Opening academisch jaar 2017/18
Op maandag 4 september 2017 vierde de Universiteit Maastricht de officiële opening van het academisch jaar 2017/18. Het thema van dit jaar was: ‘Can academics change the world?’ Dr. Alaa Murabit verzorgde de ‘keynote speech’. Ze is een Libisch-Canadese arts, die door de VN is benoemd tot ‘Global Sustainable Development Goals Advocate’ en VN ‘High-Level Commissioner on Health Employment & Economic Growth’.
Tijdens de officiële academische zitting in de middag werden daarnaast drie UM-initiatieven gepresenteerd die impact hebben op een regionaal/nationaal, Europees of wereldwijd niveau. Traditiegetrouw werden ook de UM Studentenprijs en de Edmond Hustinx prijs voor de wetenschap uitgereikt door de rector. Tijdens het ochtendsymposium stond ‘actie-onderzoek’ centraal; een masterstudente en een promovenda wonnen de hoofdprijs voor het beste voorstel.
Video-impressie
Foto-impressie
UM-studenten Alize Huberlant (UCM) en Alex Ryder Shelley (ICIS) presenteerden het ochtendprogramma.
Het ochtendprogramma draaide om ‘actie-onderzoek’, het veld waarin prof. dr. Shyama V. Ramani, hoogleraar ‘Development Economics’ bij UNU-MERIT, UM-pionier is.
Ramani gaf een lezing en zat ook in de jury die twee UM-studenten beloonde met een prijs van 3.000 euro en persoonlijke begeleiding door de hoogleraar.
In het publiek ’s ochtends zaten onder meer de voorzitter van de UM Raad van Toezicht, Truze Lodder, Rector Magnificus Rianne Letschert en voorzitter van het College van Bestuur Martin Paul.
De winnares van de masterstudenten, Nrupaja Bhide, tijdens haar enthousiasmerende presentatie.
De jury, bestaande uit prof. dr. Shyama Ramani, prof. dr. Rob Bauer, dr. Blanche Schroen en Sueli Brodin (communicatiemedewerker bij UNU-MERIT), in beraad.
Prof. dr. Martin Paul met masters-winnares Nrupaja Bhide, en achter hen de andere finalisten.
Prof. dr. Martin Paul met promovendi-winnares Marieke Hopman, en achter hen de andere finalisten.
Prof. dr. Martin Paul, voorzitter van het College van Bestuur, sloot de inspirerende ochtend af en was onder de indruk van hoe studenten de samenleving vooruit willen helpen.
Rector Magnificus Rianne Letschert tijdens de opstelling van het cortège op de Minderbroedersberg.
Het cortège onderweg van de Minderbroedersberg naar de Pranz Palm-zaal in de School of Business and Economics.
Direct achter de pedel: hoofdspreker dr. Alaa Murabit en rector magnificus prof. dr. Rianne Letschert.
Dr. Alaa Murabit hield een inspirerende toespraak getiteld ‘Why paper and pencil lead to peace and prosperity’.
Murabit is onder meer UN ‘High-Level Commissioner on Health Employment & Economic Growth’ en door de UN benoemd als ‘Global Sustainable Development Goals Advocate’.
Murabit verzocht studenten en academici vooral te focussen op belangrijke, in plaats van op dringende zaken.
Aïcha Cherif speelde samen met ‘Oriental Nights’ hun variant op ‘Ode an die Freude’, de traditionele afsluiter van de OAY-ceremonie.
Naast Cherif zaten Gino Bombrini uit Maastricht en Ahmed Azeez uit Irak op het podium.
Maikel Beerens, CEO van Xilloc, presenteerde zijn bedrijf, dat mensen helpt met patiënt specifieke implantaten in onder meer de schedel.
Beerens werd vergezeld van een robot, mr. Bright, van de Brightlands Campus.
UM-alumna Verena Riedmiller presenteerde haar project CUBE, dat draait om participatie van jongeren in de EU.
Robyn Jansen van MUSTANGH vertelde over de doelen en ervaringen in dit jarenlange samenwerkingsproject met het West Gonja Hospital in Ghana.
Prof. Dr. Rianne Letschert en Studentenprijs-winnaar Victoria von Salmuth.
Dr. Sanne ten Oever won de Edmond Hustinx prijs voor wetenschap. Omdat ze zelf in Finland zat, nam haar partner, Mehrdad Seirafi, de prijs in ontvangst van rector Rianne Letschert.
Martin Paul verklaart het academisch jaar 2017/18 officeel voor geopend.
Actie-onderzoek wedstrijd
Tijdens het ochtendsymposium stond ‘actie-onderzoek’ centraal. Zes (vrouwelijke) studenten (drie masters en drie promovendi) presenteerden hun idee voor een project rond academisch ondernemerschap. Aan het eind van de enerverende ochtend met zes verhalen die allemaal, in de woorden van UM voorzitter van het College van Bestuur Martin Paul, ‘compassie voor de doelgroep toonden en daarmee de betrokkenheid van UM-studenten illustreerden’, werden de winnaars bekend gemaakt. Van de masters won Nrupaja Bhide, masterstudente Public Policy & Human Development. Van de promovendi won Marieke Hopman, die werkt aan haar proefschrift ‘Looking at law through children's eyes’.
Lees meer over het ochtendprogramma in het nieuwsbericht.
Keynote speech dr. Alaa Murabit
Bekijk hier de keynote speech van dr. Alaa Murabit tijdens de OAJ-ceremonie.
Tijdens haar lezing sprak ze over wat onderwijs voor haar heeft betekend en dat onderwijs veel verder gaat dan alleen het aanbod van scholen en universiteiten. Ze benadrukte eveneens het belang van academisch onderzoek om empirisch bewijs te leveren voor het onderbouwen van de ‘Sustainable Development Goals’, die uiteindelijk de wereld moeten verbeteren voor iedereen.
Edmond Hustinx prijs voor de wetenschap
Deze prijs onderstreept het belang van wetenschap en het belang van het onderwijs dat de UM-faculteiten verzorgen voor de Zuid-Limburgse samenleving. De prijs ter waarde van 15.000 euro ging dit jaar naar een kandidaat van de Faculty of Psychology and Neuroscience: Dr. Sanne ten Oever.
Omdat ze momenteel voor haar werk in Finland zit, werd de prijs in ontvangst genomen door haar partner Mehrdad Seirafi.
UM Studentenprijs 2017
Dit jaar waren zeven studenten genomineerd voor de UM Studentenprijs, vanwege hun belangrijke maatschappelijke of culturele verdienste. De winnaar is Victoria von Salmuth, een zesdejaars geneeskundestudent.
Tijdens een stage in 2015, in het Shirati ziekenhuis in Tanzania ontmoette ze een jonge vrouw die net een drieling had gekregen en niet genoeg borstvoeding had omdat ze zelf te weinig goede voeding kreeg. Von Salmuth initieerde het Shirati Food Program, dat maandelijks 600 euro naar het ziekenhuis stuurt.
Ode to Joy en meer video
Rechts de interpretatie van Ode to Joy door Aïcha Cherif & Oriental Nights. Of bekijk:
Prof. dr. Martin Pauls openingswoord
Maikel Beerens over Xilloc
Verena Riedmiller over CUBE
Robyn Jansen over MUSTANGH
Aïcha Cherif met haar song Fire