UM wint prijs voor transparantie rondom cyberaanval
De Universiteit Maastricht heeft de SURF Security en Privacy Award gewonnen. De prijs is toegekend voor de open wijze waarop de universiteit haar kennis en ervaring heeft gedeeld over de ernstige ransomware-aanval die vlak voor kerst 2019 plaatsvond.
De award is een initiatief van SURF, een coöperatieve vereniging van Nederlandse onderwijs- en onderzoeksinstellingen waarin wordt samengewerkt aan ICT-voorzieningen en -innovatie om de kansen van digitalisering ten volle te benutten.
De universiteit heeft zich ingezet om de ervaringen met de cyberaanval te delen met collega-organisaties en andere betrokkenen. Dat gebeurde onder andere met een symposium op 5 februari 2020, waarin de lessons learned werden gedeeld. Deze open aanpak, die goed past bij een universiteit en die het werk is van heel veel UM-medewerkers wordt nu met de Security en Privacy Award beloond.

Lees ook
-
Waarom sommige mensen aarzelen om zich te vaccineren en hoe de gezondheidszorg hierop kan inspelen
Twijfels over vaccineren blijven een belangrijke uitdaging voor de wereldgezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt vaccinatie-aversie zelfs als een van de tien grootste bedreigingen. Maar wat is vaccinatie-aversie en welke invloed heeft het op onze samenleving? Hoe kunnen we ermee...
-
Democratie vergt onderhoud
In aanloop naar de Europese verkiezingen zijn er zorgen over de staat van democratie en rechtsstaat in Europa. In Nederland is het een zorg die rond de formatietafel hangt. Polen leek lange tijd dezelfde kant op te gaan als Hongarije, maar sinds de verkiezingen van afgelopen oktober lijkt daar het...
-
Boerenprotesten in Brussel zijn misschien wel de ultieme reclame voor de Europese democratie
Al met al zullen maar weinig mensen bij het lezen over de boerenprotesten gedacht hebben ‘dit is goed nieuws voor de EU.’ En toch zouden de boerenprotesten dat best eens kunnen zijn.