‘Actie-onderzoek’ UM-studenten in de prijzen

Tijdens het ochtendprogramma van de Opening Academisch Jaar aan de Universiteit Maastricht vielen twee studenten in de prijzen met hun voorstel voor een wetenschappelijk project in het domein ‘action research’. In lijn met het OAY-thema ‘Can academics change the world’ was er een competitie voor bachelor/master-studenten en één voor promovendi. Beide groepen konden een bedrag van drieduizend euro winnen om hun voorstel uit te voeren. Van de zes (vrouwelijke) finalisten wonnen Marieke Hopman (promovenda) en Nrupaja Bhide (masterstudent Public Policy & Human Development) de eerste prijs.

‘Action research’ voegt niet alleen iets toe aan de al bestaande kennis, maar heeft ook een positieve invloed op het onderwerp van studie. De resultaten moeten met andere woorden de bestaande situatie vooruit helpen en de samenleving als geheel ten goede komen, ook al gaat het soms om kleine stapjes. Prof. Shyama Ramani , een van de UM-pioniers op dit gebied hield een inspirerende lezing en gaat de winnaars ook begeleiden bij de uitvoering van hun voorstel. Ramani: “Ik ben altijd weer verbaasd over de grotere vertegenwoordiging van vrouwen in het actie-onderzoek. Het draait om onderzoek met je voeten in de klei en ik denk  wel eens dat anderen helpen, zonder grote zichtbaarheid, vrouwen meer aanspreekt dan mannen.”

Zes finalisten, zestien voorstellen
In totaal werden zestien voorstellen ingediend, waaruit zes finalisten gekozen werden om in het ochtendprogramma hun idee te pitchen. “Het was erg moeilijk om te kiezen”, zegt prof. Ramani, “want alle zes de voorstellen waren van hoge kwaliteit.” Om actie-onderzoek ook in de toekomst een plek binnen de UM te geven, is ze betrokken bij diverse UNU-MERIT-projecten om studenten met goede ideeën een platform te bieden en plaatselijke partijen meer van dienst te kunnen zijn met universitaire kennis.

Winners and runner-ups of the Bachelor student prizes

Winnaar masters: Nrupaja Bhide
De winnares bij de masterstudenten, Nrupaja Bhide uit India, ziet hoe de bevolking in haar stad Pune nog niet veel aan afvalscheiding doet, ondanks overheidsbeleid. Door allereerst te onderzoeken wat hen weerhoudt en ze daarna van makkelijk toepasbare compost-technieken te voorzien, inclusief planten die ze dankzij dat verteerbare afval kunnen kweken, hoopt ze een kleine stap te zetten richting een schoner India. Om te beginnen hoopt ze met het bedrag zo’n 25 huishoudens aan de slag te krijgen, waarop er hopelijk een sneeuwbaleffect ontstaat en ze ook andere fondsen kan aanboren. De jury, bestaande uit prof. dr. Shyama Ramani, prof. dr. Rob Bauer, dr. Blanche Schroen en Sueli Brodin, was met name onder de indruk van Bhide’s grote betrokkenheid bij haar voorstel en persoonlijke ervaring met het onderwerp in India. “Ik was even bang dat de schaal misschien te klein is, dus ik was best verrast dat ik won, maar ik ben er heel blij mee”, zegt Bhide.

Winners and runner-ups of the Masters student prizes

Winnaar promovendi: Marieke Hopman
De winnaar bij de promovendi, Marieke Hopman, ging met de prijs naar huis omdat ze volgens de jury van de drie finalisten de grootste moeite heeft om elders geld voor haar onderzoek te krijgen. Hopman doet onderzoek naar de schending van kinderrechten in onder meer in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Met haar onderzoek bracht ze al in kaart hoeveel fysiek geweld er op scholen in dat land plaatsvindt en dankzij het geldbedrag kan ze terug naar de Centraal-Afrikaanse Republiek om samen met de minister van onderwijs en twee religieuze leiders de dialoog over die geweldscultuur op gang te brengen. Haar rapport kan met het geld ook naar het Frans vertaald worden, waarmee het toegankelijk wordt voor de leraren en andere stakeholders in Centraal-Afrika. “Het land is haast van de radar verdwenen in het westen, terwijl de mensen er het armst en het minst gelukkig zijn. Dat maakt het niet makkelijk om onderzoeksgeld te krijgen, dus ik ben hier heel blij mee”, aldus Hopman.

Lees ook

  • Wat betekent het om te wonen, werken, ondernemen en leven in een stad en regio met een internationale universiteit. Wat merk je ervan en wat heb je er eigenlijk aan? We vroegen het aan Marcell Ignéczi. Hij kwam naar Zuid-Limburg om te studeren aan het Department for Knowledge Engineering van de...

  • Als patiënt in een ziekenhuis zie je dagelijks veel verschillende gezichten aan je bed: een verpleegkundige die je bloeddruk meet, een arts of verpleegkundig specialist die jou informeert over het zorgplan en een voedingsdeskundige die jou voorziet van het juiste eten en drinken. Hoewel al deze...

  • Het Children’s Rights Research team werkte aan een rapport dat laat zien hoe de Verenigde Naties de rechten van deze groep kinderen kan opnemen in haar monitoring- en rapportagecycli.