Impressie overleg College van Bestuur en Universiteitsraad Universiteit Maastricht
Het College van Bestuur (CvB) en de Universiteitsraad van de Universiteit Maastricht (UM) hebben vandaag met elkaar gesproken over zowel de protestacties aan de UM als over het vraagstuk rond internationale samenwerkingen dat daaraan ten grondslag ligt.
Wat het eerste punt betreft heeft het College de Universiteitsraad meegenomen in de gebeurtenissen van de afgelopen week. Daarbij heeft het CvB zijn overwegingen, dilemma’s en besluiten met de Raad gedeeld en toegelicht. Het CvB heeft goed geluisterd naar de zorgen uit de universitaire gemeenschap die werden vertolkt.
De kernvraag hoe om te gaan met internationale samenwerkingen in conflictgebieden, op dit moment in het bijzonder in Gaza en Israël, kwam in het overleg uitgebreid aan de orde. Dit is niet de eerste keer dat deze discussie gevoerd werd. De afgelopen maanden is al verschillende keren gesproken over de rol van universiteiten ten aanzien van het uitspreken over mensenrechtensituaties in andere landen en de betrokkenheid van universiteiten in die landen daarbij. Wat de inhoud van deze kernvraag betreft heeft het College een denkrichting gepresenteerd, die in nauwe samenspraak met de decanen tot stand is gekomen. Deze denkrichting komt erop neer dat in beginsel nooit getornd wordt aan de samenwerking tussen en uitwisseling van kennis tussen individuele wetenschappers van de UM en hun internationale collega’s. Tegelijkertijd willen CvB en decanen op instellingsniveau wel toetsen of onze internationale partners op enigerlei wijze mogelijk een rol spelen bij of een bijdrage leveren aan schendingen van fundamentele normen van internationaal recht. Wat verdere consequenties kunnen zijn van een dergelijke toetsing was tijdens de consultatie vandaag onderwerp van reflectie en discussie.
Het overleg met de Universiteitsraad is een belangrijke stap in het besluitvormings- en medezeggenschapsproces dat nu verder wordt opgepakt en zo spoedig mogelijk wordt afgerond. CvB en decanen kunnen met de reflectie en diverse perspectieven van de leden van de raad verder aan de slag om te gaan toewerken naar een finaal voorstel voor een toetsingskader internationale strategische samenwerking in conflictgebieden met, zo moge duidelijk zijn, een eerste toepassing op de situatie in het Midden-Oosten. Dat voorstel zal vanzelfsprekend zo snel als mogelijk weer aan de raad worden voorgelegd.
Impressie vanuit de Universiteitsraad
De Universiteitsraad heeft het overleg als respectvol en constructief ervaren. De raad heeft benadrukt dat zorgen in de gemeenschap veelzijdig, soms tegenstrijdig en rijkgeschakeerd zijn, en komen van de mensen in het Maastricht Encampment tot en met studenten en medewerkers uit de rest van de universiteit die een heel ander perspectief of opvatting kunnen hebben. Zoals mensen uit de Joodse gemeenschap aan de UM. Wat betreft hoe om te gaan met internationale samenwerkingen, kwamen er suggesties en overwegingen vanuit diverse perspectieven, en de raad wacht het uiteindelijke voorstel van het CvB af.
More updates
Lees ook
-
CIAO verlengt samenwerking met UWV voor 4 jaar
Het Centrum Inclusieve Arbeidsorganisatie (CIAO), onder de Faculty of Psychology and Neuroscience van de Universiteit Maastricht vlag, heeft de succesvolle samenwerking met het UWV (Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen) voor 4 jaar verlengd. Wij spraken met Gemma van Ruitenbeek en Nicole...
-
MaaSec – De enige Nederlandse ACM Studentenafdeling verovert de vlag
In januari richtte een groep informaticastudenten van de Universiteit Maastricht MaaSec op, het enige actieve ACM-studentchapter in Nederland. In een paar maanden tijd maakten ze al flink naam, vooral in de wereld van Capture the Flag (CTF)-competities.
-
YUFE Academy - Spring 2025
Spring blossoms with new offers open for all in the YUFE Academy. This series of singular lectures, workshops, and sessions enables all to participate across the continent. In this edition, we use our European classroom to take ideas and discourse beyond geographical borders.