Opening Academisch Jaar 2018-2019

Op maandag 3 september 2018 vierde de Universiteit Maastricht (UM) de officiële opening van het academisch jaar 2018-2019. Dit jaar stond de viering in het teken van de verantwoordelijkheid die universiteiten dragen voor duurzame ontwikkeling. De keynote sprekers waren Dr. Frans Timmermans, eerste Vice-President van de Europese Commissie, Kate Robertson, medeoprichter van One Young World, Prof. Dag Rune Olsen, Rector Magnificus van de Universiteit van Bergen, en Dr. Joost van den Akker, gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur.

Tijdens de middagsessie werden ook de Studentenprijs en de Edmond Hustinx prijs voor de wetenschap uitgereikt. In het ochtendsymposium stond het thema gedragsverandering centraal.

Sustainable Development Goals wedstrijd

OAY 2018-19 Sustainability Goals Competition

In het ochtendprogramma organiseerden de studenten van ons Green Office een symposium over gedragsverandering. Hoe kunnen we – als dat al mogelijk is – mensen stimuleren om de juiste beslissingen te nemen in hun dagelijks leven? In een wedstrijd presenteerden studenten en medewerkers projectideeën om de Sustainable Development Goals (SDG’s) te realiseren.

Bekijk het volledige videoverslag van het ochtendprogramma.

Keynote speech dr. Frans Timmermans

Dr. Frans Timmermans, eerste Vice-President van de Europese Commissie, reflecteert op ons vermogen om onze waarden te behouden.

Keynote speech Kate Robertson

Kate Robertson, medeoprichter van One Young World, bespreekt de verantwoordelijkheid van organisaties met betrekking tot hun sociale impact en duurzaamheid.

Keynote speech prof. Dag Rune Olsen

Prof. Olsen, Rector Magnificus van de Universiteit van Bergen in Noorwegen, presenteerde de veelgeprezen strategie die hij en zijn universiteit hebben ingezet t.a.v. dit thema.

Keynote speech dr. Joost van den Akker

Dr. Joost van den Akker, gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur Provincie Limburg, over het belang van de regionale impact van universiteiten en het belang van samenwerking met de publieke en private sector.

Edmond Hustinx prijs voor de wetenschap

Deze prijs wordt toegekend aan een veelbelovende jonge wetenschapper van de UM en is bedoeld ter ondersteuning van zijn of haar academische ontwikkeling. Dit jaar gaat de prijs van € 15.000 naar een collega van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid: dr. Andrea Broderick. In de video vertelt ze meer over haar onderzoek en hoe ze het geld gaat inzetten.

UM Studentenprijs 2018

Zes studenten waren genomineerd voor de UM studentenprijs, een prijs die aan studenten wordt uitgereikt voor hun uitzonderlijke maatschappelijk- of cultureel-georiënteerde prestaties. Julie Ann Garcia Goodfellow werd uitgeroepen tot winnaar. Als jong meisje uit de sloppenwijken van de Filipijnen lukte het Julie om in Nederland te komen studeren. Nu is ze voorzitter van dezelfde stichting die haar die kans bood: de Goodfellow Foundation. Ze sponsort zes studentes die een universitaire opleiding op de Filipijnen volgen. Julie gelooft dat onderwijs en steun aan jonge vrouwen uit de sloppenwijken het verschil kunnen maken!

Ode an die Freude en meer

Rechts de interpretatie van Ode an die Freude door Vanesa Diaz Gil and the Famara Quartet. Of bekijk de volgende video’s:

  aankomst van het cortege
  SDG's en duurzaamheid
  wat doe jij aan duurzaamheid?
  wat doet de UM en wat zou de UM moeten doen?
  de zes genomineerden voor de Studentenprijs
 verslag van het ochtendprogramma
  de UM duurzaamheidsquiz
  Green Impact