NWO kent tien Veni-beurzen toe aan veelbelovende UM-onderzoekers
Maar liefst tien jonge UM-onderzoekers hebben een Veni-beurs ter waarde van maximaal 320.000 euro gekregen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De beurs is een stimulans voor avontuurlijke, talentvolle en baanbrekende onderzoekers om de komende drie jaar hun eigen onderzoeksideeën verder te ontwikkelen.
Lees hieronder welke onderzoekers van de UM een beurs hebben gekregen en wat hun werk inhoudt.
Julian Ashwin
De macro-economie van gezonde levensduur in vergrijzende samenlevingen
School of Business and Economics
Mensen worden ouder en samenlevingen vergrijzen, wat vaak leidt tot sombere economische verwachtingen. Dat komt doordat we aannemen dat ouder worden altijd gepaard gaat met slechte gezondheid. Dit onderzoek laat zien dat die aanname niet klopt. Het onderzoekt hoe gezondheid en leeftijd tegenwoordig anders samenhangen, en hoe dat invloed heeft op economische keuzes. Die inzichten worden verwerkt in economische modellen die rekening houden met verschillen tussen mensen. Zo kan beter beleid worden ontwikkeld voor werk, zorg en eerlijk delen tussen jong en oud.

Mirko Heinzel
Ontwikkelingsprojecten effectiever ontwerpen
Faculty of Arts and Social Sciences
Donorlanden besteden elk jaar meer dan 200 miljard dollar aan ontwikkelingshulp. Veel onderzoeken richten zich op waarom hulp in sommige landen beter werkt dan in andere, bijvoorbeeld vanwege corruptie of zwakke overheden. Maar het is nog onduidelijk hoe hulpprojecten zó kunnen worden ontworpen dat ze ook in moeilijke omstandigheden succesvol zijn. Dit onderzoek biedt een nieuw model dat helpt bij het slim opzetten van hulpprojecten. Het kijkt daarbij naar vier onderdelen: wie je helpt, hoe je helpt, wat je doel is en hoe flexibel het project is. De onderzoekers gebruiken data-analyses, een enquête onder experts en interviews om dit verder te onderzoeken.

Flora Lysen
Hocus focus: hoe ideeën over aandacht gevormd werden in laboratoria voor toegepaste psychologie en in publieke discussies over kwetsbare kijkers en hypnotiserende schermen (1950 – 1970)
Faculty of Arts & Social Sciences
Er is veel discussie over hoe digitale media, zoals sociale media op je telefoon, onze aandacht trekken. Daarbij wordt vaak verwezen naar psychologische kennis over menselijk gedrag. Maar waar komen die ideeën eigenlijk vandaan? Deze historische studie kijkt naar psychologisch onderzoek in Nederland in de jaren ’50 en ’60. Het laat zien hoe nieuwe media toen al invloed hadden op wetenschappelijke opvattingen over aandacht, en hoe die ideeën ook in de samenleving werden besproken.
Laura Ogden
Transnationale verwantschap van broers en zussen tussen Afrika en Europa: Samen, apart, de toekomst voorstellen
Faculty of Arts and Social Sciences
Veel jongeren groeien op in families die verspreid zijn over verschillende landen. In sommige Afrikaanse landen woont bij één op de vijf jongeren minstens één ouder in het buitenland. Er is al veel onderzoek gedaan naar de band tussen jongeren en hun migrantenouders, maar hun relaties met broers en zussen in het buitenland zijn nauwelijks onderzocht. Dit project kijkt naar die broer-zusrelaties tussen Afrika en Europa, en hoe jongeren – ook als ze ver van elkaar wonen – toch samen nadenken over familie en de toekomst. Dat gebeurt via audiovisueel onderzoek in Kaapverdië, Portugal en Nederland.
Simone Schleper
Poortwachters: Niet-westerse natuurbeschermers, regionale belangen en het internationale milieubeleid in de naoorlogse periode (jaren 1960-1980)
Faculty of Arts and Social Sciences
Sinds de jaren 1960 spelen natuurbeschermers uit Azië, Latijns-Amerika, Afrika en Oost-Europa een belangrijke rol bij het verbinden van lokale gemeenschappen met internationale natuurbeschermingsregels, bijvoorbeeld via de VN. Toch weten we nog weinig over hoe deze regionale experts invloed hadden op ideeën over de relatie tussen mens en natuur. Dit project onderzoekt hun rol als ‘poortwachters’ en brengt hun perspectieven in beeld. Daarmee draagt het onderzoek bij aan de vraag hoe we lokale en inheemse kennis beter kunnen meenemen in milieubeleid.
David Kilian
3D Bioprinten van gekweekt vlees: biopolymeermatrices die de vorming van spiervezels in vitro ondersteunen
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences
Door de grote nadelen van traditionele vleesproductie – zoals schade aan het milieu, dierenleed en klimaatverandering – werk ik aan duurzame manieren om voedsel te maken voor de toekomst. Met natuurlijke ingrediënten, cellen en eiwitten kweek ik onder diervrije en gecontroleerde omstandigheden stukken rundvlees die qua smaak, structuur en voedingswaarde lijken op echt vlees. Dankzij bioprinttechnologie en slimme eiwitsamenstellingen kunnen we eetbare spiervezels maken en deze productie opschalen. Zo draag ik bij aan de ontwikkeling van duurzamere en impactvolle voedingsproducten.

