5 september 2017

Edmond Hustinxprijs en Studentenprijs 2017 uitgereikt

De Edmond Hustinxprijs voor de wetenschap is dit jaar gewonnen door dr. Sanne ten Oever van de Faculty of Psychology and Neuroscience. De studentenprijs, voor een uitmuntende maatschappelijke of culturele prestatie, gaat dit jaar naar Victoria von Salmuth. Beide prijzen werden uitgereikt tijdens de officiële opening van het academisch jaar in Maastricht.

Edmond Hustinxprijs voor de wetenschap
Sanne ten Oever werkt, sinds haar cum laude promotie aan de UM, in de groep van prof. dr. Alexander Sack, in het domein van de ‘cognitive neuroscience’. Na haar afstuderen verwierf ze geheel op eigen kracht een NWO Toptalent-beurs getiteld ‘Brain rhythms and multisensory perception: Unraveling the basis of fundamental brain oscillations’, een onderzoekslijn die ze initieerde in Maastricht. Haar proefschrift leverde een aantal hoogwaardige wetenschappelijke publicaties op en leidde dan ook tot het predicaat cum laude. Ze wordt internationaal al erkend voor haar werk. De prijs, ter waarde van 15.000 euro, werd door haar partner in ontvangst genomen, omdat Ten Oever momenteel voor haar werk in Finland is.

UM Studentenprijs
Victoria Freiin von Salmuth is een zesdejaars studente geneeskunde, die tijdens een stage in 2015 zag hoe hoog de nood aan goede voeding was in het Shirati ziekenhuis in Tanzania. Doordat moeders niet genoeg te eten hebben, kunnen ze hun pasgeboren kinderen vaak niet genoeg borstvoeding geven. Freiin von Salmuth richtte een stichting op (the Shirati Food Program) die maandelijks geld stuurt naar het betreffende ziekenhuis. In november gaat ze terug naar Tanzania om het ziekenhuis te bezoeken en het project te evalueren. De studentenprijs bedraagt duizend euro, een kunstwerk en een portret in de eregalerij in het bestuursgebouw.