Europa: gewapend met eensgezindheid
De Europese plannen om de militaire capaciteit te vergroten zijn controversieel; niet zozeer de vraag of, maar vooral de vraag hoe. Hoogleraren Sophie Vanhoonacker en Rob Bauer van de Universiteit Maastricht verschillen van mening over hoe optimistisch we hierover kunnen zijn.
Europa herbewapent zich, een ontwikkeling die bij veel mensen onrust oproept, maar die door sommigen juist wordt gezien als een stap in de goede richting. Sophie Vanhoonacker, hoogleraar Administrative Governance legt uit hoe we op dit punt zijn beland. “Europa was een belangrijke speler tijdens de Koude Oorlog. We leefden onder de Pax Americana,” zegt ze, verwijzend naar de periode na de Tweede Wereldoorlog waarin de VS, als dominante wereldmacht, een leidende rol speelde in het handhaven van de internationale orde. Europa, zowel pion als trofee in een schaakspel tussen Washington en Moskou, kon rekenen op verdediging door externe machten. Maar in de afgelopen decennia zijn alleen al in Duitsland zo’n 220 Amerikaanse militaire instellingen gesloten (hoewel er nog ruim 40 over zijn). De uitkomst van een geleidelijk proces van verschuivende prioriteiten wordt nu langzaam zichtbaar.
Verschuivende Amerikaanse prioriteiten
“Dit komt niet uit de lucht vallen,” zegt Vanhoonacker. “Obama sprak al in 2011 over een pivot to Asia.” En Trumps minachting is altijd al overduidelijk geweest. “Al in de jaren negentig werd duidelijk dat Europa meer zou moeten doen om de eigen veiligheid te waarborgen. Maar het gevoel van urgentie ontbrak, en er gebeurde weinig.”
De EU is nooit een militaire alliantie geweest en is huiverig om dat imago te veranderen. Vanhoonacker ziet dat niet alleen als noodzakelijk, maar zelfs als iets wat al lang had moeten gebeuren. Tegelijk erkent ze dat defensie en veiligheid grotendeels nationale aangelegenheden blijven. “Defensie en het leger zijn, zelfs meer dan de munteenheid, belangrijke symbolen van onze nationale soevereiniteit.”
Brede consensus
De goedhartigheid en bescherming van de VS vormden een van de fundamenten van het Europese wereldbeeld; tegenwoordig speculeert president Trump vrijuit over het met geweld innemen van Groenland. Ondertussen is het idee dat Russisch imperialisme slechts nostalgie uit de jaren tachtig zou zijn, volledig op zijn kop gezet door de invasie van Oekraïne. Toch wordt het daaruit voortvloeiende gevoel van urgentie niet overal in Europa even sterk gevoeld. “Polen en de Baltische staten nemen dit zeer serieus; Spanje en Italië veel minder.”
Toch, vervolgt Vanhoonacker, “is er brede consensus dat investeren in defensie noodzakelijk is.” Het is daarbij cruciaal dat het geld verstandig wordt besteed. “Er is veel inefficiëntie door versnippering. Maar ik zie dit als een kans voor verdere Europese integratie, en ik hoop dat er niet te veel onderling gekibbel ontstaat.” Het feit dat niet alle EU-landen lid zijn van de NAVO, en niet alle Europese landen lid van de EU zijn, maakt de coördinatie er niet eenvoudiger op.

Sophie Vanhoonacker is hoogleraar Administrative Governance en bekleedt de Jean Monnet leerstoel aan de Faculty of Arts & Social Sciences
Impulsaankopen
Hoogleraar Finance Rob Bauer is het ermee eens dat een Europees leger de beste manier zou zijn om te investeren, maar net als Vanhoonacker acht hij de kans op de oprichting daarvan klein. Hij is sceptisch over besluitvorming op basis van Tagespolitik. “Je kunt simpelweg niet zóveel geld in zo’n korte tijd uitgeven. Europese landen proberen elkaar nu de loef af te steken om als eerste bestellingen te plaatsen, en daardoor wordt alles veel duurder dan nodig.” Daarnaast merkt hij op dat Europa nog steeds grotendeels afhankelijk is van de VS op het gebied van wapens, digitale infrastructuur en cybersecurity.
