Preventie

De Universiteit Maastricht, waaronder de faculteiten en diensten, is als werkgever verantwoordelijk voor het voeren van een preventiebeleid op het gebied van arbeidsomstandigheden. Het preventiebeleid dient te zijn gericht op het voorkomen van ziekte en verzuim door te zorgen voor een veilige en gezonde werk- en studeer omgeving.

Ten behoeve van het arbobeleid universiteitsbreed is bij MUO-HRM hoofd Arbo aangesteld.

Belangrijke actoren zijn de Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E), werkplekonderzoek (WPO), bedrijfsarts, Arbo commissie Randwyck (ArboCie), Preventiemedewerker en de Armico.

Om hierin sturing en richting te geven is de Arbocommissie Randwyck (ArboCie) ingesteld, het adviesorgaan voor de arbeidsomstandigheden in Randwyck. Voorstellen voor verbetering van arbeidsomstandigheden worden voorgelegd aan de ArboCie, waarna het voorstel door het faculteitsbestuur wordt overgenomen en geïmplementeerd.

De preventiemedewerker houdt zich bezig met veiligheid en gezondheid op de werkvloer, adviseert over arbeidsrisico’s en daaruit voortvloeiende maatregelen en omvat de volgende taken:

  • Het beantwoorden en oplossen van vraagstukken en opmerkingen over arbeidsomstandigheden;
  • Gevraagd en ongevraagd adviseren van medewerkers en leidinggevenden over arbeidsomstandigheden;
  • Risico's signaleren op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn;
  • Meewerken aan de uitvoering en opstelling van de Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E);
  • Het mede opstellen van- en bewaken van de uitvoering van het Plan van Aanpak voortvloeiend uit iedere RI&E en eventuele audits;
  • Bijdrage aan de Arbo Commissie Randwyck en het afstemmen van besluiten met leidinggevenden.
  • Organisatie van voorlichting en instructie naar Armico’s, medewerkers en studenten;
  • Inhoudelijke vakbaas van de Armico’s en verantwoordelijk voor de (na-) scholing van de Armico’s. 



Armico 
Ter ondersteuning van de vakgroepvoorzitter/afdelingshoofd op het gebied preventie voor arbeidsomstandigheden zijn, binnen de FHML en FPN, Armico’s (ARbo- en MIlieu COntactpersoon) benoemd bij elke vakgroep/afdeling. 

De armico speelt een centrale rol ten aanzien van preventie op het gebied van ergonomie, klimaat, lab veiligheid en milieu. De taken van de armico omvatten o.a:

  • Fungeren als vraagbaak A & M zaken voor de leidinggevenden, medewerkers en studenten binnen de eenheid;
  • Gevraagd en ongevraagd adviseren van medewerkers en studenten op het gebied van A & M aspecten;
  • Introductie van nieuwe medewerkers
  • Uitvoering van werkplekonderzoek (WPO)
  • Leveren van input bij het opstellen van de Risico Inventarisatie & Evaluatie, het Plan van Aanpak van de eenheid en meewerken bij de uitvoering hiervan;
  • Ondersteunen bij de A & M informatieoverdracht binnen de eenheid;
  • Stimuleren van A & M bewust gedrag;
  • Verlenen van ondersteuning bij incidenten- of ongeval onderzoek;
  • Signaleren van verbeteringen op het gebied van A & M; 
  • Deel nemen aan Auditgroepen;

Informatievoorziening en ondersteuning voor gebouw gebonden activiteiten. 
 

Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA)
Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) zoals pesten, (seksuele) intimidatie, discriminatie en werkstress ten gevolge van langdurige blootstelling aan werkdruk, moeten ten allertijden binnen de UM voorkomen worden. De preventiemedewerker heeft hierin een signaalfunctie en kan de medewerker ondersteuning bieden door binnen de UM de juiste kanalen aan te dragen.

Wat doet de vertrouwenspersoon?
Beter in balans.


Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E)
De Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) is een belangrijk instrument in de verbetercyclus voor gezonde en veilige arbeidsomstandigheden voor medewerker en studenten. De RI&E omvat alle aspecten van de ABROwet en wordt bij de faculteiten FHML en FPN modulair uitgevoerd. Voor nadere informatie kunt terecht bij de preventiemedewerker.


Vaccinatie 
Binnen de Universiteit Maastricht worden werkzaamheden uitgevoerd met human materiaal. De universiteit voert een preventief beleid ten aanzien van het voorkomen van Hepatitis B infecties en biedt een hepatitis B vaccinatie aan voor medewerkers en studenten die met humaan materiaal werken of gaan werken. Voor nadere informatie neem contact op met de preventie medewerker.


Bedrijfskleding
Ten behoeve van het veilig werken met chemicaliën, biologische agentia, straling en proefdieren is specifieke bedrijfskleding voorgeschreven. Deze kleding varieert bijvoorbeeld van een volledige uitrusting voor operaties of het werken met Carcinogene, Reprotoxische en/of Mutagene stoffen (CRM-stoffen) tot het gebruik van geschikte kledij voor personeel dat onderhoudswerkzaamheden aan apparatuur verricht.

Klik op deze link voor de regeling bedrijfskleding.
Bij vragen neem contact op met de preventie medewerker voor de regeling bedrijfskleding FHML.


Proefdierallergie
Allergie is bekend als een gezondheidsrisico bij werkzaamheden met proefdieren. Zonder passende maatregelen ontwikkelt eén derde van de medewerkers die met proefdieren werkt een overgevoeligheid voor allergenen afkomstig van proefdieren. De allergenen zitten voornamelijk in uitscheidingsproducten van de proefdieren zoals urine, feces, huidschilfers en haren. Om blootstelling te voorkomen zijn maatregelen genomen. Tevens wordt door de UM de PAGO (Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek) proefdierallergie aangeboden. De preventie medewerker kan je hierbij ondersteunen en van adviezen voorzien om blootstelling aan proefdierallergenen te verlagen.