De juiste persoon
Volgens haar UM-collega's is ze “bijna net zo efficiënt als AI” in haar werk. Maja Brkan, bijzonder hoogleraar Digitalisation and EU Law, kan de humor van dit compliment wel inzien. Na acht jaar in Maastricht te hebben gewoond en gewerkt, verhuisde ze naar Luxemburg om rechter te worden bij het General Court of the EU. “Veel grote beslissingen in mijn leven waren intuïtief, terwijl mijn werk als rechter precies het tegenovergestelde is.”
Haar moeder is docente Engels en Frans, haar vader rechter. Professioneel gezien is Maja Brkan, die werd geboren en getogen in Slovenië, een mix van die twee, zegt ze. Recht was niet haar enige interessegebied toen ze jong was. “Ik hield ook van economie en Sloveense taal was ook een optie, omdat ik houd van literatuur en poëzie.” Na veel lange discussies, vooral met haar vader “die vrij goede analytische vaardigheden heeft”, koos ze voor rechten. "Ik voelde meteen dat het de juiste keuze was. In mijn eerste jaar nam ik deel aan een seminar over Europees recht in Kopenhagen en ik wist meteen dat dit het vakgebied was waarin ik de rest van mijn leven wilde werken. Het was heel intuïtief; meer iets wat ik voelde dan wat ik kon beredeneren. Later had ik meer van die momenten. Als ik voel dat iets goed is, volg ik dat pad en meestal blijkt het het juiste te zijn.”
Haar juridische geest scherpen
Na een bachelor in Ljubljana wilde ze haar horizon verbreden door in het buitenland haar master te halen. “Ik koos voor New York University, omdat ik dacht dat het de enige keer in mijn leven zou zijn dat ik daar een jaar zou kunnen wonen. Het was een intense ervaring, niet alleen qua studie. Cultureel gezien heeft New York veel te bieden. Ik ging vaak naar de opera – ik herinner me nog steeds een indrukwekkende Madame Butterfly in het Metropolitan Opera House. En studeren aan de NYU heeft mijn juridische geest enorm gescherpt. De aanpak was anders dan in Slovenië: casuïstiek bestuderen, redeneren, argumenten afwegen. Ik zie Probleemgestuurd Onderwijs in Maastricht als een mooie mix van het meer systematische Sloveense systeem en de vaardigheidstraining die ik in de VS kreeg. Misschien paste Maastricht om die reden goed bij mij.”
In twee jaar gepromoveerd
Voordat ze in 2013 naar Maastricht trok, promoveerde ze binnen twee jaar en werkte ze zes jaar als juridisch adviseur bij het Europese Hof van Justitie. Vanwaar die snelle promotie? “Ik solliciteerde naar de functie bij het Hof van Justitie terwijl ik bezig was met mijn promotie en werd aangenomen. Ik kon advocaat-generaal Trstenjak niet te lang op me laten wachten, dus ik maakte iedere dag veel uren en probeerde zo efficiënt mogelijk te zijn. Het hielp dat ik een duidelijk idee had van wat ik wilde onderzoeken en dat ik al veel literatuur had verzameld voordat ik aan mijn promotie begon. Het lukte me op basis van mijn promotieonderzoek een boek te publiceren, dus de kwaliteit van dat onderzoek heeft er blijkbaar niet onder geleden. Mijn vrije tijd wel, maar als je opgaat in het schrijven heb je daar niet echt last van.”
Toen het tijd was voor de volgende stap, solliciteerde Brkan bij twee Nederlandse universiteiten; een daarvan was de UM. “Ik was voor mijn sollicitatiegesprek nog nooit in Maastricht geweest en kende de stad alleen van het Verdrag van Maastricht. Dus de keuze voor Maastricht was ook weer een intuïtieve beslissing. Mijn verstand wist niet zeker wat ik moest doen, maar mijn hart wist dat Maastricht het juiste pad was. Dat bleek te kloppen.” Probleemgestuurd Onderwijs en het internationale, dynamische karakter van de universiteit pasten perfect bij haar.
Goed voorbereid
Ze is dankbaar voor de steun die ze kreeg van de UM toen ze solliciteerde naar de functie van rechter bij het General Court van de EU. Het proces duurde ongeveer een jaar en leek op de procedure voor het aanvragen van een grote onderzoeksbeurs. “Je moet niet alleen de juiste kwalificaties en kennis hebben, maar ook de juiste persoon op de juiste plaats op het juiste moment zijn. Het hangt van zoveel factoren af.” Bepaalde onderdelen van het proces, zoals een intensieve hoorzitting door een commissie over haar kennis en intellectuele vermogen tot reflectie, kon ze zeer waarderen. Maar af en toe was het wel stressvol. “Ik had mijn hele leven op dit gebied gewerkt en gestudeerd en ik wilde deze baan echt graag, maar je moet goed voorbereid zijn.” In de zomer van 2021 trad ze als rechter toe tot de General Court.
