Caring Universities: online hulp bij problemen

Vandaag, 4 november, start voor het derde jaar de Well-being Week aan de UM. Vier dagen lang aandacht voor onderwerpen op het gebied van lichamelijk en geestelijk welzijn van studenten en medewerkers aan de UM. Je kunt je inschrijven voor meer dan 40 (interactieve) lezingen, workshops en andere activiteiten rond het thema welzijn op diverse locaties in de binnenstad en Randwyck. De week eindigt met groot nieuws: de UM sluit zich aan bij het project Caring Universities. UM-psychologe Véronique Vancauwenbergh weet meer.

Caring Universities is onderdeel van de World Health Organisation college student mental health surveys (WHM-ICS) onder leiding van de Harvard Medical School. WHM-ICS is een internationaal initiatief dat de kennis over het psychisch welbevinden van studenten wil vergroten. Want kennis op dit gebied is belangrijk: als duidelijk is waaraan studenten behoefte hebben, kunnen psychische problemen mogelijk worden voorkomen. Kennis zorgt ook voor vroegtijdige herkenning en betere behandeling.

Véronique Vancauwenbergh leidt het project Caring Universities aan de UM: “Wij gaan studenten met Caring Universities online modules aanbieden waarmee ze zelf aan hun problemen kunnen werken. Zo ondersteunt de eerste module die eind deze week beschikbaar wordt studenten op het gebied van angst en somberheid. Dat zijn klachten die we in de praktijk vaak tegenkomen.”

Voor alle studenten

Wat gebeurt met de gegevens die uit de vragenlijsten worden verkregen? “Die komen, uiteraard anoniem, bij ons terecht, maar gaan door naar Harvard. Daar worden de data van talloze studenten verzameld en geanalyseerd. Zowel voor ons als voor the bigger picture is deze informatie van groot belang. Het laat ons zien welke problemen studenten wereldwijd ervaren. Met die informatie kunnen we onze ondersteuning nog beter toespitsen op de wensen en behoeften van studenten,” zegt Vancauwenbergh.

Overigens is het aan de UM niet nodig eerst de vragenlijst in te vullen voordat een module geopend kan worden. “Wij wilden de modules voor álle studenten beschikbaar maken, niet alleen aan degenen die de vragenlijst hebben ingevuld.” De UM is niet de enige universiteit in Nederland die is aangesloten bij Caring Universities. Leiden, Utrecht en de Vrije Universiteit Amsterdam (de kartrekker voor ons land), doen ook mee.

Waar en wanneer je wilt

Hoe werkt dat, online behandeling? Vancauwenbergh: “Stel je voor dat je last hebt van angsten en je voortdurend zorgen maakt over je studie of andere zaken. Je kunt niet ontspannen en concentreren lukt al helemaal niet. Dan kun je naar een studentenpsycholoog gaan en over je problemen spreken. Helaas heb je dan soms te maken met wachttijden, al werken we er hard aan die zo klein mogelijk te houden, en je moet geregeld naar een afspraak komen.”

Je kunt ook eerst voor online ondersteuning kiezen. “Dat kan onmiddellijk, waar en wanneer je wil, onafhankelijk van een therapeut. Je beschrijft je probleem, stelt doelen en werkt aan oplossingen. De behandelingen zijn absoluut effectief, vooral als je erbij wordt begeleid. Er blijkt geen verschil in effect te zijn tussen behandeling via internet of in persoon.”

Eerste module

Caring Universities gaat aan de UM in het voorjaar van 2020 van start. Maar op 7 november, direct na het afsluitend event van de Well-being Week, wordt de eerste module al beschikbaar. “Het is een mooie aanvulling op ons werk, een blended aanbod. En zeker preventief zijn de modules heel belangrijk. Denk ook aan mensen die het lastig vinden naar een psycholoog te gaan. De modules hebben betrekking op de klachten waarmee de meeste studenten bij ons komen. Ik hoop dat we hiermee nog meer mensen kunnen helpen.”

“Studentenpsycholoog is een prachtig vak. Ik heb nooit het gevoel dat ik niks heb kunnen betekenen. Vaak is het voor de student al een kwestie van gehoord worden. En dan is het heel belangrijk als iemand je verhaal in een context kan plaatsen en normaliseren. Weten dat je niet alleen bent met je problemen en dat anderen met hetzelfde zitten, doet al veel goed. Studenten zitten in een leeftijdsfase waarin ze aan zichzelf moeten werken. Daar kunnen wij en Caring Universities ze bij helpen.”

Fotografie: Ann de Wulf

Lees ook

  • Het aantal jongvolwassenen in Zuid-Limburg blijft dalen. Daardoor wordt het tekort aan arbeidskrachten groter, wat ertoe zou kunnen leiden dat bedrijven de regio verlaten. De internationale studentenpopulatie van de UM kan soelaas bieden.

  • Onderzoekers wereldwijd brengen de genetische afstamming van de meerderheid van alle bloeiende plantengeslachten in kaart. Ook de Universiteit Maastricht draagt bij aan deze monsterklus die de stamboom van planten completer maakt dan ooit tevoren. Hun onderzoek staat deze week in het gerenommeerde...

  • Een internationaal onderzoeksconsortium, waaronder NUTRIM-onderzoeker Zlatan Mujagic en andere Maastrichtse onderzoekers, heeft onderzoek gedaan naar de effecten van stress op de darmen. Dit onderzoek heeft eindelijk ontrafeld hoe stress leidt tot verergering van inflammatoire darmziekten. Deze...