst van de mensheid. Alumni, maar ook medewerkers, studenten en gasten, zijn van harte welkom.
Het thema: duik met ons in de toekomst
Vraag jezelf eens af: hoe ziet onze samenleving eruit in 2050? Hoe ‘kunstmatig’ leven we dan? Eten we bijvoorbeeld alleen nog kweekvlees en voeding uit een lab, kunnen we straks zelf nieuwe organen maken, enzovoorts? Zo ja, wat doet dat met onze economie, rechtspraak en wereld? En hoe genet(h)isch is al die manipulatie eigenlijk?
Datum: 25 maart 2021
Tijd: 19.00 - 20.30 uur
Locatie: online
Taal: Engels
Neem deel aan de UM Star Show en laat je inspireren! Natuurlijk is er ook alle ruimte om jouw vragen/visie te delen. Scroll snel verder voor een overzicht van alle sprekers.
Aanmelden
Meld je vandaag nog aan via dit (Engelstalige) aanmeldformulier.
Als we je aanmelding hebben ontvangen, ontvang je een link naar het online platform waar je op 25 maart de UM Star Show kunt bekijken.
Meer informatie
Heb je vragen? Stuur dan een e-mail naar alumni@maastrichtuniversity.nl.
Sprekers
Prof. dr. Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Maastricht, verzorgt het openingswoord. Klik op onderstaande menu-items voor een overzicht van de andere sprekers tijdens de UM Star Show 2021.
Mark Post
Professor Mark Post behaalde zijn medische graad aan de Universiteit Utrecht in 1982. Daarna vervolgde hij zijn studie in Utrecht; in 1989 studeerde hij af als PhD in pulmonale farmacologie. In juli 2002 werd hij benoemd tot professor of Vascular Physiology bij de Universiteit Maastricht (Faculty of Health, Medicine and Life Sciences) en professor of Angiogenesis in Tissue Engineering aan de Techniche Universiteit Eindhoven.
Hij verrichtte baanbrekend werk rondom vlees gekweekt uit stamcellen en presenteerde in 2013 zelfs de allereerste ‘kweekvleesburger’ ter wereld. Professor Post is CSO van twee startups, MosaMeat en Qorium, die kweekvlees en kweekleer verder in de markt zetten.
Fotografie: David Perry
Rogier Veltrop
Rogier Veltrop begon zijn wetenschappelijke carrière als promovendus bij Drexel University in Philadelphia, waar hij onderzoek deed naar SARS-coronavirus. Vanwege een levensbedreigende progressieve genetische hartziekte moest hij een harttransplantatie ondergaan. Na zijn revalidatie besloot Veltrop het roer om te gooien. Hij werkte eerst voor de Universiteit Utrecht en TU Eindhoven, waarna hij Cardiovascular Biology & Medicine studeerde aan de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht.
Momenteel promoveert hij binnen CARIM bij de vakgroep Biochemie van de Universiteit Maastricht onder professor Schurgers, en via het Europese project CaReSyAn aan Uniklinik RWTH Aachen bij dr. Noels. In 2019 ontving hij voor zijn stamcelonderzoek een HS-BAFTA Award, lanceerde hij een zeer succesvolle crowdfunding campagne dat hem aan tafel bracht bij Op1, werd hij geselecteerd als ‘ITN of the Week’ door Marie Skłodowska Curie Actions en ontving hij subsidies van o.a. het Universiteitsfonds Limburg/SWOL, Health Foundation Limburg en Interfood.
Fotografie: Paul van der Veer
Lisa Brüggen
Lisa Brüggen is professor of Financial Services bij de School of Business and Economics van de Universiteit Maastricht, en hoofdonderzoeker bij BISS, het Brightlands Institute for Smart Society. Daarnaast maakt zij deel uit van de Raad van Toezicht van het NIBUD en is zij betrokken bij verschillende netwerken, onderzoeksprojecten en fondsen. Professor Brüggen is een internationaal erkende en geprezen expert in services marketing en financiële gezondheid. Ze geeft lezingen over de hele wereld.
Fotografie: Michel Saive
Katleen Gabriels
Katleen Gabriels is universitair docent Filosofie aan de Faculteit der Cultuur- en Maatschappijwetenschappen van de Universiteit Maastricht. Ze is moraalfilosoof en gespecialiseerd in computerethiek. Zo bestudeert ze onder meer hoe moraal en computertechnologie elkaar wederzijds beïnvloeden.
Dr. Gabriels is auteur van de boeken Onlife. Hoe de digitale wereld je leven bepaalt (2016), Regels voor robots: Ethiek in tijden van AI (2019) en Conscientious AI: Machines Learning Morals (2020). Samen met wiskundige Ann Dooms schreef ze Van Melkweg tot moraal (2020).
Fotografie: Bart van Overbeeke
David Townend
David Townend is professor of Health and Life Sciences Jurisprudence bij de Universiteit Maastricht (Faculteit der Rechtsgeleerdheid en de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences). Zijn theoretische werk focust zich op de relatie tussen individuele en collectieve verantwoordelijkheid met betrekking tot gezondheid en onderzoek binnen de levenswetenschappen; op beleefdheid en bestuur; en op de concepten van privacy en eigendom in onderzoek. Zijn praktische werk richt zich op databescherming en privacy in medisch en gezondheidsonderzoek, en op de creatie van effectief onderzoek.
Fotografie: Lottie Townend
UM Star Show 2021: officiële teaservideo
Zien we jou ook virtueel?
Meld je nu aan!
Het UM Alumni Office kijkt ernaar uit om je te ontmoeten op 25 maart 2021.
Speciale gasten
Academische werkplaats Limburg Ouderenzorg
BASF Vegetable Seeds
Brightlands Maastricht Health Campus
Engie
Gemeente Maastricht
Scelta
DSM