Voormalig raadslid Kim Kuypers: “Met jouw inbreng heb je echt impact, voor de universiteit en voor je eigen faculteit.”
Uit nieuwsgierigheid besloot dr. Kim Kuypers, universitair hoofddocent bij de Faculteit Psychologie en Neurowetenschappen, zich 11 jaar geleden verkiesbaar te stellen. Eerst voor de Faculteitsraad, later voor de Universiteitsraad. “Het leek me mooi om naast mijn baan een extra uitdaging aan te gaan en iets te betekenen voor anderen.” Uiteindelijk heeft ze het werk jarenlang gedaan. “Ik raad nog altijd mijn collega’s aan om óók lid te worden”, vertelt ze enthousiast. Wat maakt raadslid zijn zo interessant?
Waarom besloot je lid te worden van de Universiteitsraad?
“Ik zoek altijd nieuwe uitdagingen en was benieuwd hoe het er in zo’n raad aan toegaat. Lid zijn van de Faculteitsraad was heel leuk. Maar ik vond het na een tijdje interessant om te zien hoe het op een hoger niveau werkt. Bij de Universiteitsraad ging een wereld voor me open. Hier worden beslissingen genomen die ook invloed hebben op je eigen faculteit. Je hebt met je inbreng echt impact.
Daarnaast is het leuk dat je in de Universiteitsraad zit met mensen van andere faculteiten. Iedere faculteit heeft weer een eigen cultuur en regelt dingen anders. Het is interessant om van elkaar te leren, en om daarbij de belangen van je eigen faculteit te behartigen.”
Wat hield je werk voor de Universiteitsraad precies in?
“Raadsleden komen 2x per maand samen. Je komt 1x per maand bijeen met je eigen commissie. Dan bespreek je de dossiers alvast in een kleinere groep. De agenda is een week voor de vergadering bekend, dus je hebt ruim de tijd om alles voor te bereiden. Na die vergadering met je eigen commissie is er een gemeenschappelijke vergadering waarin iedereen samenkomt.”
Wat voor successen hebben jullie als raad zoal behaald?
“Wat me in het bijzonder bijstaat, is het disability-beleid. Daar zijn collega’s uit de Universiteitsraad toen stevig op doorgegaan, waardoor dit onderwerp nog meer op de agenda kwam te staan. Daarnaast hebben we het onderwerp workload aangehaald als er bijvoorbeeld werd gesproken over nieuwe opleidingen en budgetten. Medewerkers nemen hun verlofuren niet altijd op. Ik vind het belangrijk dat we als universiteit kijken waarom mensen die uren niet opnemen, en of er bijvoorbeeld genoeg ondersteuning is.”
Hoe combineer je de Universiteitsraad met je andere werk?
“Voor mij was dat haalbaar. Er staat 1 dag per week voor lidmaatschap van de Universiteitsraad. Je kunt zelf bepalen wanneer je voor het voorbereidende werk gaat zitten. Je faculteit wordt ook gecompenseerd voor de tijd die jij aan de Universiteitsraad besteedt. Daardoor kunnen zij bijvoorbeeld een vervanger betalen die uren voor je opvangt.”
Je moest jezelf ook verkiesbaar stellen voor de Universiteitsraad. Hoe was dat?
“Dat viel gelukkig mee, zelfs al zie ik mezelf niet als een heftige campagnevoerder. Ik zou adviseren om je vooral te oriënteren op de lijsten die er zijn en te beslissen bij welke lijst jij je eventueel wilt aansluiten. De mensen van die lijst kunnen je zeker tips geven om campagne te voeren. Ik heb zelf vooral om me heen kenbaar gemaakt dat ik me verkiesbaar had gesteld. Dan vroeg ik mensen of ze op me wilden stemmen.”
Zou je anderen aanraden om raadslid te worden?
“Absoluut! Ik probeer zelfs actief mensen op mijn faculteit zover te krijgen dat ze zich verkiesbaar stellen. Je leert als raadslid de universiteit beter kennen en kunt ook de belangen van je eigen faculteit op de kaart zetten. Wat daarnaast leuk is, is dat je opleidingsdagen volgt voordat je start in de Universiteitsraad. Tijdens die dagen leer je hoe de Universiteitsraad werkt en wat je rechten zijn als raadslid. Dat is heel interessant en leerzaam.”
“Je leert als raadslid de universiteit beter kennen en kunt ook de belangen van je eigen faculteit op de kaart zetten. Wat daarnaast leuk is, is dat je opleidingsdagen volgt voordat je start in de Universiteitsraad. Tijdens die dagen leer je hoe de Universiteitsraad werkt en wat je rechten zijn als raadslid. Dat is heel interessant en leerzaam.”
Kim KuypersStel jezelf verkiesbaar
Van 10 t/m 14 maart kun je je als medewerker kandidaatstellen voor de Universiteitsraad of de Faculteitsraden. Hoe is het om daar als academisch staflid, OBP’er of student lid van te zijn? In deze rubriek laten we leden aan het woord over hun functie als raadslid.
Wil jij ook meebeslissen over belangrijke beleidsvragen binnen de UM? Stel jezelf dan verkiesbaar. Misschien word jij dan een van de gezichten in de nieuwe Universiteitsraad.
Tekst: Romy Veul
Lees ook
-
Het vernieuwd curriculum van Healthcare Policy, Innovation and Management
De Authentieke Professionele Taken van het masterprogramma zijn verankerd in het curriculum, maar de programma-coördinatoren vinden het wel belangrijk dat studenten aan hun eigen pad kunnen werken. Dat gebeurt door electives of keuzeblokken aan te bieden en personaliseer je een deel van je opleiding...
-
Wie is er geïnteresseerd in wetenschap?
Het UM Supermarktlab is een interdisciplinair educatief concept waarmee kinderen kennismaken met voedselinnovatie, gezondheid en duurzaamheid, én leren hoe je complexe, actuele vraagstukken vanuit verschillende perspectieven kunt benaderen.
-
Onderzoeksinstituut METRO stopt op 1 mei 2025
Na meer dan 30 jaar succesvol Europees, vergelijkend en internationaal onderzoek te hebben gestimuleerd aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, stopt Maastrichts Europees instituut voor Transnationaal Rechtswetenschappelijk Onderzoek (METRO) op 1 mei 2025 met zijn activiteiten.