Het Skillslab
Het Skillslab verzorgt het vaardigheidsonderwijs voor de medische opleiding van geneeskundestudenten aan de Universiteit Maastricht. Het Skillslab biedt studenten een unieke en moderne simulatieomgeving om klinische vaardigheden en consultvaardigheden voor de arts van nu en de toekomst te ontwikkelen.
Met een focus op innovatief en wetenschappelijk onderbouwd onderwijs heeft het Skillslab als doel om studenten te inspireren en ondersteunen bij hun ontwikkeling tot medisch professional. Het vaardigheidsonderwijs van het Skillslab focust zich op vijf pijlers:
- Communicatievaardigheden
- Consultvaardigheden
- Klinische vaardigheden
- Klinisch redeneren
- Verslaglegging en overdracht (naar zorgprofessionals)
(Tekst loopt door onder de foto)

-
Het onderwijs in het Skillslab richt zich niet alleen op het ontwikkelen van praktische vaardigheden, maar legt ook sterk de nadruk op zelf-en co-regulerend leren, reflectievaardigheden, intrinsieke motivatie en het ontwikkelen van een houding gericht op levenslang leren. Studenten oefenen daarom niet alleen technische handelingen, maar besteden ook aandacht aan consultvoering, communicatie en contact maken, samenwerken en hun persoonlijke en professionele ontwikkeling. Diversiteit en inclusiviteit is de norm, waarbij we studenten stimuleren om nieuwsgierig te zijn naar de mens achter de patiënt.
Klik op het icoontje om alle foto's te bekijken
(Tekst loopt door onder de foto)

-
Het Skillslab hecht veel waarde aan een veilige werkomgeving waar docenten en studenten zich kunnen ontwikkelen en kunnen bijdragen vanuit hun unieke kwaliteiten. De leeromgeving in het Skillslab is kleinschalig en biedt ruimte voor persoonlijke begeleiding door skillscoaches en docenten Consultvoering en Reflectieonderwijs, waarbij de focus ligt op het mogen leren, het oefenen vanuit eigen doelen als onderdeel van het geïntegreerde curriculumprogramma van de opleiding geneeskunde en het vaardigheidsonderwijs.
Klik op het icoontje om alle foto's te bekijken
(Tekst loopt door onder de foto)

-
Het onderwijs is hierbij niet vrijblijvend, het verwachte niveau voor studenten en de eindtermen zijn duidelijk beschreven en beschikbaar voor studenten. Het Skillslab heeft het programmatisch toetsen geïmplementeerd, waarbij studenten leren van hun toetsprogramma. De organisatie van het onderwijs en toetsprogramma is intensief en niet vanzelfsprekend.
Klik op het icoontje om alle foto's te bekijken
(Tekst loopt door onder de foto)

-
Het oefenen op elkaar is een essentieel onderdeel van het vaardigheidsonderwijs, waarbij er een gezamenlijke verantwoordelijkheid is om dit op een goede manier vorm te geven. Er wordt gebruik gemaakt van specifieke modellen voor bijvoorbeeld injecteren en van getrainde personen voor het borst-onderzoek, het gynaecologisch onderzoek en het mannelijke genitaal onderzoek. Studenten kunnen zo hun vaardigheid onder begeleiding van een vaardigheidsdocent (arts) oefenen. Patiënten nemen deel aan het onderwijs, waardoor studenten zich beter bewust worden van de impact van de ziekte op het leven van de patiënt.
Klik op het icoontje om alle foto's te bekijken
(Tekst loopt door onder de foto)

-
Om het onderwijs zo realistisch mogelijk te maken, werkt het Skillslab met getrainde simulatiepatiënten. Deze personen spelen op overtuigende wijze de rol van patiënt, waardoor het verrichten van een consult meer praktijkgericht wordt. Hiermee ondersteunt het Skillslab de transfer naar de werkplek als co-assistent en legt het Skillslab een sterke basis voor het ontwikkelen van de medische en interpersoonlijke vaardigheden die onmisbaar zijn in de zorg.
Klik op het icoontje om alle foto's te bekijken
Fotografie: Paul van der Veer
Tekst: Sanne Handels
