Een beetje onafhankelijk bestaat niet: wat moet de Europese Unie met Polen?
De Europese rechtsorde in Polen ligt onder vuur. Op 7 oktober 2021 stelde het ontaarde Poolse constitutionele hof met een uitspraak het Poolse recht boven het Europese. In de rest van Europa wordt de situatie met argusogen bekeken: hoe gaat de situatie zich ontwikkelen? Is er hoop op een herstel van de Europese rechtsorde in Polen? En hoe heeft het zo ver kunnen komen? Een ingewikkelde situatie, want naast de juridische aspecten speelt ook politiek een grote rol.
De Poolse rechtstaat
Alle lidstaten van de Europese Unie geven op hun eigen manier invulling aan de rechtstaat. De Europese Unie bepaalt de minimale vereisten, maar bijvoorbeeld de inrichting van juridische organen, nationale hoven en rechtbanken is aan de lidstaten zelf. Bijzonder hoogleraar Europese Rechtspleging Kees Sterk ziet het hier mis gaan in Polen: “Polen heeft net als Nederland een eigen grondwet. Op papier honoreert deze grondwet uitspraken van de Europese Unie. In de praktijk is er sprake van politieke controle op het constitutionele hof.” Met de uitspraak van het constitutionele hof in Polen komt die politieke invloed tot uiting. Hiermee schuift het land uitspraken van het Europese Hof van Justitie opzij.
De conservatief-nationalistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) won de Poolse verkiezingen in 2015. Sindsdien heeft het ingrijpende hervormingen doorgevoerd. Deze hervormingen zijn politiek van aard en brengen de onafhankelijkheid van de Poolse rechtstaat in het gedrang. Matteo Bonelli, universitair docent en gespecialiseerd in institutioneel en constitutioneel recht en grondrecht, ziet een tweeledige afbrokkeling van die rechtstaat: “Enerzijds neemt de PiS het rechtssysteem over door rechters aan te stellen en het systeem te hervormen. Anderzijds heeft Polen de democratie boven de rechtstaat geplaatst: rechters worden onder druk gezet wanneer ze beleid toetsen.”
Lees ook
-
Brightlands Circular Space richt zich op integrale benadering van volledige plastic waardeketen
In Limburg is vandaag officieel de bouw gestart van Brightlands Circular Space, een demonstratiefaciliteit die de overgang naar circulaire plastics versnelt. Deze innovatieplek voor de plastics van de toekomst wordt op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen gevestigd.
-
De droombaan vinden
Bij het opruimen van haar huis in Canada, vond Nina Gormanns een paar oude mappen met aantekeningen van een loopbaanworkshop die ze als student aan de Universiteit Maastricht had gevolgd. “Er zat een vel papier bij waarop ik de drie dingen had opgeschreven die ik later echt wilde doen. Ik dacht: Ha...
-
Professional growth the European way
Many former students have fond memories of time spent abroad during their degree, whether they spent a semester in Italy or went to Latvia for an internship. Stays abroad are possible for university staff as well, for example, as part of YUFE Staff Development Programmes.