Sabine Daemen
Een helpende hand van macrofagen bij het behandelen van leverfibrose
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences
Leverfibrose is de vorming van littekenweefsel in de lever. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, maar er zijn nauwelijks behandelingen. Uit eerder onderzoek weten we dat bepaalde immuuncellen genaamd macrofagen kunnen helpen bij het herstellen van schade door littekenweefsel op te ruimen. Dit onderzoek richt zich op hoe deze cellen dat precies doen en welke signalen ze nodig hebben om deze herstellende functie uit te voeren. Met deze kennis kan een nieuwe therapie ontwikkeld worden die de kracht van macrofagen benut om leverfibrose te behandelen.
Mathijs de Rijk
Herprogrammering van urinecontinentie
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences
Onvrijwillig verlies van urine (incontinentie) is een veel voorkomend probleem met een grote impact op de kwaliteit van leven van patiënten en verzorgenden. Dit onderzoek leert ons welke hersenprocessen ervoor zorgen dat we geen urine verliezen voordat we vrijwillig het plassen starten. Daarbij wordt met name ook gekeken wat er fout gaat in mensen die last hebben van incontinentie en hoe deze processen hersteld kunnen worden om incontinentie te genezen.
Vu Uyen Chau Nguyen
De gevolgen van littekenweefsel in de hartspier op pacemakertherapie voor hartfalen
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences
Hartfalen is een ernstige ziekte die leidt tot kortademigheid, vermoeidheid en ziekenhuisopnames. In Nederland hebben ruim 240.000 mensen hier last van, en dit aantal groeit door de vergrijzing. Voor een deel van deze patiënten kan een pacemaker uitkomst bieden: die stimuleert het hart elektrisch en helpt zo de pompkracht te verbeteren. Maar veel mensen met hartfalen hebben littekens in hun hart door bijvoorbeeld een hartinfarct, en bij hen werkt de pacemaker vaak minder goed. In dit project zoeken cardiologen en ingenieurs samen uit hoe littekenweefsel die behandeling beïnvloedt, en hoe ze deze patiënten beter kunnen helpen.
Niels van Best
Kleine beschermers: kunnen microben in de natuur allergieën voorkomen?
Faculty of Health, Medicine and Life Sciences
Een onverwachte hulp tegen kinderallergieën komt uit de natuur: microben uit bodem en bos. Als jonge kinderen buiten spelen, komen ze in contact met deze nuttige microben die hun immuunsysteem kunnen versterken. Maar doordat veel kinderen tegenwoordig vooral binnen zitten, missen ze die natuurlijke bescherming. Onderzoekers bestuderen nu hoe deze microben kunnen helpen bij het voorkomen van allergieën zoals astma en eczeem. Hun werk laat zien dat een beetje modder en buiten spelen gezonder is dan je denkt.
Lees ook
-
SBE-onderzoekers betrokken bij NWO-onderzoek naar de rol van de pensioensector in de duurzaamheidstransitie
SBE-hoogleraren Lisa Brüggen en Rob Bauer maken deel uit van een nationaal, door NWO gefinancierd initiatief dat onderzoekt hoe Nederlandse pensioenfondsen de overgang naar een duurzame samenleving kunnen versnellen. Het project van € 750.000 heeft als doel om pensioenbeleggingen af te stemmen op de...
-
Nederlandse Onderwijspremie voor UM-project Study Smart
Het interfacultaire onderwijsinnovatieproject Study Smart van Universiteit Maastricht (UM) is één van de drie winnaars van de Nederlandse Onderwijspremie 2025. Dat is dinsdag bekend gemaakt tijdens het Comenius festival in Den Haag.
-
Maastricht University erkend als topinstelling in CEO Magazine’s 2025 Green MBA Rankings
Wij zijn er trots op te kunnen delen dat Maastricht University School of Business and Economics is erkend als een topinstelling in de CEO Magazine 2025 Green MBA Rankings.