Maastricht Science Programme in internationale competitie in Boston
Voor het eerst hebben 11 studenten van het Maastricht Science Pogramme de mogelijkheid om deel te nemen aan de gerenommeerde, internationale synthetische biologiecompetitie International Genetically Engineered Machine (iGEM). Tijdens dit evenement, dat in november 2019 wordt gehouden in Boston, krijgen verschillende teams de mogelijkheid om hun ideeën te presenteren aan de iGEM-gemeenschap.
iGEM Competition
De International Genetically Engineered Machine (iGEM) competitie is een jaarlijkse wedstrijd georganiseerd door het Massachusetts Institute of Technology (MIT) op het gebied van synthetische biologie. De competitie wordt uitgevoerd door studenten over de hele wereld. In de iGEM-competitie worden studententeams uitgedaagd hun zomer te wijden aan een zelfbedacht project op het grensvlak tussen biologie en techniek, de zogenaamde synthetische biologie. Jaarlijks doen bijna 6000 mensen mee aan de competitie.
Het Maastricht Science Programme project
Het project dat het Maastricht Science Programme team in Boston wil presenteren, is de ontwikkeling van een gebruiksvriendelijk apparaat waarmee wetenschappers opkomende ziektes en milieuverontreinigers kunnen opsporen. Het apparaat doet dit door het gebruik van moleculen. Daarnaast willen ze een open online database opzetten, waarin de informatie kan worden opgeslagen die door het apparaat verkregen is. Door middel van deze database kunnen wetenschappers wereldwijd gemakkelijk informatie uitwisselen en kunnen er dus sneller stappen worden gemaakt om hedendaagse ziektes en problemen aan te pakken.
Waarom dit project ertoe doet
Met dit onderzoeksproject kan het team bijdragen aan de ontwikkeling van de wetenschap, en aan de internationale reputatie van (de Universiteit) Maastricht, het Maastricht Science Programme en de reputatie van de provincie Limburg. Bovendien draagt het project bij aan de ontwikkeling van de maatschappij, de gezondheidszorg en het milieu; dus ook belangrijk voor jouw toekomst.
Lees ook
-
Brightlands Circular Space richt zich op integrale benadering van volledige plastic waardeketen
In Limburg is vandaag officieel de bouw gestart van Brightlands Circular Space, een demonstratiefaciliteit die de overgang naar circulaire plastics versnelt. Deze innovatieplek voor de plastics van de toekomst wordt op de Brightlands Chemelot Campus in Sittard-Geleen gevestigd.
-
MaaSec – De enige Nederlandse ACM Studentenafdeling verovert de vlag
In januari richtte een groep informaticastudenten van de Universiteit Maastricht MaaSec op, het enige actieve ACM-studentchapter in Nederland. In een paar maanden tijd maakten ze al flink naam, vooral in de wereld van Capture the Flag (CTF)-competities.
-
Publicatie Nationale Visie op Duurzame Koolstof in de Chemische Industrie
Op 22 april is de Nationale visie op duurzame koolstof in de chemische industrie gepubliceerd voor internetconsultatie.