‘We zijn allemaal brein’

Job van den Hurk is neurowetenschapper en wetenschappelijk directeur van ultra-high field MRI center Scannexus op de Brightlands Maastricht Health Campus. Maar hij is vooral bekend als presentator van het tv-programma Brainstorm op ZAPP. ‘Kritisch denken zou een vak moeten zijn op de basisschool.’

Hij slaat een brug tussen wetenschap en publiek. Niet alleen door zijn optreden als onderzoeker in Brainstorm; hij was ook mede-oprichter en hoofdredacteur van het speelse en toegankelijke wetenschappelijke platform BrainMatters. Die functie heeft hij inmiddels overgedragen aan enthousiaste masterstudenten en promovendi.

Job van den Hurk (Heeze, 1985) gaat er eens goed voor zitten. Aan alle kanten straalt hij uit het heerlijk te vinden om over het brein te praten. Die liefde werd gewekt toen hij tijdens zijn studie de hersenscanner in de ‘fietsenkelder’ van de universiteit ontdekte. ‘Ik dacht: hoe cool kan het zijn om hiermee te werken?’ Nu heeft hij drie supersonische MRI-scanners van pakweg twintig miljoen euro onder zijn hoede in het gebouw op de campus aan de Oxfordlaan in Maastricht. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt voor onderzoek naar Multiple Sclerose.

Het volledige artikel is te lezen op de website van Brightlands.

Lees ook

  • Frisse lucht

    Kersverse hoogleraar Judith Sluimer (CARIM) vertelt over zuurstof en het hart en de frisse lucht die de academische wereld nodig heeft.

    judith sluimer
  • Open Science: wat is het nou eigenlijk?

    De Universiteit Maastricht (UM) loopt voorop bij een grote cultuuromslag in de wetenschap: Open Science. De filosofie erachter streeft naar openheid over gegevens, bronnen en methodologie, om op die manier onderzoek efficiënter en duurzamer te maken en om het algemene publiek meer bij wetenschap te...

    Open Science boom