Skillslab
Het Skillslab verzorgt het vaardigheidsonderwijs in een moderne simulatieomgeving voor geneeskunde studenten van de Universiteit Maastricht, verpleegkundig specialisten in opleiding (Zuyd Hogeschool) en het gynaecologisch onderzoek voor de verloskundigen (Academie Verloskundige Maastricht).
Het onderwijsprogramma van het Skillslab omvat de lijn Klinisch handelen bestaande uit de 5 pijlers: communicatie- en consultvaardigheden, klinische vaardigheden zoals het lichamelijk onderzoek en injecteren, klinisch redeneren en verslaglegging van het consult & overdracht van een patiënt aan een andere zorgprofessional. Binnen het vaardigheidsonderwijs is programmatisch toetsen geïmplementeerd.
Studenten worden begeleid en gecoacht door een team van vaardigheidsdocenten en CORE docenten. We werken samen met onderwijsontwikkelaars en -coördinatoren vanuit het Onderwijsinstituut, de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences (FHML) en zorgprofessionals uit het MUMC+ en implementeren (toekomstige) ontwikkelingen in de zorg om zo de transfer naar de werkplek te bevorderen.
Naast vaardigheidsonderwijs is er vanuit het Skillslab veel aandacht voor onderwijsontwikkeling en docentprofessionalisering. Onderzoek binnen het medisch onderwijs staat sinds kort meer op de voorgrond. Daarnaast werken we ook samen op nationaal niveau met diverse werkgroepen van de NVMO en ondersteunen we internationale projecten.
Een kijkje in het Skillslab
Het Skillslab biedt studenten een unieke en moderne simulatieomgeving om klinische vaardigheden en consultvaardigheden voor de arts van nu en de toekomst te ontwikkelen. Ben je benieuwd hoe het Skillslab eruit ziet? We nemen je graag mee in ons beeldverhaal.
Simulatiepatiënten
In het Skillslab wordt vaardigheidsonderwijs zo realistisch mogelijk gegeven. Daarom wordt er samengewerkt met simulatiepatiënten: personen die getraind worden om een bepaalde patiëntenrol te spelen voor studenten geneeskunde.
Zie je jezelf in de rol van simulatiepatiënt en vind je het leuk om feedback te geven aan studenten over een gesimuleerd consult?

Kort nieuws
Het nieuwe BaMED curriculum
Het Skillslab draagt bij aan de ontwikkeling en implementatie van het nieuwe geneeskunde curriculum, waarbij de authentieke professionele taak (APT) centraal staat.

Het digitaal consult
Het project 'het digitaal consult' richt zich op het ondersteunen van (toekomstige) zorgprofessionals in het verrichten van een digitaal consult (beeldbellen en berichtenfunctie).

Augmented Reality en ABCDE
Een samenwerking tussen het Skillslab (FHML) en de Academie (MUMC+) stimuleert dat Augmented Reality wordt gebruikt om de ABCDE methode in de acute zorg te leren toepassen.

