Diversiteit in beeldverhaal op de Tapijnkazerne

Een intrigerende serie fotoportretten siert de gevel van de gerenoveerde Tapijnkazerne, de nieuwe aanwinst van de Universiteit Maastricht. De foto’s, waaronder die van UM-studenten, zijn afgedrukt onder de dertig meter lange luifel bij de hoofdingang en tonen een belangrijk thema van de universiteit: diversiteit.  

‘Screening diversity' is de naam die de Nederlandse fotograaf Robin de Puy aan het kunstwerk gegeven heeft. Haar doel was "diversiteit zichtbaar en tastbaar te maken, niet door te focussen op verschillen tussen mensen, maar door het vieren van hun overeenkomsten".

De foto's benadrukken "aspecten van het mens-zijn waar iedereen - waar je ook vandaan komt – weet van heeft. Denk aan liefde, angst, focus, puberteit, vergrijzing, talent, durf, etc. Studenten nemen een centrale plaats in dit verhaal in".

De schermen met fotoportretten zijn aangebracht in opdracht van de Kunst- en Erfgoedcommissie (KEC), opgericht om de werk- en studieomgeving in de UM-gebouwen te verrijken met kunstwerken. De commissie heeft de renovatie van de Tapijnkazerne, en met name de toevoeging van een souterrain over de gehele lengte van het hoofdgebouw, aangegrepen om "spannende beelden" te laten zien van wat de UM wil zijn: “inclusief, innovatief, internationaal en stevig verankerd in de stad Maastricht.”

De Tapijnkazerne, met het beeldverhaal van Robin de Puy, was het decor van de Opening Academisch Jaar 2020/21.

Lees ook