Dieper graven
Omdat ze een vroege vogel is, bespreekt ze zaken vaak voor negen uur 's ochtends met haar staf. “Sommige zaken zijn uitdagend omdat ze zo groot zijn en gevoelig liggen. Maar soms is het ook moeilijk om een oordeel te vellen in een schijnbaar 'kleine' zaak, omdat er twee beslissingen mogelijk zijn. In mijn ervaring rijpt rechterlijke besluitvorming in de loop van de tijd. Als je nog niet zeker weet hoe je moet oordelen in een zaak, is het belangrijk om meer tijd te nemen, langer na te denken, dieper te graven. Je moet wachten tot het moment dat je de zaak echt doorgrondt, om zeker te zijn van je beslissing en het proces niet te overhaasten.” Dit is ook de reden waarom ze sceptisch is over het gebruik van AI voor gerechtelijke besluitvorming. “Beslissingen moeten tot wasdom komen en daar komt veel denkwerk bij kijken, zelfs als je niet op kantoor bent, omdat je geest dan vaak frisser en helderder is. Ik breng graag tijd door in de natuur om mijn geest leeg te maken. Of woon een cultureel evenement bij. Maar omdat noch Luxemburg noch Maastricht een opera heeft, heb ik de laatste tijd niet veel opera gezien.”
Avatar Sarah
Brkan werd in november 2023 benoemd tot bijzonder hoogleraar Digitalisation and EU Law aan de UM. In haar inaugurele rede liet ze het publiek kennismaken met “Sarah”, een avatar wier aanvraag voor een Erasmusbeurs was afgewezen op basis van een beslissing van een algoritme. Brkan gebruikte dit voorbeeld als introductie op de juridische aspecten van het recht op uitleg van beslissingen. “Iedereen zou moeten weten dat nationale overheden die risicovolle algoritmen gebruiken om beslissingen te nemen, verplicht zijn om zulke algoritmische beslissingen toe te lichten, en dat je altijd het recht hebt om een mens te vragen om de beslissing te herbeoordelen. Het toeslagenschandaal is een goed voorbeeld van hoe dit is misgegaan. Voor zover ik weet waren de slachtoffers zich er niet eens van bewust dat een algoritme een rol had gespeeld bij de beslissing over hun zaak. Misschien kunnen of moeten universiteiten, als onderdeel van hun valorisatie-inspanningen, een rol spelen in het voorlichten van een breder publiek over hun rechten.”

Kwaliteiten
Hoewel ze nu het grootste deel van haar tijd bij het General Court van de EU doorbrengt, is ze blij dat het hoogleraarschap haar band met de UM heeft vernieuwd. “Ik deel mijn kennis graag, vooral met studenten. Ze stellen soms moeilijke vragen die je aan het denken zetten, net als in de rechtszaal.”
Haar werk in Luxemburg combineren met haar wetenschappelijke taken in Maastricht en haar privéleven kan een uitdaging zijn. Gelukkig is efficiëntie een van haar kwaliteiten. “En daarnaast ook integriteit. Ik denk ook dat nadenken over en het afwegen van verschillende opties iets is wat ik al mijn hele leven doe. Ik kan een geschil vanuit verschillende perspectieven bekijken, ben niet koppig en ben ook in staat om mijn standpunt te heroverwegen. Als rechter zou je het meest moeten luisteren naar degene met wie je het het minst eens bent. Die kan ervoor zorgen dat je je redenering bijstelt of zelfs van gedachten verandert.”
Haar ouders hebben haar geleerd om met beide benen op de grond te blijven staan. “Als je carrière maakt, krijg je veel aandacht en lof, maar uiteindelijk gaat het erom wie je in de kern bent en hoe je dezelfde persoon kunt blijven, ongeacht wat je bereikt in het leven. Ieder mens verdient alleen daarom al hetzelfde respect. Ik kijk op tegen veel collega’s, ook bij de UM. Voor mij zijn zij rolmodellen. Het interessante is dat ze allemaal twee eigenschappen delen: ze zijn intelligent maar ook nederig. Daar streef ik ook naar.”
Tekst Femke Kools
Fotografie Paul van der Veer

Lees ook
-
Het bouwen van complexe in-vitro modellen
Paul Wieringa (MERLN) ontwikkelt innovatieve modellen om eileiders en endometriose te onderzoeken.
-
Het Societal Impact Project
Het Societal Impact Project stimuleert de autonome motivatie van studenten om te werken aan maatschappelijk relevante problemen. Een van de onderwerpen dit jaar is vaping.
-
“Het is geen kwestie van overtuigen.” Maar hoe kan de vaccinatiebereidheid wél worden verhoogd?
Vorig jaar overleden er in ons land tenminste acht personen - het merendeel baby’s - aan kinkhoest, het hoogste aantal sinds de jaren zestig. De trend achter deze tragische statistiek is al jaren aan de gang; steeds minder ouders laten hun kind inenten tegen ernstige infectieziekten, waardoor de...