Uitgelicht: Master Nederlands Recht

Even voorstellen
Ik ben Samantha Renssen, universitair docent Ondernemings- en Insolventierecht en coördinator van de master Nederlands Recht. Zelf ben ik in 2013 afgestudeerd aan de Universiteit Maastricht. Ik heb de master Arbeid en Onderneming gevolgd. Na mijn afstuderen heb ik een proefschrift geschreven. De persoonlijke en gezellige sfeer, het ongedwongen contact tussen staf en studenten en de mooie Maastrichtse omgeving hebben mij ertoe gebracht om na dit traject aan de universiteit werkzaam te blijven.

Korte introductie Nederlands Recht UM
De master Nederlands Recht omvat een zeer breed programma met tal van keuzevakken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor het Algemeen Programma, waarin je naar eigen inzicht een programma samenstelt, of je maakt een keuze uit Handels- en Ondernemingsrecht, Privaatrecht of Staats- en Bestuursrecht. De persoonlijke sfeer en individuele aandacht door het bijzondere Probleemgestuurd Onderwijs zijn belangrijke redenen voor studenten om te kiezen voor de Universiteit Maastricht. De masters worden komend academisch jaar herzien, waardoor ze nog beter zullen aansluiten bij de wensen van de arbeidsmarkt.  

Waarom kan de master Nederlands Recht Algemeen Programma interessant zijn voor mij?
In het Algemeen Programma krijgen studenten de ruimte om zelf hun programma samen te stellen. Daarbij geldt wel dat studenten vanaf academisch jaar 2023/2024 een tweetal blokken verplicht dienen te volgen: Rechtshandeling en Overeenkomst en een nieuw te ontwikkelen meta-juridisch blok. Ook gelden er natuurlijk aanvullende eisen wanneer Civiel Effect wordt nagestreefd. Deze relatief grote keuzevrijheid biedt mogelijkheid tot maatwerk voor studenten, waarbij zij hun master kunnen laten aansluiten bij hun ambities en interesses. Alleen maar voordelen dus!

Welke beroepen kan ik allemaal uitoefenen met de master Nederlands Recht – Algemeen programma?
Het mooie aan het Algemeen Programma is zoals gezegd de relatief grote keuzeruimte. Studenten hebben de vrijheid om die blokken te volgen die nuttig zijn met het oog op hun carrièrewensen. Het volgen van het Algemeen Programma doet wat carrièremogelijkheden betreft dus absoluut niet onder van de overige profielen binnen de master Nederlands Recht. Met een master Nederlands Recht kun je veel kanten op. Afgestudeerden vinden werk in de meest uiteenlopende functies: bij juridische afdelingen van grote concerns, banken, en verzekeringsmaatschappijen, als jurist bij ministeries,  provincies, gemeenten, universiteiten en internationaal opererende organisaties, of in kaderfuncties bij de politie of het gevangeniswezen. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de manier waarop studenten het blokkenpakket inkleden.

Studenten denken soms dat het afstuderen in de master Nederlands recht – Algemeen Programma – nadelig werkt wat betreft carrièreperspectieven. Integendeel; studenten kunnen zoals gezegd juist ervoor zorgen dat zij de blokken volgen die voor hun toekomst voordelig en nuttig zijn. Als ik als student meer had geweten over het Algemeen Programma, dan had ik zonder twijfel ook hiervoor gekozen!

Biedt Universiteit Maastricht – Nederlands Recht ook de master Strafrecht aan?
Er bestaat binnen de master Nederlands Recht niet langer de specialisatie Strafrecht. Deze specialisatie is geïntegreerd in een ‘nieuwe’ master Forensica Criminologie & Strafrechtspleging. Met deze geïntegreerde master Forensica, Criminologie en Strafrechtspleging onderscheidt de Universiteit Maastricht zich van de rest van het land. Studenten zullen in deze master worden opgeleid tot juristen en wetenschappers die over de grenzen van 'het klassiek juridische domein' respectievelijk 'het klassiek forensische domein' kunnen kijken en werken, iets wat tegenwoordig meer en meer van hen wordt verwacht en verlangd.