Opening Academisch Jaar 2018-2019
Op maandag 3 september 2018 vierde de Universiteit Maastricht (UM) de officiële opening van het academisch jaar 2018-2019. Dit jaar stond de viering in het teken van de verantwoordelijkheid die universiteiten dragen voor duurzame ontwikkeling. De keynote sprekers waren Dr. Frans Timmermans, eerste Vice-President van de Europese Commissie, Kate Robertson, medeoprichter van One Young World, Prof. Dag Rune Olsen, Rector Magnificus van de Universiteit van Bergen, en Dr. Joost van den Akker, gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur.
Tijdens de middagsessie werden ook de Studentenprijs en de Edmond Hustinx prijs voor de wetenschap uitgereikt. In het ochtendsymposium stond het thema gedragsverandering centraal.
Sustainable Development Goals wedstrijd
In het ochtendprogramma organiseerden de studenten van ons Green Office een symposium over gedragsverandering. Hoe kunnen we – als dat al mogelijk is – mensen stimuleren om de juiste beslissingen te nemen in hun dagelijks leven? In een wedstrijd presenteerden studenten en medewerkers projectideeën om de Sustainable Development Goals (SDG’s) te realiseren.
Bekijk het volledige videoverslag van het ochtendprogramma.
Foto-impressie
Prof. dr. Martin Paul opende het ochtendprogramma.
Foto's door Harry Heuts
Dr. Paul Smeets, universitair docent Social Finance, presenteerde het ochtendprogramma.
Dr. Lukas Figge, docent Strategy and Entrepreneurship bij de School of Business and Economics, sprak over het belang van de Sustainable Development Goals (SDG's) voor de UM.
Han Aarts MA, directeur van het UM Centre for International Cooperation in Academic Development (Mundo), sprak over het belang van SDG 17 en wat de UM daaraan kan bijdragen.
Dr. Serdar Türkeli, onderzoeker en docent bij UNU-MERIT, vertelde over het SITE4Society project.
Het publiek kon via telefoon stemmen op de deelnemers aan de SDG-wedstrijd.
De jury, bestaande uit prof. dr. Pim Martens, Silvia Tosatto (UM Green Office), dr. Elsje Fourie, prof. dr. Anja Krumeich en prof. dr. Jaap Bos, in beraad.
Prof. dr. Gerjo Kok en prof. dr. Stef Kremers tijdens het debat.
Het publiek ontving een duurzaam notitieboekje gemaakt van hergebruikt papier, ontwikkeld door Enactus Maastricht en Athos Maastricht.
Het College van Bestuur samen met de deelnemers aan de SDG-wedstrijd.
Prof. dr. Martin Paul met Daan de Bresser, die namens zijn team de prijs van de SDG-wedstrijd in ontvangst nam, en dr. Pim Martens.
Prof. dr. Martin Paul met de winnaar en de andere finalisten.
Het cortège onderweg naar het MECC.
Direct achter de pedel: prof. dr. Rianne Letschert en prof. dr. Martin Paul.
Prof. dr. Martin Paul opende de middagceremonie in het MECC.
Prof. dr. Martin Paul opende de middagceremonie in het MECC.
In het publiek zaten onder andere dr. Paul Smeets en keynote sprekers Kate Robertson en prof. Dag Rune Olsen.
Keynote spreker dr. Frans Timmermans, eerste Vice-President van de Europese Commissie.
Dr. Frans Timmermans hield een inspirerende toespraak over ons vermogen om onze waarden te behouden.
Vanesa Diaz Gil speelde samen met 'the Famara Quartet' hun variant op 'Ode an die Freude', de traditionele afsluiter van de OAJ-ceremonie.
Kate Robertson, medeoprichter van One Young World, bespreekt de verantwoordelijkheid van organisaties met betrekking tot hun sociale impact en duurzaamheid.
Kate riep de huidige generatie studenten op om in actie te komen.
Prof. Olsen, Rector Magnificus van de Universiteit van Bergen in Noorwegen.
Prof. Olsen presenteerde de veelgeprezen strategie die hij en zijn universiteit hebben ingezet t.a.v. dit thema.
Dr. Joost van den Akker, gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur Provincie Limburg, over het belang van de regionale impact van universiteiten en het belang van samenwerking met de publieke en private sector.
Het publiek kon via hun telefoon antwoord geven op vragen uit de duurzaamheidsquiz.
Bij binnenkomst ontvingen de bezoekers een 'vegan cookie'.
Sylvia Tosatto introduceerde het Green Impact programma.
De keynote sprekers hielden een panel discussie.
Prof. dr. Rianne Letschert met Julie Ann Garcia Goodfellow, de winnares van de UM Studentenprijs 2018.
Prof. dr. Rianne Letschert met dr. Andrea Broderick, winnares van de Edmond Hustinx prijs voor de wetenschap.
De officiële opening van het academisch jaar 2018-2019: 'Ode an die Freude'
Keynote speech dr. Frans Timmermans
Dr. Frans Timmermans, eerste Vice-President van de Europese Commissie, reflecteert op ons vermogen om onze waarden te behouden.
Keynote speech Kate Robertson
Kate Robertson, medeoprichter van One Young World, bespreekt de verantwoordelijkheid van organisaties met betrekking tot hun sociale impact en duurzaamheid.
Keynote speech prof. Dag Rune Olsen
Prof. Olsen, Rector Magnificus van de Universiteit van Bergen in Noorwegen, presenteerde de veelgeprezen strategie die hij en zijn universiteit hebben ingezet t.a.v. dit thema.
Keynote speech dr. Joost van den Akker
Dr. Joost van den Akker, gedeputeerde Economie en Kennisinfrastructuur Provincie Limburg, over het belang van de regionale impact van universiteiten en het belang van samenwerking met de publieke en private sector.
Edmond Hustinx prijs voor de wetenschap
Deze prijs wordt toegekend aan een veelbelovende jonge wetenschapper van de UM en is bedoeld ter ondersteuning van zijn of haar academische ontwikkeling. Dit jaar gaat de prijs van € 15.000 naar een collega van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid: dr. Andrea Broderick. In de video vertelt ze meer over haar onderzoek en hoe ze het geld gaat inzetten.
UM Studentenprijs 2018
Zes studenten waren genomineerd voor de UM studentenprijs, een prijs die aan studenten wordt uitgereikt voor hun uitzonderlijke maatschappelijk- of cultureel-georiënteerde prestaties. Julie Ann Garcia Goodfellow werd uitgeroepen tot winnaar. Als jong meisje uit de sloppenwijken van de Filipijnen lukte het Julie om in Nederland te komen studeren. Nu is ze voorzitter van dezelfde stichting die haar die kans bood: de Goodfellow Foundation. Ze sponsort zes studentes die een universitaire opleiding op de Filipijnen volgen. Julie gelooft dat onderwijs en steun aan jonge vrouwen uit de sloppenwijken het verschil kunnen maken!
Ode an die Freude en meer
Rechts de interpretatie van Ode an die Freude door Vanesa Diaz Gil and the Famara Quartet. Of bekijk de volgende video’s:
aankomst van het cortege
SDG's en duurzaamheid
wat doe jij aan duurzaamheid?
wat doet de UM en wat zou de UM moeten doen?
de zes genomineerden voor de Studentenprijs
verslag van het ochtendprogramma
de UM duurzaamheidsquiz
Green Impact