Rankings & accreditaties

Universiteit Maastricht (UM) heeft een sterke reputatie opgebouwd en staat nu wereldwijd bekend als een van de beste, jonge universiteiten. Wij behalen hoge rankings in nationale en internationale beoordelingen. 

UM heeft twee prestigieuze kwaliteitscertificaten ontvangen:  

Rankings & Accreditations

Rankings

UM staat vermeld op internationale en nationale ranglijsten.

Internationale rankings

Times Higher Education (THE) World University Ranking*
UM staat op nummer 145 in de meest recente lijst van Times Higher Education (THE) World University Rankings.

QS UNIVERSITY RANKINGS

Op basis van deze ranglijst publiceert THE elk jaar gespecialiseerde ranglijsten, zoals:

THE Young Universities Ranking
In de THE lijst van universiteiten jonger dan 50 jaar, staat UM 10e, wereldwijd.

THE World University Rankings per vakgebied
De THE World University Rankings zijn gebaseerd op 13 strenge en uitgebreide prestatie-indicatoren voor onderwijs, onderzoek, kennisoverdracht en internationalisering. Ga voor een volledig overzicht van de resultaten naar THE subject rankings page. 

THE Beste universiteiten van Europa 
Universiteit Maastricht staat dit jaar op de 36e plaats in de eerste jaarlijkse publicatie van de Best universities in Europe ranking. Deze ranglijst toont de top 200 van de beste universiteiten in Europa. Ga voor meer informatie naar THE Best universities in Europe page.

THE World University Impact Rankings 
Deze Impact Rankings zijn gebaseerd op de 17 duurzaamheidsdoelen (SDG's) van de VN. Dit jaar nam de UM deel aan zes van deze rankings

QS Wereld Universiteiten Rankings** 
In de QS World University Rankings van 2024 staat de UM op de 230e plaats. Bekijk de QS website voor een volledig overzicht.

Shanghai Ranking*** 
De Universiteit Maastricht heeft haar plaats in de top 300 van de jaarlijkse Academic Ranking of World Universities (ARWU) behouden. De ARWU (de Shanghai Ranking) beoordeelt universiteiten op de kwaliteit van het onderwijs, de kwaliteit van het wetenschappelijk personeel, de onderzoeksoutput en de prestaties van het wetenschappelijk personeel.

Financial Times 
In 2020 stond de masteropleiding International Business van de Universiteit Maastricht op de 50e plaats volgens de Masters in Management ranglijst. In de Financial Times European Business Schools ranking van 2019 stond de School of Business and Economics op de 61e plaats.

Nederlandse nationale ranglijsten 
 

Keuzegids Universiteiten 2023

  • 8 bacheloropleidingen van UM zijn uitgeroepen tot de beste van het land.  
  • 6 UM-opleidingen hebben bovendien de status van 'Top-rated Programme' gekregen.  
  • University College Maastricht en University College Venlo behoren opnieuw tot de beste opleidingen van het land en behouden hun kwaliteitszegel 'Top-rated Programme'. 
  • 4 bacheloropleidingen van de UM hebben de status 'Top-rated' gekregen: Econometrie, Geneeskunde, de interdisciplinaire opleiding Global Studies en de nieuwe opleiding Circular Engineering.

Kwaliteitsbeoordeling 
De UM is gerangschikt als de meest internationale universiteit van Nederland en het niveau van de docenten Engels wordt als hoogste beoordeeld. De meeste UM-opleidingen scoren ook hoog op voorbereiding op een professionele carrière.

Keuzegids Masters 2023
Deze Keuzegids onderzoekt de mening van studenten aan de hand van de Nationale Studentenenquête. De tevredenheid van studenten wordt samengevat aan de hand van vijf thema's: Inhoud, Docenten, Toetsing, Loopbaanvoorbereiding en Sfeer. Het arbeidsmarktperspectief wordt gegeven voor clusters van opleidingen (bijvoorbeeld alle opleidingen) en biedt geen specifieke uitkomsten voor UM-opleidingen.

  • Deze twee masteropleidingen worden als excellent beoordeeld: 'Global Supply Chain Management and Change' en 'Learning and Development in Organisations'.  
  • De masteropleiding Health Innovation Food Management krijgt een zeer goede beoordeling.

Elsevier Beste Studies 2019*
In de jaarlijkse 'Best Studies'-uitgave van het Nederlandse tijdschrift Elsevier worden universiteiten gerangschikt op basis van de kwaliteit en variëteit van hun programma's, faciliteiten, curriculum, onderwijskwaliteit, toetsingsnormen en algemene organisatie en communicatie.

