UM studenten ontwikkelen #MeTooMaastricht Chatbot
Studenten van het Department of Data Science and Knowledge Engineering van de Universiteit Maastricht (UM) hebben een zogenaamde chatbot ontwikkelt voor slachtoffers van seksueel geweld. Deze geautomatiseerde gesprekspartner steunt de slachtoffers en verwijst op verzoek door naar instanties die informatie kunnen geven over de gevolgen en de verwerking van traumatische gebeurtenissen. Deze gebeurtenissen kunnen uiteenlopen van bijvoorbeeld verkrachting tot verbale intimidatie op het werk.
Wat doet de chatbot?
De chatbot analyseert de antwoorden van het slachtoffer en identificeert bijvoorbeeld het soort geweld, de locatie en het tijdstip waarop de gebeurtenis zich (mogelijk) heeft afgespeeld. Deze informatie wordt geanonimiseerd verwerkt met behulp van algoritmen en helpt bij het optimaal doorverwijzen naar hulpverlenende instanties.
Hoe verder?
Op termijn is het de bedoeling om de tool zonder commercieel oogmerk via een beveiligde server vrij toegankelijk te maken. Voordat het zover is, moet de bot wel eerst verder ontwikkeld en getest worden. Onderzoeksleider Jerry Spanakis: "Op deze manier willen we mensen helpen en een steentje bijdragen aan een veiligere samenleving." Vooral in het buitenland is al veel interesse in deze nieuwe bot.
Lees ook
-
Waarom sommige mensen aarzelen om zich te vaccineren en hoe de gezondheidszorg hierop kan inspelen
Twijfels over vaccineren blijven een belangrijke uitdaging voor de wereldgezondheid. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt vaccinatie-aversie zelfs als een van de tien grootste bedreigingen. Maar wat is vaccinatie-aversie en welke invloed heeft het op onze samenleving? Hoe kunnen we ermee...
-
Democratie vergt onderhoud
In aanloop naar de Europese verkiezingen zijn er zorgen over de staat van democratie en rechtsstaat in Europa. In Nederland is het een zorg die rond de formatietafel hangt. Polen leek lange tijd dezelfde kant op te gaan als Hongarije, maar sinds de verkiezingen van afgelopen oktober lijkt daar het...
-
Boerenprotesten in Brussel zijn misschien wel de ultieme reclame voor de Europese democratie
Al met al zullen maar weinig mensen bij het lezen over de boerenprotesten gedacht hebben ‘dit is goed nieuws voor de EU.’ En toch zouden de boerenprotesten dat best eens kunnen zijn.