Emma Goslin - gezondheid gaat verder dan medisch onderzoek
Bij de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences streven studenten en stafleden ernaar om een verschil te maken. Zo focussen Jan en Bram op programmeren. And Ellen werkt aan het managen van wachttijden in de zorg voor haar thesis. In ‘Nice to meet you’ stellen deze mensen zich voor en vertellen ze over hun werk bij FHML.
Je gezondheid – en daarmee je kwaliteit van leven – wordt sterk beïnvloed door factoren zoals de sociale, economische en culturele status van het land waarin je woont. Deze determinanten zijn met elkaar verbonden en vormen je gezondheid op complexe manieren. De verschillen in status en de invloed hiervan op de keuzes die mensen kunnen maken, bepalen de gezondheidsongelijkheden binnen en tussen landen. Emma Goslin, student van de master Global Health, werd aangetrokken tot het programma nadat ze deze ongelijkheden tijdens haar medische stages van dichtbij had ervaren.
Emma heeft altijd al interesse gehad in gezondheid in de breedste zin van het woord. “Gezondheid gaat verder dan alleen medisch onderzoek en zorg. Het wordt beïnvloed door politiek, internationale gezondheidsorganisaties, grensoverschrijdende bedreigingen zoals klimaatverandering en nog veel meer. Deze grootschalige factoren hebben invloed op het leven van individuen. Dat merkte ik tijdens mijn medische stages, en het was precies dat besef dat mijn interesse in Global Health aanwakkerde.”
Samenwerken aan verandering
Emma kan dankzij haar medische achtergrond de directe gezondheidsgevolgen van mondiale uitdagingen zoals vervuiling of gedwongen migratie identificeren. Maar dat alleen is niet genoeg om deze problemen op te lossen. “Zodra we de complexe interacties tussen sociale, economische en politieke factoren begrijpen, realiseren we ons dat één specialisme geen oplossing kan bieden. Artsen moeten samenwerken met politici, juristen, medisch antropologen en anderen om echte verandering teweeg te brengen.” Gelukkig voor Emma zijn dit precies de studenten die zich ook inschrijven voor Global Health, waar ze leren interdisciplinair samen te werken en kritisch na te denken over bestaande zorgsystemen.
Om de verschillen tussen zorgsystemen wereldwijd echt te begrijpen, kunnen Global Health-studenten deelnemen aan een uitwisselingsprogramma met andere universiteiten. Emma koos ervoor om een paar maanden naar Bangkok te verhuizen. “Ik volg vakken over migratie, mensenrechten en politieke economie. Tegelijkertijd is het fascinerend om te zien hoe cultuur en geschiedenis de manier beïnvloeden waarop mensen naar publieke en mondiale gezondheidszorg kijken.”
Zodra we de complexe interacties tussen sociale, economische en politieke factoren begrijpen, realiseren we ons dat één specialisme geen oplossing kan bieden.
De impact van klimaatverandering
Volgens Emma vormen maar weinig mondiale gezondheidsbedreigingen zo’n groot gevaar als klimaatverandering. Daarom heeft dit onderwerp haar speciale interesse. “Klimaatrechtvaardigheid en gezondheid brengen alles samen wat we in de master leren. De klimaatcrisis verandert nu al elk aspect van de gezondheidszorg en zal dat blijven doen. Denk aan veranderingen in infectieziekten of de toegang tot reproductieve gezondheidszorg. Daarnaast vergroot het bestaande gezondheidsongelijkheden. Internationale samenwerking met beleidsmakers en experts, en kritisch nadenken over de bestaande systemen, is noodzakelijk om ons beter voor te bereiden op deze wereldwijde uitdaging.”
Gezondheid in de breedste zin
Na haar master Global Health zal Emma verdergaan met de master Geneeskunde. Deze combinatie opent voor haar meer carrièremogelijkheden. “Er zijn nog zoveel kansen om de gezondheidszorg beter af te stemmen op de complexiteit van Global Health,” legt ze uit. “Ik twijfel nog of ik terugkeer naar de patiëntenzorg met een bredere kijk op gezondheid of dat ik me meer richt op beleid of onderzoek. Hoe dan ook, de master Global Health helpt je niet alleen om inzicht te krijgen in wereldwijde problemen, maar ook om te ontdekken hoe je jezelf en je vaardigheden in de toekomst het beste kunt inzetten.”
Lees ook
-
Ellen Bastiaansen - de nieuwe HPIM student
Een nieuwe generatie jonge professionals gaat de uitdagingen aan waar de gezondheidszorg vandaag de dag voor staat. Waaronder Ellen Bastiaansen, een masterstudent Healthcare Policy, Innovation and Management met een achtergrond in preventie en geestelijke gezondheid.
-
Obesitas: kijk verder dan de kilo's
In zijn inaugurele rede op 11 oktober benadrukte Professor Gijs Goossens, hoogleraar Cardiometabole fysiologie van obesitas, de cruciale rol die vetweefsel speelt in onze stofwisseling en gezondheid. Hoe meer we begrijpen over deze complexe chronische aandoening, hoe beter we de bijbehorende...
-
Maastrichtse studenten in finale Ecotrophelia 2024
Studenten van de Universiteit Maastricht hebben de Nederlandse finale van de studentencompetitie Ecotrophelia gewonnen. Met een drinkazijn op basis van appelciderazijn, fruit en kruiden wonnen zij de eerste prijs