Elsevier publiceert ook resultaten voor de masteropleidingen.

  • 3 UM-masteropleidingen stonden op de 1e plaats: Artificial Intelligence, Health Sciences (Research) en Cultures of Art, Science and Technology (Research).
  • De masteropleiding Economics and Operations Research laat een significante verbetering zien in studenttevredenheid. Ook Learning and Development heeft zeer tevreden studenten.

* De resultaten van de editie 2019 zijn identiek aan de resultaten van 2018, aangezien beide gebaseerd zijn op de Nationale Studentenenquête 2018. 

Accreditaties

De kwaliteit van de universitaire opleidingen wordt regelmatig beoordeeld door nationale en internationale accreditatieorganisaties.

Bekijk de accreditaties van de UM.

Instellingskwaliteitszorg NVAO
Het instellingsbrede kwaliteitsonderzoek richt zich op de universiteitsbrede interne kwaliteitszorg van opleidingen. De zesjarige, universiteitsbrede accreditatie betekent dat de UM eersteklas onderwijs heeft en wordt ondersteund door een overkoepelend systeem dat de continue hoge kwaliteit van de curricula waarborgt.  

Voor dit certificaat beoordeelde de NVAO

  • de kwaliteit van het borgingssysteem  
  • de planning- en controlcyclus  
  • de verbetering van de opleidingen
  • de bestuurs- en organisatiestructuur, en  
  • de manier waarop het proces van besluitvorming binnen de universiteit de kwaliteit van het onderwijs bevordert. 

NVAO Onderscheidend Kwaliteitskenmerk Internationalisering
In 2013 heeft UM het NVAO Onderscheidend Kwaliteitskenmerk Internationalisering ontvangen. Volgens de NVAO zit internationalisering 'in het DNA van UM'.

Nederlandse & Europese Kwaliteitscertificaten voor Internationalisering
Een aantal opleidingen van de Universiteit Maastricht heeft van de Accreditatieorganisatie Nederland en Vlaanderen (NVAO) het 'Onderscheidend Kwaliteitskenmerk Internationalisering' ontvangen. Voor dit kwaliteitskenmerk maakt de NVAO gebruik van de Frameworks for the Assessment of Quality in Internationalisation die zijn opgesteld door het European Consortium for Accreditation in Higher Education (ECA).  De ECA is de eerste kwaliteitsborger die de kwaliteit van internationalisering beoordeelt in overeenstemming met de huidige internationale kwaliteitsborgingspraktijken. Zodra een opleiding het NVAO-kwaliteitskenmerk heeft gekregen, kan ze het ECA-certificaat voor kwaliteit in internationalisering aanvragen. 

De volgende opleidingen hebben zowel het NVAO Onderscheidend Kwaliteitskenmerk Internationalisering als het ECA Certificaat Kwaliteit Internationalisering toegekend gekregen (Bekijk het volledige ECA rapport) :

School voor Bedrijfskunde en Economie 
BSc Internationaal Zakendoen 
MSc Internationaal Zakendoen 
MSc in Informatie- en netwerkeconomie 
MSc in Leermanagement 
MSc in Global Supply Management & Verandering 
Faculteit Gezondheid, Geneeskunde en Levenswetenschappen 
BSc in Europese volksgezondheid 
MSc in Europese volksgezondheid 
MSc in Wereldwijde Gezondheid 
MSc in Gezondheidsberoepen Onderwijs 

NVAO-keurmerk 'kleinschalig en intensief'
De bacheloropleiding en de masteropleiding Forensische Psychologie van University College Maastricht hebben het bijzondere NVAO-keurmerk 'kleinschalig en intensief' ontvangen.

NVAO-kwaliteitscertificaat voor het excellente prestatieniveau van haar afgestudeerden
University College Maastricht ontving in 2008 als eerste een NVAO-kwaliteitscertificaat voor het excellente prestatieniveau van haar afgestudeerden. Het is een bijzonder extra certificaat, bovenop de reguliere accreditatie, voor opleidingen die uitblinken op een specifiek gebied. Slechts twee opleidingen in het hoger onderwijs hebben dit label gekregen.

Drievoudige kroon van accreditaties
De UM School of Business and Economics is internationaal geaccrediteerd door de gerenommeerde AACSB (Amerikaans), EQUIS (Europees) en AMBA (UK) en behoort daarmee tot een elitegroep van internationale scholen met alle drie accreditaties. Dit betekent dat afgestudeerden hun diploma wereldwijd kunnen behalen.