“Ik denk dat de druk van Trump om meer geld aan defensie uit te geven vooral veel winst oplevert voor Amerikaanse wapenfabrikanten. Decennia van strategische onderinvestering zijn niet zomaar in te halen. Door begrotingsprioriteiten en gebrek aan menskracht heeft Nederland er bijvoorbeeld pas recent voor het eerst in jaren in kunnen slagen de defensie-uitgaven op 2% te krijgen.”
Als het gaat om financiering, maakt Bauer zich ook zorgen over transparantie. “Natuurlijk neemt de regering de beslissingen, maar het leger en de wapenindustrie hebben veel invloed. Daarom ben ik bang dat we zullen doorschieten. Is het echt verantwoord om zóveel uit te geven aan de Russische dreiging?”
Wie betaalt er nou eigenlijk?
Dit is natuurlijk uiteindelijk een politieke kwestie. Maar het klassieke links-rechtsdenken is volgens Bauer niet langer de beste manier om de politiek te begrijpen. “Als je meer aan wapens wilt uitgeven, moet je óf de belastingen verhogen óf de uitgaven aan andere diensten verlagen. Geen van beide opties valt goed bij de achterban van extreemrechtse populisten zoals Geert Wilders.”
Een alternatief is dat de overheid investeringen stimuleert door private investeerders, zoals pensioenfondsen. Voor Bauer is dat een ethisch mijnenveld. “We moeten allemaal inleggen bij het ABP [het Nederlandse pensioenfonds voor ambtenaren en onderwijspersoneel], en ook al zou het financieel gezien in ons belang zijn – wat niet vanzelfsprekend is – dan nog is het de vraag hoeveel mensen het prettig vinden dat hun pensioenbijdragen worden besteed aan oorlog in plaats van bijvoorbeeld zorg. Voor onze democratie is transparantie over het besluitvormingsproces vanaf dag één van groot belang, en niet pas jaren later na een parlementair onderzoek.”
Problematische prioriteiten
Het Duitse plan om de defensie-uitgaven te verhogen tot 5% van het bbp – het NAVO-doel – riep enige verbazing op, vooral omdat Duitsland jarenlang vasthield aan een strikte bezuinigingspolitiek, waardoor het de digitale revolutie grotendeels misliep en de infrastructuur verwaarloosd raakte.
“Ik begrijp de frustratie van degenen die al jaren pleiten voor meer investeringen in de energietransitie en infrastructuur,” zegt Vanhoonacker, “maar de Russische invasie van Oekraïne heeft het draagvlak voor defensie-uitgaven onder de bevolking vergroot.”
“De negatieve gevolgen van klimaatverandering en verlies aan biodiversiteit zijn er natuurlijk,” voegt Bauer toe, “maar die zijn te abstract en psychologisch te ver weg om de bevolking echt te mobiliseren. Veiligheid is gewoon makkelijker te verkopen.”
Tekst: Florian Raith

Rob Bauer is is hoogleraar Finance (Institutional Investors) aan de School of Business and Economics. Daarnaast bekleedt hij de Elverding leerstoel op het gebied Sustainable Business, Culture and Corporate Regulation.
Lees ook
-
Onzichtbare beschermers: hoe bacteriën uit de natuur allergieën kunnen voorkomen
In deze video vertelt Niels van Best hoe bacteriën uit de natuur het immuunsysteem bij jonge kinderen kunnen versterken.
-
UM-student Natasha Lawrie onderzoekt Borneose olifant: “Ik had maar één week om ze te vinden”
Natasha Lawrie, bachelorstudent van het Maastricht Science Programme, trok 4 maanden door het regenwoud van Sabah en deed daar verrassende ontdekkingen over het eetgedrag van de bedreigde Borneose olifant.
-