Vochtbalans belangrijk voor overleving bij nierpatiënten
Het meten van de hoeveelheid vocht in het lichaam van een nierpatiënt die wekelijks moet dialyseren, blijkt belangrijker dan tot nu toe werd aangenomen. Te veel of juist te weinig vocht in het lichaam zorgt bij deze patiënten voor een grotere kans op overlijden. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Marijke Dekker, uitgevoerd in het Catharina Ziekenhuis en het Maastricht Universitair Medisch Centrum. Dekker promoveerde 17 september jl. op dit onderwerp aan de Universiteit van Maastricht.
Dekker komt tot haar conclusie na een grootschalig dataonderzoek waarin patiëntgegevens werden verzameld van grote groepen hemodialyse patiënten over de hele wereld. Zij toont aan dat het belangrijk is om regelmatig de vloeistofhuishouding bij hemodialyse patiënten te meten. Hierdoor kan het team van nefrologen, hemodialyse verpleegkundigen en diëtisten de therapie beter afstemmen op de behoeftes van de patiënt, zoals het voorkomen van ondervoeding, het meten van ontsteking en het nastreven van de beste bloeddruk voor iedere individuele patiënt.
Dekker en haar begeleiders zijn naar aanleiding van dit onderzoek betrokken bij het opstellen van een internationaal advies voor de meest optimale behandeling voor bloeddruk en vochthuishouding bij hemodialyse patiënten. Deze vernieuwde werkwijze is inmiddels standaard-zorg in het Catharina Ziekenhuis/Elkerliek ziekenhuis en het Maastricht UMC+.

Wat is hemodialyse
Wereldwijd moeten meer dan 2 miljoen patiënten met slecht functionerende nieren meerdere malen per week naar het ziekenhuis om afvalstoffen en overtollig vocht te laten verwijderen door middel van een kunstnier.
MONDO-Initiative
De afdeling Nierziekten van het Catharina Ziekenhuis en het Dialysecentrum Deurne van het Elkerliek ziekenhuis is in Nederland één van de grootste hemodialyse centra. Om de kwaliteit van de behandeling te evalueren en een verbetering in de uitkomsten van deze kwetsbare patiënten na te streven, neemt het Catharina Ziekenhuis samen met het Maastricht UMC+ al jaren deel aan een internationaal samenwerkingsverband: het MONDO-Initiative (Monitoring Dialysis Outcomes Initiative). Deze samenwerking is gestart om de gegevens te verzamelen van grote groepen hemodialyse patiënten die over de hele wereld worden behandeld. Deze grote hoeveelheden data helpen om te achterhalen welke factoren schadelijk zijn voor de verschillende groepen hemodialyse patiënten.
Lees ook
-
Grensoverschrijdende inter-organisationele samenwerking in misdaadbestrijding
De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft in het kader van de SGW open competitie een subsidie toegekend aan een onderzoeksvoorstel dat is geschreven door Prof. Dr Math Noortmann (Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM) en...
-
De urgentie van het faciliteren van thuiswerken door grensarbeiders
In het ITEM Cross-Border Impact Assessment 2021 zijn de fiscale en sociale gevolgen van thuiswerken door grensarbeiders in het thuiswerkdossier nader bekeken. Samen met het secretariaat-generaal van de Benelux Unie organiseerde het ITEM Expertisecentrum op donderdag 13 oktober 2022 in Brussel de...
-