Fietsen voor waardige zorg zonder angst
De vrouwenwielerploeg van Team SD Worx zet zich in voor een crowdfunding-campagne voor waardige zorg voor mensen met dementie en PTSS. Deze week wordt een racefiets van de ploeg verkocht aan de hoogste bieder. Daarnaast is een aantal wielershirts beschikbaar voor donateurs. Het geld gaat naar een project van UM-onderzoeker Sjacko Sobczak, die een nieuw instrument ontwikkelt voor het vaststellen van Post Traumatische Stress Stoornis bij mensen met dementie.
Met dat instrument, dat TRADE-interview wordt genoemd, kan de diagnose PTSS worden gesteld bij mensen die hun levensverhaal niet meer zelf kunnen vertellen. Die onmacht kan leiden tot frustratie, onrust en angst bij mensen in verpleeghuizen. En tot onbegrip bij hulpverleners. Naar schatting leeft minimaal 8% van de ruim 280.000 Nederlanders met dementie ook met ernstige angst (Post Traumatische Stress Stoornis).
TRADE is een samentrekking van TRAuma en DEmentia en de methode wordt ontwikkeld door een aantal experts, onder wie Dr. Sjacko Sobczak, ouderenpsychiater bij Mondriaan en onderzoeker aan de Universiteit Maastricht.
‘‘Mijn interesse in levensverhalen werd bevestigd toen ik als student geneeskunde in het verzorgingshuis ging werken. Ik ontdekte dat er mensen waren die als ‘lastig’ of ‘moeilijk’ werden gezien, bijvoorbeeld door agressie of omdat ze voortdurend om hulp riepen. Nu, als ouderenpsychiater, kan ik écht iets voor hen betekenen,’’ zegt Dr. Sobczak, die als onderzoeker verbonden is aan MHeNs, de Maastricht University School for Mental Health and Neuroscience. Ze hoopt dat het TRADE-project kan uitmonden in een mensgerichte en innovatieve behandelmethode voor PTSS, die breed kan worden toegepast in regionale en landelijke zorgcentra.
Vallen en opstaan
Het project heeft de belangstelling gewekt van de in Limburg gevestigde vrouwenwielerploeg Team SD Worx. Ook in de topsport heb je vaak te maken met tegenslag, blessures of verlies. Een zware valpartij kan zelfs traumatisch zijn en een langdurige impact hebben. Veerkracht en mentale kracht is nodig om er weer bovenop te komen, stelt de wielerploeg, die zich regelmatig inzet voor een maatschappelijk doel.
Dit jaar is besloten om geïnteresseerden en partners van de ploeg te vragen om een financiële bijdrage aan het TRADE-project. Ook het prijzengeld dat de ploeg tijdens de afgelopen weekend in Limburg gehouden Amstel Gold Race verdienden, gaat naar aan het Universiteitsfonds Limburg/ SWOL ten behoeve van het onderzoek.
Daarnaast biedt Team SD Worx een afgemonteerde racefiets per opbod aan en er is voor donateurs een aantal getekende wielershirts ter beschikking. De actie loopt tot de dag van de wielerklassieker Luik-Bastenaken-Luik van zondag 25 april.
Meer over de actie van Team SD Worx op de website van het crowdfundingplatform UM Crowd.

Lees ook
-
Het Societal Impact Project
Het Societal Impact Project stimuleert de autonome motivatie van studenten om te werken aan maatschappelijk relevante problemen. Een van de onderwerpen dit jaar is vaping.
-
“Het is geen kwestie van overtuigen.” Maar hoe kan de vaccinatiebereidheid wél worden verhoogd?
Vorig jaar overleden er in ons land tenminste acht personen - het merendeel baby’s - aan kinkhoest, het hoogste aantal sinds de jaren zestig. De trend achter deze tragische statistiek is al jaren aan de gang; steeds minder ouders laten hun kind inenten tegen ernstige infectieziekten, waardoor de...
-
Vaccinatiepromotiebeleid voor COVID-19
Twee onderzoekers van de Universiteit Maastricht spelen een sleutelrol bij het vertalen van onderzoek naar aanbevelingen voor het vaccinatiebeleid voor COVID-19: Timo Clemens, universitair hoofddocent health policy and governance, en Inge van der Putten, universitair docent bij de vakgroep Health...