Drie projecten van start met Booster-subsidie

Brightlands nieuws

De afgelopen maanden startten op de Brightlands Maastricht Health Campus drie teams van onderzoekers met een Biotech Booster project. De drie teams werken aan heel vroege ontdekkingen in de biotechnologie: traanvocht om de ziekte van Huntington aan te tonen, meer specifiek en effectieve behandelingen tegen kanker en antilichamen die voorkomen dat kankercellen met gezonde cellen ‘praten’. 

Met de hulp van een team business developers én een subsidie van het Nationaal Groeifonds helpt Biotech Booster de onderzoekers om hun innovaties sneller op de markt brengen als product, zodat ze echt impact kunnen maken.

‘Biotech Booster is gericht op al die goede ideeën die niet verloren mogen gaan voor de mensheid.’

Nettie Buitelaar, CEO Biotech Booster

Biotech Booster

Met geld, betrokken business developers, mentorschap en netwerkmogelijkheden begeleidt Biotech Booster wetenschappers, zodat de kans op daadwerkelijke impact groeit. Jessie van Buggenum, manager bij Biotech Booster: ‘Onderzoekers kunnen een Biotech Booster project aanvragen voor innovatieve ontdekkingen en daarmee de eerste stappen richting de markt en impact maken. Wij helpen de projectteams met het valoriseren van hun onderzoek en het maken van de switch van academisch naar bedrijfsmatig denken.’

‘Biotech Booster is gericht op al die goede ideeën die niet verloren mogen gaan voor de mensheid’, vult Nettie Buitelaar, CEO Biotech Booster, aan. ‘Zelfs heel prille ideeën zijn welkom. Soms is er nog niet meer dan een molecuul. We hebben 39 goede business developers die zo’n vondst een boost kunnen geven en een breed netwerk van ervaren biotech-ondernemers die hun kennis graag willen delen. Dus maak daar gebruik van. Dit is echt een kans om een idee een flinke stap verder te helpen, zodat het interessant wordt voor investeerders!’

 

Drie Maastrichtse proof-of-principle projecten

In de eerste ronde van Biotech Booster kregen onderzoekers Marlies Gijs/Mayke Oosterloo, Marc Vooijs en Kasper Rouschop elk €200.000 om hun idee verder uit te werken in een businessplan. Hun projecten Huntington Biomarker Detection in Tears, EV Antibodies for the Treatment of Cancer en Fenix Therapeutics gingen in januari en februari van start.

Marlies Gijs and Mayke Oosterloo
Marlies Gijs en Mayke Oosterloo

Diagnostisering Huntington met traanvocht

Huntington is een progressieve genetische ziekte die uiteindelijk dodelijk is. Tot nu toe is er geen behandeling. Om te onderzoeken hoe de ziekte verloopt worden er hersenpuncties gedaan, maar dat is erg ingrijpend voor de patiënt en kan maar een paar keer tijdens het ziekteproces. Marlies Gijs en Mayke Oosterloo vonden Huntington-eiwitten terug in tranen en ontwikkelden een receptor die Huntington test via traanvocht. Met deze receptor kan Huntington straks eerder en beter gediagnostiseerd worden en is het niet langer nodig om hersenpuncties af te nemen. Het verloop van de ziekte kan dan gemakkelijker gemeten worden. Er is nog een voordeel: de traanvocht-test is heel gevoelig, waardoor we straks zelfs kunnen aantonen wie drager is van het Huntington-gen vóór symptomen zich uiten.

Lees hier meer.

 

Nieuwe therapieën tegen kanker

In het project Fenix Therapeutics ontwikkelen Marc Vooijs en zijn team nieuwe therapieën tegen kanker. In dit Biotech Booster-project onderzoeken Vooijs en zijn team hoe ze de nieuwgevonden mechanismen zo goed mogelijk kunnen inzetten voor de behandeling van verschillende soorten kanker.

Lees hier meer.

Marc Vooijs
Marc Vooijs

EV-antilichamen voor behandeling kanker

Kasper Rouschop en zijn team kwamen erachter dat er één specifiek eiwit aanwezig is op 70% van de communicatiebubbels tussen kankercellen en gezonde cellen. In dit Biotech Booster project gaan ze op zoek naar een molecuul dat zich aan dit eiwit bindt, zodat de communicatie tussen kankercellen en gezonde cellen wordt onderbroken. Zo kan voorkomen worden dat een tumor groter wordt en de ziekte zich verspreidt. Hoe dat precies werkt? Tumorcellen communiceren met normale cellen in het lichaam via speciale communicatiebubbels. Die bubbels worden blaasjes genoemd. Nadat deze blaasjes een gezonde cel hebben bereikt, wordt deze cel opnieuw geprogrammeerd ten voordele van de kankercellen. Tot nu toe zijn er geen medicijnen om dit te voorkomen. In dit project wordt een selectie moleculen getest als medicijn, zodat dit in de toekomst wel kan. 

Lees hier meer. 

 

Kansen bij Biotech Booster

Biotech Booster kreeg 246 miljoen euro (waarvan 49 miljoen onvoorwaardelijk) uit het Nationaal Groeifonds voor projecten die een grote bijdrage leveren aan economische groei. Een deel van dit geld wordt nu ingezet om biotechnologische vondsten op het gebied van menselijke gezondheid, diagnostiek en therapeutica een boost te geven. Onderzoekers kunnen bij Biotech Booster een subsidie aanvragen om hun biotechnologische vinding op de markt te brengen.

De datum van een volgende subsidieronde is nog niet bekend, maar onderzoekers die interesse hebben kunnen contact opnemen met Jessie van Buggenum, Brightlands Maastricht Health Campus via e-mail: jessie.vanbuggenum@brightlands.com

 

Check hier de website van Biotech Booster.

 

Bron: Brightlands nieuwsbrief

Kasper Rouschop
Kasper Rouschop

Lees ook

  • Het vernieuwd curriculum van Healthcare Policy, Innovation and Management

    De Authentieke Professionele Taken van het masterprogramma zijn verankerd in het curriculum, maar de programma-coördinatoren vinden het wel belangrijk dat studenten aan hun eigen pad kunnen werken. Dat gebeurt door electives of keuzeblokken aan te bieden en personaliseer je een deel van je opleiding...

    HPIM electives
  • Wie is er geïnteresseerd in wetenschap?

    Het UM Supermarktlab is een interdisciplinair educatief concept waarmee kinderen kennismaken met voedselinnovatie, gezondheid en duurzaamheid, én leren hoe je complexe, actuele vraagstukken vanuit verschillende perspectieven kunt benaderen. 

    Kokerelli