Rubiconbeurzen voor twee UM-onderzoekers
Lilian Kloft en Min Wu, beiden verbonden aan de Faculty of Psychology and Neuroscience (FPN), hebben van onderzoeksfinancier NWO een Rubiconbeurs gekregen. Deze beurs geeft veelbelovende startende wetenschappers de mogelijkheid om internationale onderzoekservaring op te doen. In totaal ontvangen in deze toekenningsronde 15 wetenschappers een beurs.
Lilian Kloft gaat aan de Universität Bonn (D) onderzoek doen naar benzodiazepinen. Deze middelen worden op grote schaal voorgeschreven en recreatief gebruikt, maar misbruik kan het cognitief functioneren aantasten en leiden tot crimineel gedrag. Dit project gebruikt oogbewegingsmetingen om het verband te onderzoeken tussen benzodiazepinen, aandacht, en ware en valse herinnering aan een gesimuleerde misdaad. Lilian zal bij haar studie veelvuldig gebruiken maken van virtual reality.
Min Wu zal in Oxford (VK) werken aan het mogelijk herstel van de motorische functie na het doormaken van een beroerte. Wereldwijd lijden miljoenen overlevenden van een herseninfarct aan bewegingsproblemen, die de activiteiten van het dagelijks leven beïnvloeden. Min zal een innovatieve en geïndividualiseerde, mechanistisch geïnformeerde benadering van hersenstimulatie ontwikkelen om de revalidatie van beroertes te verbeteren en de effecten ervan op de motorische functie en neurotransmitters testen.
Rubicon
De Rubiconbeurs maakt het voor jonge wetenschappers mogelijk om onderzoek te doen aan een buitenlands instituut dat de beste omgeving biedt voor hun studie. De hoogte van de financiering is afhankelijk van de gekozen bestemming en de duur van het verblijf. Per jaar kunnen NWO en ZonMw zo'n zestig jonge onderzoekers financieren binnen Rubicon (voor een totaalbedrag van 7 miljoen euro, verdeeld over 3 ronden). De toewijzingen uit dit bericht betreffen de eerste financieringsronde van 2023. In deze ronde werd 2,4 miljoen euro verdeeld. Uit 44 aanvragen zijn er 15 toegewezen. Alle laureaten uit deze ronde vertrekken voor de maximaal toegestane 24 maanden.
Lees ook
-
Vidi-beurzen voor UM-onderzoeken naar AI-modellen en onze hersenen
Twee wetenschappers van Universiteit Maastricht (UM) krijgen een Vidi-beurs van €850.000,- voor hun onderzoeksprojecten. Dat heeft subsidieverstrekker NWO donderdag bekendgemaakt.
-
Extra geld voor onverwachte ontdekking
Om onverwachte ontdekkingen toch uit te werken krijgen zeven projecten nu een kleine top-up van maximaal 30.000 euro per project dankzij de Impact Explorer call van NWO. Elia Formisano van de Universiteit Maastricht is één van de gelukkigen.
-
Lachgas is uur na gebruik nog meetbaar - Effect op (rij)gedrag houdt ook lang aan
Recreatief lachgasgebruik is tot minstens 60 minuten na inhalatie meetbaar in ademlucht en bloed, en het is technisch haalbaar om hiervoor een meetinstrument te ontwikkelen. Dit blijkt uit gezamenlijk onderzoek door wetenschappers van Universiteit Maastricht, TNO en het LUMC naar de...